Aproape 40% din potenţialii clienţi ai fondurilor de pensii ar putea fi distribuiţi aleatoriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aproape 40% din potenţialii clienţi ai fondurilor de pensii ar putea fi distribuiţi aleatoriu

Economie 10 Septembrie 2007 / 00:00 618 accesări

ING Fond de Pensii estimează că aprox. 40% din potenţialii participanţi la fondurile de pensii obligatorii vor completa două sau mai multe cereri de aderare, repartizarea acestora urmînd să aibă loc aleatoriu, întrucît actuala procedură de validare nu include criterii de departajare temporală. \"Dacă un client va semna două sau mai multe cereri de aderare, procedura de validare nu ia în calcul criterii de departajare temporală. Altfel spus, dacă vor fi semnate două cereri de aderare în zile diferite sau în aceeaşi zi, acestea vor fi invalidate, urmînd ca titularul cererii să fie repartizat aleatoriu în funcţie de două criterii, şi anume vîrstă şi gen\", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu. Potrivit legii, activitatea de validare a unui participant la un fond de pensii privat obligatoriu revine Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), care va întocmi un registru al participanţilor pe baza datelor existente în sistemul de evidenţă a asiguraţilor din sistemul public de pensii.

Pe baza rapoartelor transmise de către administratori, CNPAS va actualiza bilunar registrul participanţilor. Persoanele care la finalizarea procesului de aderare iniţială figurează la CNPAS cu mai mult de un act individual de aderare semnat, vor fi înscrise în registrul participanţilor ca , urmînd a fi repartizate aleatoriu. În funcţie de vîrstă şi gen, CNPAS va repartiza persoanele invalidate direct proporţional cu numărul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat în parte, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat. Campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va începe la 17 septembrie. Timp de patru luni, angajaţii cu vîrsta sub 35 de ani pînă la 31 decembrie 2007 vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat. Opţional, salariaţii între 36 şi 45 de ani pot adera la un astfel de fond.

Primele contribuţii, anul viitor

Primele contribuţii pentru pensiile private vor fi colectate în primul trimestru al anului 2008, potrivit estimărilor reprezentanţilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Cota va creşte cu cîte o jumătate de punct procentual anual, pînă la atingerea valorii de 6%, aplicate venitului lunar brut, într-un interval de 8 ani. Potrivit datelor statistice, numărul salariaţilor cu vîrsta de pînă în 35 de ani se ridică la aprox. 2,5 milioane. La această cifră se adaugă aprox. 1,5 milioane de salariaţi cu vîrsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani.

Prin ING Asigurări de Viaţă, grupul olandez ING a intrat pe piaţa locală a pensiilor private, fiind primul administrator de pensii facultative autorizat din România, cu două fonduri de pensii facultative (Pilonul III), ING Clasic şi ING Optim. Pe segmentul pensiilor private obligatorii, grupul a înfiinţat ING Fond de Pensii, care va administra un fond de profil. Compania are un capital social de 141 de milioane de lei. ING şi-a propus să atingă o cotă de 30% din piaţa locală a fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), respectiv un milion de clienţi, şi vizează să obţină în primul an 25% din piaţa pensiilor facultative (Pilonul III). Potrivit datelor CSSPP, numărul administratorilor înscrişi în cursa pentru campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la 13, iar cel al fondurilor la 12.

Taguri articol


12