Aproape 900 de funcţionari publici din Constanţa în grevă japoneză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aproape 900 de funcţionari publici din Constanţa în grevă japoneză

Social 09 Noiembrie 2006 / 00:00 761 accesări

870 de funcţionari publici din Constanţa din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei Judeţene de Statistică şi Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, membri ai Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici “Sed Lex”, au intrat, ieri, în grevă japoneză. Practic, funcţionarii publici au purtat banderole albe pe braţe, pe parcursul întregii zile la locul de muncă, fără ca activitatea instituţiilor publice să fie afectată. Potrivit preşedintelui filialei judeţene a Alianţei “Sed Lex”, Adrian Dugăiaşu, încă de anul trecut cînd au fost declanşate protestele, revendicările funcţionarilor publici au fost soluţionate doar într-o mică măsură, acordarea unor salarii decente rămînînd, în continuare, o problemă nerezolvată. “Eu cred că trebuie să intrăm în Europa şi cu drepturile funcţionarilor publici, nu numai cu obligaţiile. În altă ordine de idei, noi cerem o creştere salarială. Solicităm un salariu mediu net de 1.250 de lei, acordarea tuturor sporurilor prevăzute în statutul funcţionarului public care nu au fost acordate de la înfiinţare şi pînă în prezent. Mă refer la sporurile de stabilitate, de fidelitate, confidenţialitate, întrucît trebuie să determinăm funcţionarii publici să rămînă în cadrul sistemului şi nu doar să îi pregătim pentru ca mai tîrziu să plece în mediul privat”, a adăugat Dugăiaşu.

Potrivit sindicaliştilor din Finanţe, în prezent, salariul mediu al unui funcţionar public este de aprox. 6 milioane de lei vechi, bani insuficienţi pentru un trai decent. “Ne descurcăm foarte greu, avînd în vedere că un funcţionar public din UE cîştigă între 500 şi 700 de euro pentru aceeaşi muncă depusă şi avînd aceleaşi obligaţii ca şi noi. Spre deosebire de ei, noi avem drepturi mult mai puţine”, a declarat şeful Serviciului Executare Silită din cadrul DGFP Constanţa, Emil Mihăilescu, membru al Sindicatului din Finanţe. De partea cealaltă, conducerea DGFP speră să nu se ajungă la greva generală care ar afecta activitatea instituţiei, iar contribuabilii vor avea de suferit. “Sper să nu se ajungă greva generală, întrucît are implicaţii negative atît asupra contribuabililor, cît şi asupra activităţii fiscale care va fi blocată, iar redresarea ar însemna cîteva zile de muncă pentru actualizare”, a declarat directorul executiv al DGFP Constanţa, Vasilica Mihai. Potrivit sindicaliştilor, în cazul în care solicitările funcţionarilor publici nu vor găsi un răspuns pozitiv din partea Guvernului, greva generală este iminentă, iar contribuabilii nu vor mai putea să-şi îndeplinească obligaţiile fiscale în termenele prevăzute lege, fiind nevoiţi să suporte sancţiuni. “Dacă se va ajunge la greva generală, în mod normal, contribuabilii nu ar trebui să suporte penalizări, întrucît nu au nicio vină. Această grevă este a funcţionarilor publici. Cred că se va anunţa din timp acest lucru, astfel încît contribuabilii să se prezinte din timp la ghişeele administraţiilor financiare”, a încheiat directorul executiv al DGFP Constanţa.

Protestele vor continua chiar dacă încep negocierile cu Guvernul

Potrivit programului acţiunilor de protest, greva va continua pe 13 noiembrie 2006, prin întreruperea programului de lucru, pe o perioadă de două ore, iar pe 20 noiembrie va fi declanşată greva generală, cu întreruperea programului de lucru în toate instituţiile şi autorităţile statului, în cazul în care Guvernul nu va lua măsuri pentru soluţionarea revendicărilor. La nivel naţional, Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici “Sed Lex” numără peste 51.000 de sindicalişti în toate domeniile de activitate. La rîndul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat, ieri, că “funcţionarii publici din Finanţe vor continua protestele prin încetarea lucrului, chiar dacă ceilalţi angajaţi din această categorie vor suspenda acţiunile şi vor începe negocierile cu Guvernul”.

Funcţionarii din Finanţe solicită aprobarea statutului funcţionarului public din sistemul instituţional al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi modificarea structurii de organizare a acestuia, reclamînd că acest model de organizare "a dus la decredibilizarea fiscului din România şi la o instabilitate instituţională " a funcţionarilor din acest sistem. Comisarii Gărzii Financiare afiliaţi la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici au fost în grevă în primăvară, ei suspendînd acţiunea de protest la începutul lunii iunie, în urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.



12