Aquarius 2, nava umanitară ce salvează migranţi, a rămas fără pavilion

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aquarius 2, nava umanitară ce salvează migranţi, a rămas fără pavilion

Externe 23 Septembrie 2018 / 16:22 387 accesări

Panama a anunţat sâmbătă că-şi va retrage pavilionul acordat navei umanitare Aquarius 2, după o măsură similară luată de Gibraltar, pentru nerespectarea procedurilor juridice internaţionale privind salvarea migranţilor din Marea Mediterană, relatează AFP. "Administraţia maritimă panameză a început o procedură de anulare oficială a înmatriculării navei Aquarius 2, ex-Aquarius, (...) după primirea unor rapoarte internaţionale care relevă că nava nu respectă procedurile juridice internaţionale privind migranţii şi refugiaţii" din Mediterana, indică autorităţile, într-un comunicat postat pe site. Conform Panamei, principala reclamaţie a fost formulată de autorităţile italiene, potrivit cărora "căpitanul navei a refuzat să trimită migranţii şi refugiaţii luaţi în grijă spre locul lor de origine".

Conform comunicatului, efectuarea unor acte ce aduc atingere intereselor naţionale constituie o cauză de radiere a înmatriculării navelor. Aquarius, care şi-a reluat în această săptămână activităţile de salvare din Mediterana, după o oprire forţată de 19 zile din cauza rămânerii fără pavilion, a salvat 11 migranţi joi în largul apelor libiene. Nava caută acum un port pentru a-i debarca, după ce a refuzat să-i readucă în Libia. În august, guvernul din Gibraltar a revocat pavilionul navei Aquarius, după ce i-a cerut să suspende activităţile de salvare pentru care nu este înregistrată pe teritoriul britanic.

După iunie şi decizia ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, de a închide porturile italiene pentru migranţi, Aquarius este interzisă în porturile din această ţară, unde acosta de obicei. Pentru prima dată, în iunie, nava a fost constrânsă să meargă până la Valencia, în Spania, pentru a permite debarcarea a 237 de migranţi. Apoi, în august, au putut fi debarcaţi în Malta 141 de pasageri de la bordul navei, după un acord de împărţire între mai multe state europene.12
Pagina a fost generata in 0.1933 secunde