Arestarea unui nevinovat este... justiție liberală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne-am luat țara înapoi...

Arestarea unui nevinovat este... justiție liberală

Eveniment 28 Mai 2015 / 00:00 579 accesări

ABUZ DE DREPT Sarabanda abuzului de arestări preventive orchestrate de DNA a pășit, după ani de dispute publice și juridice, în sfera parlamentară. Până acum, numai politicienii vizați direct de arestări au incriminat public subiectivismul care stă la baza aruncării după gratii a unor persoane care încă nu au fost condamnate și care nu reprezintă pericol public. Dacă oamenii politici care nu au fost afectați direct de rețineri au vorbit despre acțiunile procurorilor doar tangențial sau punctual, fie pentru a-și apăra colegii, fie pentru a-și ofensa adversarii încătușați, subiectul a fost atacat direct de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Scânteia care a generat reacția lui? Abuzul fără margini pe care l-a îndurat un cetățean simplu al României, Mariana Rarinca, arestată preventiv timp de șase luni, într-un dosar în care se afla în conflict cu preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, pentru a se dovedi ulterior că femeia a fost închisă abuziv, fiind nevinovată. Cum s-a ajuns în această situație absurdă explică de ani buni numeroși specialiști în drept. Vinovat este, conform fostului judecător român la CEDO prof. univ. dr. Corneliu Bârsan, textul legal care permite încarcerarea unor persoane care nu au fost încă găsite vinovate în baza unor simple "suspiciuni rezonabile" ale procurorilor. "După mintea mea îngustă de civilist, problema e de fond, nu de formă, nu de analiză semantică. Pentru că suspiciunile conduc la un element subiectiv, pe când, dacă aș avea nevoie de indicii pentru arestare, aş avea în vedere elemente obiective", spune profesorul în drept.

JUSTIȚIA NU AR TREBUI SĂ FIE UN JOC DE POKER AL AVOCAȚILOR, CI LOCUL UNDE CETĂȚENII AJUNG, CA ULTIM RESORT, PENTRU A-ȘI OBȚINE DREPTURILE 

SCRISOARE DESCHISĂ Revenind la PLR, președintele formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, a semnat, alături de toți parlamentarii partidului, o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prin care condamnă arestările din motive subiective și cere demisia președintelui ICCJ, care este suspectată că a făcut presiuni pentru arestarea Marianei Rarinca, dar și pe a Codruței Kovesi, șefa instituției care a operat încarcerarea abuzivă a femeii. "Este evident că arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi, care au dreptul să se bucure de protecţia legii. Nu trebuie să mai îngăduim ca cineva să mai cadă victimă vreodată bunului plac şi a intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinaţi cu aplicarea legii", se spune în scrisoare. Gestul politic al PLR, legat de libertățile cetățenești, salutat și de premierul Victor Ponta, a fost atacat la baionetă de liberali, care consideră că această temă nu este demnă de a fi discutată. Probabil că e mai important pentru nevinovații arestați abuziv în România ca parlamentarii să se preocupe de temele liberale privind votul în diaspora sau... alegerile de pe Marte?

P.S. Nu era posibil ca în această dispută să nu intervină Consiliul Superior al Magistraturii, care nu pare să verifice cum a ajuns o nevinovată să stea șase luni după gratii, ci este mai interesat dacă declarațiile lui Tăriceanu afectează independența Justiției. No comment!

Pe fond, cele mai vehemente ieșiri liberale au aparținut co-președintei noului partid brătiano-mercenar, Alina Gorghiu (vechiul PNL), și premierului ce se vrea a fi Cătălin Predoiu (fostul PDL). "E lesne de observat că spiritul justițiar al lui Tăriceanu funcționează extrem de selectiv. Șeful Senatului exploatează politicianist cazul pe care îl invocă, pentru a justifica ofensiva Puterii asupra legilor penale și a instituțiilor anticorupție. Acesta nu este un demers al Parlamentului, ci al frontului anti-justiție pe care îl păstorește domnul Tăriceanu, împreună cu Victor Ponta și PSD, iar PNL nu va gira niciodată acțiunile prin care aceștia încearcă să se opună justiției", spune Gorghiu. La rândul lui, Predoiu duce discuția în altă zonă: "Domnul Tăriceanu nu mai reprezintă românii, ci este agentul activ al PSD și al lui Ponta în lupta acestora cu anticorupția, statul de drept și legile României. Domnule Tăriceanu, numai CSM are atribuții de inspecție judiciară. Cer demisia imediată a lui Tăriceanu. Azi am fost aproape de o catastrofă prin tentativa de dezincriminare a conflictului de interese. Domnul Tăriceanu continuă să împingă România spre buza prăpastiei. Să plece și să ne lase în pace. Românii nu îl plătesc să slujească mafia". În apărarea lui Tăriceanu a sărit președintele PSD, Victor Ponta, care a declarat că scrisoarea semnată de acesta este un gest politic: "Este o bătălie pe care liberalii reprezentaţi de Tăriceanu o poartă în mod elegant şi la care primesc înjurături şi tot felul de expresii de uşa cortului de la pedelişti, în special de la pedeliştii pe care Tăriceanu i-a numit miniştri. Mă gândeam că nu mă mai uimeşte nimic în politică, dar să văd un individ, pe care Tăriceanu l-a pus ministru, înjurându-l mai ceva ca la stadion e încă o surpriză, nu mă aşteptam ca mizeria să fie atât de mare". Până se trezesc liberalii din reveria votului din diaspora, le amintim că sunt cazuri în România în care oameni nevinovați înfundă pușcăriile.



12