Armistițiul din Ucraina sporește numărul victimelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilanţul conflictului: 4.634 de morţi

Armistițiul din Ucraina sporește numărul victimelor

Eveniment 15 Decembrie 2014 / 00:00 816 accesări

Bilanţul conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie, a ajuns la 4.634 de morţi, incluzând cele 298 de victime ale avionului Malaysia Airlines, conform celei mai recente estimări a Oficiului ONU pentru Asistenţă Umanitară. Alte 10.423 de persoane au fost rănite în confruntările armate. Circa 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele din estul Ucrainei unde se desfăşoară conflictul separatist între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi pro-ruşi. Bilanţul anunţat anterior era de 4.317 morţi - militari ucraineni, insurgenţi separatişti şi civili. Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictului, 550.000 refugiindu-se în străinătate. După noul armistiţiu, intrat în vigoare pe 9 decembrie, nu s-au mai înregistrat victime civile, ci doar militare.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, i-a recomandat, sâmbătă, Kievului să caute ameninţări în interiorul ţării, comentând astfel afirmaţiile ministrului ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, care a declarat vineri că Transnistria reprezintă o ameninţare pentru Ucraina. ”Principala ameninţare la adresa securităţii Ucrainei provine nu dinspre est sau sud, ci chiar din interiorul ţării. Să caute ameninţarea în ei înşişi”, a adăugat vicepremierul rus. La rândul său, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării, Igor Korotcenko, a calificat declaraţiile lui Poltorak drept ”absurde”. ”Toate declaraţiile actualului ministru ucrainean al Apărării sunt absurde şi nu corespund realităţii. În discursul său despre ameninţarea din partea Transnistriei, Poltorak se referea, de fapt, la contingentul rus de menţinere a păcii în stânga Nistrului”, a declarat Korotcenko. El a apreciat că ”afirmaţiile ministrului ucrainean au un caracter antirusesc”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a declarat vineri că regiunea separatistă moldoveană Transnistria reprezintă o ameninţare pentru Ucraina. Ucraina se confruntă cu un conflict separatist în estul ţării, bilanţul luptelor izbucnite în martie fiind de cel puţin 4.300 de morţi.

”VOT ISTORIC” Autorităţile de la Kiev au salutat, vineri, ”votul istoric din Congresul american, care autorizează livrări de armament spre Ucraina şi prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei”, survenit la patru zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil în estul separatist. De asemenea, Kievul a îndemnat UE să menţină opţiunea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. ”Rusia încearcă să creeze o perdea de fum asupra rolului său în conflict”, a afirmat, la Bruxelles, ambasadorul ucrainean, Constantin Ielisiev. Parlamentari pro-occidentali ucraineni s-au arătat încântaţi de decizia omologilor lor americani, care au adoptat o lege ce prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei şi îi permite preşedintelui Barack Obama să aprobe livrări de arme letale Ucrainei. Este vorba de un prim pas simbolic pentru Ucraina, care caută cu disperare de câteva luni să-şi convingă aliaţii să-i vândă arme pentru a-şi dota militarii, mai slab echipaţi decât rebelii pro-ruşi susţinuţi militar, potrivit Kievului şi occidentalilor, de Rusia. Însă votul din Congresul american nu înseamnă în mod automat că Barack Obama va permite livrări de armament forţelor ucrainene. Preşedintele american a preferat până în prezent să aprobe livrări de material neletal Ucrainei, precum radare, binocluri pentru vedere pe timp de noapte sau veste antiglonţ.

Acest vot intervine în contextul în care ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că Ucraina intenţionează să recruteze 40.000 de militari în 2015 şi să-şi dubleze bugetul militar. În plus, 10.500 de bărbaţi vor fi antrenaţi pentru a lupta pe bază de contract. Într-o ţară aflată la marginea falimentului şi care are nevoie urgent de un ajutor de mai multe miliarde de dolari, bugetul militar se va dubla, urmând să ajungă la 50 de miliarde de grivne (2,4 miliarde de euro).

DINTE PENTRU DINTE Rusia va aplica măsuri simetrice pentru orice noi sancţiuni impuse de SUA în criza ucraineană, avertizează Ministerul rus de Externe, după ce Congresul american a aplicat un proiect contestat de Moscova. Proiectul autorizează livrări de armament spre Ucraina şi prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei. Potrivit lui Serghei Riabkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, ”la baza adoptării proiectului de către Congresul SUA au stat sentimente antiruse”.



12