Artişti de primă mărime pe scena Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Artişti de primă mărime pe scena Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului

Cultură 09 Mai 2007 / 00:00 794 accesări

Publicul meloman de la malul mării poate participa, în perioada 18 mai – 9 iunie, la Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului. Ajuns, în acest an, la cea de-a XXXIII-a ediţie, evenimentul reuneşte pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” şi a Casei de Cultură din Constanţa artişti de primă mărime, atît din ţară, cît şi de peste hotare.

În prima zi a festivalului, spectatorii vor asista la concertul de deschidere a festivalului „Ludwig van Beethoven”, în cadrul căruia vor fi prezentate Simfonia a V-a în do minor „A Destinului” şi Simfonia a IX-a în re minor. La pupitrul orchestrei se va afla maestrul Răsvan Cernat, iar la spectacol va participa şi corul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Pe data de 20 mai, va fi prezentat, în premieră mondială, spectacolul de balet „Orfeu”, pus în scenă de Attilas-Akilas Silvester, care semnează şi coregrafia. Asistent de coregrafie la acest balet este Călin Hanţiu, iar costumele artiştilor sînt create de Daniela Christopoulos. Personajele mitologice din această reprezentaţie vor fi interpretate de: Cristian Tarcea (Orfeu), Aliss Tarcea (Euridice), Felicia Şerbănescu (Eros), Monica Cherecheş (Avtonoi), Horaţiu Cherecheş (Aristes), Simona Costea (Persefona), Călina Hanţiu (Hades), Irina Ganea (Şarpele), Mircea Crăciun (Cerver), Dan Dumbravă (Apollo) şi Gelu Rîpă (Hermes). Ziua de 21 mai este dedicată artei japoneze, astfel că, începînd de la ora 16.00, publicul constănţean va urmări un concurs de interpretare a muzicii japoneze „enka”, un recital de pian susţinut de Ryoko Hanaki şi va participa la un concert cameral. Opera „Rigoletto” va fi prezentată pe data de 23 mai, cînd orchestra şi soliştii vor fi dirijaţi de Robert Gutter (Statele Unite ale Americii). Trista poveste a bufonului Rigoletto va fi interpretată atît de artiştii constănţeni, cît şi solişti din ţară şi de peste hotare. De asemenea, pe data de 25 mai, publicul va putea urmări opera „Boema”, regizată de Ognian Draganov.

Tot în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat baletul în două acte, „Giselle”, cu o distribuţie de excepţie. Pasionaţii de gen vor avea ocazia să-i vadă evoluînd pe balerinii ruşi Elvira Khabibullina şi Iurii Vasilievici Andreev, alături de Simona Costea, Ştefan Răut, Irina Ganea şi Adrian Mihaiu. Festivalul va continua cu opera „Don Giovanni”, spectacolul „Soldăţelul de plumb” şi cu reprezentaţia „Tineri dirijori pe scena de concert”. Publicul constănţean va viziona, pe data de 3 iunie, o altă premieră, de această dată opereta „Văduva veselă”, a cărei regie este realizată de Constanţa Cîmpeanu, costumele fiind create de Emanuela Gavrilă, decorurile de Eugenia Tărăşescu. Soliştii şi orchestra simfonică vor fi dirijaţi de Lucian Vlădescu (Bucureşti), iar corul este condus de Adrian Stanache. Mai mult, în cadrul amplului eveniment cultural este invitat să participe şi Teatrul Naţional de Operetă „I. Dacian” din Bucureşti, care va prezenta, pe data de 5 iunie, spectacolul de balet „Bal”, din distribuţia căruia face parte Beatrice Rancea. Regia şi coregrafia spectacolului sînt realizate de Yvette Boszik, iar costumele create de Doina Levintza. Cvartetul „Voces” va prezenta, în penultima zi a festivalului, o serie de lucrări din opera lirică internaţională, evenimentul încheindu-se cu opera „Aida”, pusă în scenă de Eleonora Constantinova.



12