Ăștia de la Ministerul IMM, niște misogini, dom’le!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
686 milioane lei pentru firme, de la stat

Ăștia de la Ministerul IMM, niște misogini, dom’le!

Economie 13 Februarie 2017 / 15:31 480 accesări
Bugetul final al programelor de sprijinire a firmelor a scăzut cu circa zece milioane de lei față de alocarea inițială, după ce statul a decis să renunțe la „Femeia manager“

Bugetul final al programelor de sprijinire a firmelor a scăzut cu circa zece milioane de lei față de alocarea inițială, după ce statul a decis să renunțe la „Femeia manager“

„MICI“ TĂIERI Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a publicat lista finală cu programele de sprijinire a firmelor din 2017. Față de schița inițială, prezentată de Finanțe în ianuarie, bugetul a fost diminuat cu circa 10 milioane lei, de la 686,2 la 676 milioane lei; există însă posibilitatea ridicării limitei de cheltuieli până la 1,9 miliarde lei, prin credite de angajament. Chiar și așa, bugetul este mult mai mare decât cel de anul trecut, care n-a atins nici măcar 300 milioane lei (alocare + credite). Iată, în continuare, și programele pe care le va derula ministerul de resort. Primul este cel de stimulare a exporturilor, cu un buget total de 69 milioane lei, care-și propune să pună umărul la dezvoltarea comerțului extern și a investițiilor firmelor românești în Uniunea Europeană. Se va acorda consultanță jucătorilor din domeniu, se va face (încă) un site de export-import și se vor pune pe roate diverse campanii de promovare a brandurilor autohtone. Urmează „Femeia manager/antreprenor“, cu un buget de un milion de lei, față de 10,5 milioane lei în schița de buget. Anul trecut, programul a fost finanțat cu 0,5 milioane lei. De notat că MMACA a decis să nu mai acorde granturi de până la 50.000 lei firmelor deținute de femei; practic, programul înseamnă doar cursuri, seminarii și workshop-uri (altfel spus, e cam inutil...). Nu lipsește nici clasicul program dedicat artizanatului și meșteșugurilor - buget de 890.000 lei. Pe lângă alocările financiare standard, autoritățile vor să organizeze și un târg național de profil, cu o durată de trei zile. Un buget important, de 50 milioane lei, are și programul de Comerț, prin care IMM-urile accesează finanțări nerambursabile de până la 200.000 lei, față de 135.000 lei în 2016. Banii pot fi folosiți la achiziționarea de echipamente, mașini, utilaje, instalații de lucru, tehnică IT și autoutilitare. Prezent la datorie este și un program cu nume imposibil - UNCTAD/EMPRETEC. Pe scurt, cu bugetul de 476.000 lei se vor organiza workshop-uri pentru antreprenori.

MICRO-POWER! Tot în 2017, organizarea și promovarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (TIMM) vor costa circa cinci milioane lei; anul trecut, evenimentul a fost anulat, din lipsă de interes din partea firmelor. Mulți bani (74,3 milioane euro) sunt alocați și programului de microindustrializare a țării. În 2016, micile fabrici au putut obține ajutoare de stat de până la 55.000 euro fiecare, ca să-și upgradeze businessul și să creeze noi locuri de muncă. Anul acesta, finanțarea se dublează la 100.000 euro! Apoi, avem și ceva nou - programul de internaționalizare, cu o alocare financiară de 18 milioane lei. Ce vrea? Să facă un cadru favorabil pentru valorificarea posibilităților actuale de dezvoltare economică a României și să stimuleze... internaționalizarea, evident. Altfel spus, dacă ai firmă și vrei să participi la târguri și expoziții internaționale, cu stand propriu, poți cere bani de la stat. Câți? 50.000 lei! Cea mai mare alocare, de 500 milioane lei (plus credite de angajament de până la 1,7 miliarde lei), este pentru Start-Up Nation România, tinerii urmând să primească până la 200.000 lei (în scădere de la 50.000 euro în schița inițială) fiecare, pentru înființarea unei afaceri mici. Nu în ultimul rând, există și două programe noi, finanțate cu fonduri europene - PN de Dezvoltare a Antreprenoriatului și Programul România Profesională.



12