Atenţie la alimentele consumate de Revelion!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atenţie la alimentele consumate de Revelion!

Justiție 29 Decembrie 2007 / 00:00 800 accesări

Medicii recomandă populaţiei o alimentaţie cît mai echilibrată de Revelion, precizînd că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, cum este carnea de porc şi că, pe cît posibil, trebuie evitat excesul de alcool. Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au atras atenţia asupra verificării cărnii din punct de vedere sanitar-veterinar, întrucît există pericolul apariţiei trichinelozei, subliniind că aceste preparate trebuie consumate în cantităţi moderate şi în niciun caz la masa de seară. De asemenea, medicii recomandă populaţiei să înlocuiască prăjirea cu alte moduri de preparare mai sănătoase precum fierberea, grătarul sau coacerea la cuptor. Prin conţinutul crescut în zahăr, grăsimi şi chiar sare, dulciurile şi produsele de patiserie prezintă factori de risc care pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiune arterială şi obezitate şi, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat. Medicii mai recomandă ca, în această perioadă, alimentaţia să fie cît mai diversificată, cuprinzînd zilnic cereale (200-350 g pîine integrală), legume (cel puţin 300g), fructe (450g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt). Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lîngă o alimentaţie cît mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămînă, respectiv mersul pe jos, exerciţiile de înviorare, alergat, schi. Pacienţii cu afecţiuni cronice sînt sfătuiţi să păstreze în permanenţă legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi pentru a beneficia de măsuri profilactice suplimentare.

Ceaiul elimină balonările şi indigestiile

Cadrele medicale spun că este foarte important consumul de lichide, în special ceaiurile. “Ceaiurile elimină balonările, indigestiile şi grăbesc procesul de digestie. Mai ales în această perioadă, cele mai întîlnite afecţiuni sînt indigestiile sau durerile de burtă, care se manifestă prin dureri acute în zona abdomenului, senzaţii de greaţă şi balonări”, a declarat dr. Florian Stoian, medic internist. Potrivit specialistului, enterocolitele, indigestiile şi balonările pot fi uşor evitate prin consumul ceaiului de fructe de mărar şi mentă. Un alt ceai care poate calma durerile stomacale şi care are acţiune antispastică este ceaiul de anason. Medicii susţin că este indicat ca acest ceai să fie băut înaintea fiecărei mese. “Un ceai cu foarte multe utilizări este cel de coada şoricelului. Are efect benefic pentru digestie şi pentru scăderea tensiunii. În perioada sărbătorilor, cînd se consumă multe alimente grase, este indicată detoxifierea organismului. Cel mai indicat pentru acest proces este cel de păpădie amestecat cu mătase de porumb”, a declarat dr. Flroian Stoian.



12