Atmosfera politică din Turcia devine tot mai tensionată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atmosfera politică din Turcia devine tot mai tensionată

Externe 30 Aprilie 2007 / 00:00 768 accesări

Pe fondul alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară, în prezent, disputa dintre forţele ce susţin menţinerea strictă a regimului laic instaurat cu 84 de ani în urmă şi susţinătorii actualului guvern islamist moderat s-a accentuat. Peste un milion de persoane s-au adunat, duminică, la Istanbul, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de principiile laice ale statului, puse în discuţie într-o dispută între guvern şi armată, legată de alegerile prezidenţiale. ”Turcia este şi va rămîne laică”, au scandat manifestanţii, care poartă drapele turce şi portrete ale fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Ataturk. Demonstraţia a avut loc în piaţa Caglayan, situată în partea europeană a Istanbulului.

Manifestaţia a fost organizată la apelul a circa 600 de organizaţii neguvernamentale şi are loc după un alt miting de amploare, la care au participat 1,5 milioane de persoane, pe data de 14 aprilie. Sloganurile îl vizează însă şi pe premierul Recep Tayyip Erdogan, fost militant islamist, al cărui Guvern conservator a fost criticat dur de armată vineri. ”Demisia guvernului”, au scandat manifestanţii, despre care organizatorii afirmă că sînt veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate. ”Nici Sharia, nici lovitură de stat; trăiască Turcia indepedentă” – a fost unul dintre sloganurile demonstranţilor. Demonstraţia a fost convocată după ce adepţii secularismului au cerut Curţii Constituţionale să anuleze rezultatele scrutinului, iar ambele tabere aşteaptă acum rezultatul. Totodată, actualul şef al statului, Ahmet Sezer, de orientare laică, a afirmat într-un discurs rostit recent într-o şcoală militară, că o serie de forţe din afara şi din interiorul Turciei ameninţă regimului laic din ţara sa şi încercă să submineze autoritatea armatei.

Armata turcă, apărătoare a caracterului laic al statului, este autoarea a trei lovituri de stat în istoria modernă a Turciei, în 1960, 1971 şi 1980, şi a determinat, în anul 1997, demisia primului Guvern proislamist al ţării. Statul Major al armatei şi-a anunţat vineri hotărîrea de a apăra principiul laicităţii statului, în faţa a ceea ce a prezentat drept o extindere a influenţei islamiste. Cîteva mii de poliţişti au asigurat buna desfăşurare a mitingului de ieri, nefiind totuşi semnalat niciun incident. În ciuda acestei demonstraţii, ministrul Afacerilor Externe, Abdullah Gul, a declarat că va rămîne candidat la preşedinţie al partidului de guvernămînt, în pofida sesizării formulate de opoziţie la Curtea Constituţională şi a presiunilor exercitate de armată.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat armata turcă să nu se mai amestece în politică, şi aceasta la numai o o zi după ce Statul Major de la Ankara a anunţat că urmăreşte cu îngrijorare dezbaterile legate de laicitate. Armata turcă a subliniat că este împotriva acestor controverse şi că îşi va afişa deschis poziţia şi atitudinile cînd va fi necesar. Armata, cea mai respectată instituţie din Turcia, este considerată drept adevăratul gardian al regimului laic instaurat de Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern, cu 84 de ani în urmă.



12