Auzul nou-născuților, testat gratis la Maternitatea Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Donație pentru descoperirea precoce a hipoacuziei Gata cu drumurile la alte spitale din țară

Auzul nou-născuților, testat gratis la Maternitatea Constanța!

Eveniment 28 Octombrie 2014 / 00:00 3084 accesări

Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, care are competența să preia și să intervină în cele mai dificile cazuri, are, de ieri, un aparat absolut necesar pentru testarea auzului la nou-născuți. Aparatul constituie o donație a unei fundații a Spitalului „Marie Curie“ și este mai mult decât binevenit, în condițiile în care, până acum, părinții erau nevoiți să meargă pentru aceste teste cu cei mici fie în privat, fie la alte spitale din țară. Cât de important este să se depisteze, încă din primele luni de viață, o posibilă problemă de auz la un nou-născut? Conf. univ. dr. Dan Gheorghe, șeful Clinicii ORL de la Spitalul ”Marie Curie” din București, prezent ieri la SCJU, cu ocazia donării aparatului, a explicat că problemele pot fi rezolvate cu mai multă ușurință, iar suferința copilului va fi mai mică. ”Dacă se intervine după ce copilul împlinește cinci ani, șansele de recuperare sunt mai mici, după ce i se face implantul cohlear”, a spus conferențiarul. Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţe în audiologie, tot de la ”Marie Curie”, a precizat că, dacă cei mici nu trec cu bine testele la care vor fi supuși în mod gratuit, părinții vor fi îndrumați să meargă cu nou-născuții la Spitalul ”Marie Curie”. ”Ajutorul este că părinții nu trebuie să mai caute ei prin țară, știu exact unde trebuie să meargă”, a spus, la rândul său, directorul de cercetare al SCJU, dr. Cătălin Grasa. În cazul în care copiii au nevoie de o protezare auditivă, unele costuri sunt suportate și de către Casa de Asigurări de Sănătate. Cât privește implantul cohlear, pentru că prețurile sunt extrem de ridicate, statul român suportă un număr limitat, astfel că sunt și liste de așteptare în acest sens. În prezent, 54 de copii cu probleme de auz așteaptă o asemenea intervenție, la nivel național.

DE ASEMENEA DONAȚII AU BENEFICIAT, PÂNĂ ACUM, ȘI SPITALUL ”ELIAS” ȘI CEL DIN PLOIEȘTI, IAR ÎN URMĂTOAREA PERIOADĂ SE VOR ACORDA ȘI ALTOR SPITALE

LA CONSTANȚA, 50 DE COPII VOR FI TESTAȚI CU APARATUL În prezent, la Maternitatea SCJU din Constanța, 50 de copii urmează să fie testați cu aparatul donat. Maria, mama unui nou-născut, a aflat de aparat și a spus că îl va testa pe cel mic fără nicio problemă, mai ales că a auzit ce probleme pot apărea dacă nu se intervine în timp util. ”Mă bucur că se face ceva și pentru Maternitatea de aici. Îmi voi testa copilul înainte să plec cu el din spital”, a spus mama.

DIAGNOSTICAT ÎN MOD ERONAT CU AUTISM! Dr. Neagu de la ”Marie Curie” a explicat prin ce situație a trecut o familie din Constanța. Pentru că nou-născutul nu a fost testat auditiv la naștere, iar ulterior au început să apară unele probleme, părinții au mers cu copilul la doctor. Au încremenit când i s-a pus diagnosticul: autism! Mult timp nu și-au revenit. Odată cu trecerea timpului, s-au obișnuit cu ideea că trebuie să lupte alături de copilul lor. Un nou control, însă, după aproximativ cinci ani, a scos la iveală adevărata problemă a copilului: hipoacuzie, nicidecum autism. A fost cumplit să afle că, de fapt, problema celui mic era una ce putea fi rezolvată în câteva luni. Este o lecție pentru toți părinții, spun specialiștii. Precizăm că în Europa Occidentală mai toate spitalele beneficiază de aparate pentru testarea auzului copiilor la naștere.

Taguri articol


12