Balcicul „se mută“ la Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În septembrie

Balcicul „se mută“ la Constanţa!

Cultură 29 August 2013 / 00:00 6653 accesări

Constănţenilor, dar şi turiştilor aflaţi pe litoral li se pregăteşte o mare surpriză în prima jumătate a lunii septembrie. Ei vor avea bucuria să descopere la Muzeul de Artă, în sala „Nicolae Grigorescu” o expoziţie temporară specială, menită să (re)aducă în atenţia publicului larg una dintre „Casele de vis ale Reginei Maria - Castelul Balcic”. Expoziţia, deschisă în prezent la Muzeul Naţional Peleş, încearcă să reconstituie câteva dintre interioarele Castelului de la Balcic, „Tenha Juvah” sau „Cuibul liniştit”. Cu acest prilej, constănţenii vor putea să admire fotografii de epocă, realizate atât de Regina Maria (1875-1938), cât şi de atelierele Guggenberger Mairovits din Sibiu şi Julietta din Bucureşti, cu grădinile domeniului şi interioarele unde regina a locuit în ultimii ani de viaţă.

Piese de artă decorativă de mare fineţe, ţesături tradiţionale, candele şi icoane ortodoxe şi piese de mobilier vor reconstitui atmosfera regală de pe domeniul de la Balcic. Toate acestea obiecte cu parfum de epocă vor ajuta publicul să călătorească în timp şi să descopere ceva din personalitatea „reginei-artiste”. Protectoare a artelor, regina a fost ea însăşi creatoare de frumos, mărturie peste timp stând tablourile pe care le-a realizat cu sensibilitate.

75 DE ANI DE LA MOARTEA REGINEI Expoziţia pe care o va găzdui Muzeul de Artă este cu atât mai importantă cu cât anul acesta, pe 18 iulie, s-au împlinit 75 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Maria a României, cea mai dinamică şi mai fermecătoare regină a secolului al XX-lea.

Regina a descoperit Balcicul - oraş din Cadrilaterul dobândit de România în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, şi care a revenit Bulgariei în anul 1940 - datorită pictorului Alexandru Satmari. Castelul de la Balcic, denumit „Tehna Juvah” („Cuibul liniştit”), a fost construit între anii 1925-1927, după planurile arhitectului român de origine turcă Emil Guneş, pe terenul cumpărat, în anul 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. Ulterior, domeniul a fost extins prin achiziţionarea mai multor terenuri de la localnici, ajungând, în 1938, la o suprafaţă de peste 24 de hectare.

La Muzeul de Artă din Constanţa, expoziţia va fi deschisă în prima jumătate a lunii viitoare.

Taguri articol


12