Bărbatul suspect de Ebola a fost în Vama Veche

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă epidemiologică „Nu există risc”

Bărbatul suspect de Ebola a fost în Vama Veche

Eveniment 11 August 2014 / 00:00 1788 accesări

Virusul Ebola, care terorizează continentul african, unde s-au luat măsuri fără precedent, este una dintre cele mai grave ameninţări cu care se confruntă lumea modernă. Foarte greu de identificat din cauza simptomatologiei uşor de confundat, acest virus este ucigaş, cu o proporţie înfiorătoare, 95%. Carantina în care este ţinut bolnavul implică măsuri de siguranţă deosebite şi, potrivit specialiştilor, oficial, virusul nu are încă leac. Un medicament ar exista şi el este încă în teste. Potrivit CDC, cei doi americani, medicul misionar şi asistenta sa, aduşi în SUA după ce au fost infectaţi, au fost vaccinaţi cu acest medicament, aflat încă în fază de experiment şi ar fi dat rezultate. Dar, şi dacă ar fi aşa, bolnavii mai au de aşteptat, deşi timpul este ultimul lucru pe care îl au, până când medicamentul ar putea intra în farmacii.

Dacă vestea că un preot misionar spaniol a fost adus acasă, în Spania, după ce ar fi infectat cu Ebola, a trezit îngrijorare, informaţia potrivit căreia un român ar fi purtător de Ebola, a ridicat îngrijorarea la cote apropiate de isterie. Mai mult, bărbatul, de 51 de ani, din Ploieşti, s-a plimbat printr-un spital public şi prin Vama Veche înainte de a ajunge în circuitele specifice presupuse de o boală infecţioasă şi abia după trei zile după ce i s-a făcut rău s-a gândit să spună medicilor că, pe 25 iulie, s-a întors din… Nigeria!

TRASEU Sâmbătă dimineaţă, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), bărbatul s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP) cu simptomele febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică. Înainte de a ajunge aici însă, ploieşteanul a trecut pe la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti (SBIP) unde le-a povestit medicilor că a fost în vacanţă la Vama Veche şi că, în urmă cu trei zile, a început să se simtă rău şi să aibă scaune cu sânge. Cum era şi firesc, de la SBIP a fost îndrumat către SJUP şi abia acolo le-a spus medicilor că a fost plecat câteva luni în Nigeria. "Pacientul avea greață și vărsături de vreo trei zile. Când a fost întrebat unde a fost, acesta a precizat că a fost plecat la Vama Veche. I s-au făcut analize iar ulterior, pentru că acestea erau proaste, am decis ca el să fie transportat la Spitalul de Urgență pentru un consult mai complex", a declarat directorul SBIP, Cătălin Vișean. Potrivit Mediafax, managerul a mai afirmat că deşi boala nu a fost confirmată, în condiţiile în care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat în carantină: „Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie”.

Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară. Conform procedurilor în astfel de cazuri, pacientul a fost izolat şi transferat în condiţii speciale de siguranţă de la SJUP la Institutul „Matei Balş” din Capitală. „Nu are febră. I se vor face investigaţii complete la „Balş””, au declarat surse medicale. Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră. La „Matei Balş”, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România, i s-au recoltat probe biologice pentru analizele care vor arăta, în minimum 72 de ore, dacă este infectat sau nu cu virusul Ebola. Diagnosticul va fi pus în urma rezultatelor analizelor care vor fi făcute în Laboratorul din Germania, acreditat pentru astfel de cazuri. În cazul în care vreunul dintre „contacţii” subiectului are simptome, acesta va fi adus, şi el, la „Balş”.

FAMILIA SUSPECTULUI DE EBOLA, IZOLATĂ LA DOMICILIU Familia ploieșteanului suspect de Ebola, respectiv soția și fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, măsura preventivă fiind dispusă de autoritățile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bolnavului. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, niciunul dintre cei izolaţi nu are simptomele pe care acesta le acuză. Cofrom altor surse, bărbatul a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja. El nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo. Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

Măsuri de siguranţă şi prevenţie la Constanţa

În contextul decretării epidemiei de Ebola ca "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial" şi, mai ales, ţinând cont de faptul că oraşul nostru este unul de tranzit, sute de nave venind în Portul Constanţa zilnic, din toate părţile globului, autoritățile sunt în alertă și au luat măsuri pentru a putea face față în cazul în care s-ar descoperi un pacient cu febră hemoragică. Medicii Inspecției Sanitare de Frontieră monitorizează atent toate echipajele navelor care ajung în Port, în special pe cele care au trecut sau vin dinspre Africa. Conform specialiştilor MS însă, riscul apariției vreunui bolnav este minim. Potrivit dr. Carmen Niculescu, medicul șef al Biroului Inspecției Sanitare de Frontieră, la sfârşitul acestei săptămâni, un port-container din Africa de Vest este aşteptat în Portul Constanţa. „Pe toată perioada de staționare a navei în Port, de două ori pe zi, persoanele aflate la bord vor fi termometrizate“, a afirmat aceasta pentru Neptun TV.

CUM SE TRANSMITE EBOLA ŞI CARE SUNT SIMPTOMELE MS informa, vineri, că probabilitatea apariţiei Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona imediat. Epidemia, o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”, a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, şi este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, dr. Margaret Chang. Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree.

99% - SE INFIRMĂ! Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, liniştea, aseară, spiritele. El a anunţat că „spre 99 la sută” se infirmă posibilitatea ca bărbatul din Ploieşti să fie infectat: „Ne îndepărtăm cu peste 90%, spre 99%, de etimologia virusului Ebola, dar rămân alte infecții posibile. (...) Pacientul este conştient”. Managerul de la „Matei-Balş” a mai spus că în cazul ploieșteanului este vorba despre „două boli succesive”, iar simptomele celei de-a doua afecțiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola. Medicul a precizat că nu există consimţământul pacientului pentru a fi făcute publice bolile de care suferă şi că acesta a făcut în Nigeria strict muncă de birou și nu a putut intra în contact cu secreții care să fi provocat Ebola. Streinu-Cercel a mai spus că pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie a virusului cu care ar fi infectat: „Nu există niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat în contact (...) Simptomele pacientului au apărut în noaptea de 9 spre 10 august”, adăugând că Ebola are o simptomatologie similară cu alte afecțiuni.

Cadavrele, mai contagioase decât pacienții vii

Îngroparea victimelor virusului Ebola este o ceremonie controversată și dificilă în Africa, deoarece persoanele moarte sunt mult mai contagioase decât pacienții vii. Washington Post (WP) relatează că 22 de cadavre urmau să fie îngropate când excavatorul s-a blocat în noroi. Locul unde victimele virusului letal vor fi îngropate este el însuși controversat: oficialii care transportă cadavrele au fost așteptați de protestatari săptămâna trecută, care cred că proximitatea cimitirului improvizat le pune viața în pericol. Într-un final, nemulțumiții s-au resemnat, iar trupurile au fost îngropate. Episodul este emblematic pentru a revela problemele logistice cu care se confruntă oficialii însărcinați cu sumbra sarcină de a îngropa victimele virsului fără ca acesta să-i infecteze pe cei vii, comentează WP. Lucrurile devin și mai dificile pentru că problemele logistice depășesc procesul îngropării extinzându-se la cei care au nevoie de tratament. Capitala Liberiei, Monrovia, nu mai are loc pentru a trata pacienții bolnavi de Ebola. Un foarte mare risc de infectare îl prezintă cei care tratează pacienții de Ebola. Dar există o a doua categorie de persoane predispuse la infecție: cele care îngroapă cadavrele, care sunt mai contagioase decât pacienții în viață.

CU CE SE CONFUNDĂ EBOLA Simptomele bolii cauzate de virusul Ebola sunt similare multor alte maladii, cu care se poate confunda. Unii istorici, bazându-se pe simptomatologie și pe rata mare a deceselor, au considerat că virusul Ebola poate fi făcut responsabil pentru epidemia care a decimat orașul Atena, în antichitate. Cel mai frecvent confundate cu Ebola sunt malaria, shigelioza, tifosul, holera, borelioza și enterita cu encefalită. Ciuma, febra Q, leishmanioza viscerală, dar și leucemia acută sau purpura trombocitopenică au simptome asemănătoare Ebola. Diagnosticul de certitudine se pune după identificarea în sânge a anticorpilor, printr-un test ELISA. Descoperirea virusului se poate face și mai repede, printr-un test PCR, care descoperă proteine virale existente în sânge. Protecția personalului care lucrează cu pacienți sau virus trebuie făcută cu costume cu presiune pozitivă având nivelul patru de siguranță. Carantinarea persoanelor care au avut contact cu un pacient este obligatoire în unele țări, cum ar fi SUA. Tratamentul nu este specific, ci urmărește rehidratarea, împiedicarea coagulării diseminate, administrarea de oxigen și electroliți, ca și înlăturarea durerii, extrem de puternice în unele faze ale bolii.

EFORTURI SUPRAOMENEŞTI Ţările vest-africane au intensificat, în ultimele zile, eforturile pentru limitarea răspândirii virusului Ebola, care a provocat moartea a circa 1.000 de persoane, potrivit AFP. Liberia, care pe 6 august a decretat starea de urgenţă timp de 90 de zile, a inaugurat o linie telefonică specială pentru informarea populaţiei despre virusul Ebola. Armata liberiană a limitat deplasările populaţiei şi verifică accesul în capitala Monrovia.

Actuala epidemie de Ebola a izbucnit în martie, în Guineea, fiind cea mai gravă de la descoperirea virusului în anul 1976, în Africa Centrală. Peste 2.000 de cazuri de infectare cu Ebola au fost confirmate în Africa, fiind semnalate cel puţin 961 de decese în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria, conform OMS, care a decretat "stare de urgenţă privind sănătatea publică la nivel global".

VACCIN PREVENTIV, DISPONIBIL ÎN 2015 Un vaccin preventiv împotriva virusului Ebola dezvoltat de laboratorul britanic GSK ar putea face obiectul unor teste clinice luna viitoare și, dacă acestea vor fi concludente, va fi disponibil în 2015, a declarat directorul Departamentului de vaccinuri și imunizare al OMS, Jean-Marie Okwo Bele, la postul francez de radio RFI. „Avem în vedere luna septembrie pentru a începe testele, mai întâi în Statele Unite și, cu siguranță, într-o țară africană, pentru că acolo este cazul acum”, a declarat Jean-Marie Okwo Bele, într-un interviu. „Noi credem că, dacă vom începe în luna septembrie, spre sfârșitul anului putem avea deja rezultate. Și cum este vorba o urgență, putem implementa proceduri de urgență (...) astfel încât în 2015 să dispunem de un vaccin”, a adăugat oficialul.

În prezent, nu există niciun tratament specific pe piață pentru a trata sau preveni febra hemoragică Ebola provocată de un virus foarte virulent care ucide în câteva zile.

Mai multe vaccinuri sunt în stadiu de testare, în timp ce un tratament promițător, ZMapp, a fost testat pentru prima dată pe americani infectați în Africa, după ce a dat rezultate excelente pe maimuțe, scrie AFP.



12