Belgradul acuză Croația că amenință „stabilitatea“ Balcanilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Belgradul acuză Croația că amenință „stabilitatea“ Balcanilor

Externe 02 August 2016 / 15:16 393 accesări
Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic

Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic

Prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucic, a acuzat luni Croația că amenință "pacea și stabilitatea în regiune", după decizii văzute la Belgrad ca o derivă naționalistă a vecinului său, relatează AFP. "Ceea ce se întâmplă influențează serios pacea și stabilitatea în regiune", a declarat Vucic, precizând că i-a scris președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șefei diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, și comisarului european pentru Extindere, Johannes Hahn. Joi, justiția croată a anulat condamnarea fostului deputat Branimir Glavas pentru crime de război contra unor civili sârbi în timpul conflictului din 1991-1995. Parlamentarul trebuie să fie rejudecat. Această decizie intervine la câteva zile după anularea condamnării în urmă cu 70 de ani a cardinalului Alojzije Stepinac, acuzat de puterea comunistă iugoslavă de colaborare cu regimul pro-nazist croat.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, un monument a fost dezvelit la Draga, pe coasta dalmată, ca omagiu adus lui Miro Baresic, un naționalist croat condamnat la închisoare pe viață în 1971, în Suedia, pentru participare la asasinarea ambasadorului iugoslav la Stockholm. Amnistiat, Baresic a revenit în Croația în anii 1990 și a fost ucis în luptă în 1991, în timpul războiului de independență al acestei foste republici iugoslave împotriva forțelor Belgradului (1991-95), amintește France Presse.

Aleksandar Vucic a denunțat "inaugurarea unui monument (în memoria) unui terorist condamnat de justiția din Suedia" și "reabilitarea și anularea verdictelor contra unor criminali din Al Doilea Război Mondial și ultimul război" din anii 1990. "Vrem ca toată lumea să știe că mica Serbie, mică în raport cu marea UE, și-a ridicat vocea împotriva terorismului și nazismului", a declarat Aleksandar Vucic.

Proclamarea independenței Croației în 1991 a provocat un război cu separatiștii sârbi din Croația susținuți de Belgrad, care a făcut aproape 20.000 de morți. Belgradul și Zagrebul întrețin de la sfârșitul conflictului relații dificile, mai amintește AFP.

Croația face parte din UE din 2013. Serbia este la începutul negocierilor de aderare. Ea reproșează Zagrebului că pune obstacole în calea deschiderii acestor discuții.

Taguri articol


12