Bolile cronice, la originea celor mai multe decese

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bolile cronice, la originea celor mai multe decese

Monden 21 Mai 2008 / 00:00 732 accesări

Cancerul, maladiile cardiovasculare şi accidentele rutiere vor sta la originea a 30% dintre decesele înregistrate în lume în 2030, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prezentat la o conferinţă mondială care are loc la Geneva. În schimb, maladiile infecţioase ucid din ce în ce mai puţine persoane şi vor sta la originea a doar 25% dintre decesele înregistrate în lume în 2030, potrivit raportului “Statisticile sanitare mondiale pe 2008”, publicat în cadrul reuniunii anuale a OMS, ce are loc, săptămîna aceasta, la Geneva.

La nivel global, numărul deceselor provocate de cancer va creşte de la 7,4 milioane în 2004 la 11,8 milioane în 2030, în timp ce numărul deceselor provocate de maladii cardiovasculare va creşte, în aceeaşi perioadă, de la 17,1 milioane la 23,4 milioane. Numărul deceselor provocate de accidentele rutiere va fi aproape dublu, de la 1,3 milioane la 2,4 milioane în perioada 2004 - 2030, mai ales din cauza creşterii numărului de proprietari de autovehicule cu motor şi a utilizării acestora în favoarea creşterii economice în ţările cu venit mic şi mediu. Creşterea mortalităţii provocate de maladiile non-transmisibile va fi însoţită de scăderea semnificativă, la nivel mondial, a numărului de decese provocate de maladii infecţioase sau parazitare, inclusiv SIDA, tuberculoză şi malarie. Numărul deceselor provocate de maladia SIDA va continua, totuşi, să crească, pentru a atinge un prag de 2,4 milioane în 2012 şi pentru ca ulterior să scadă la 1,2 milioane în 2030.

În lupta împotriva cancerului, un simplu test de sînge s-ar putea dovedi eficient. Acesta ar permite detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient cu o exactitate fără precedent, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, prezentat la o conferinţă medicală care a avut loc la Toronto. Testul se bazează mai mult pe semnăturile genetice ale cancerului în celulele globulelor albe ale pacientului şi mai puţin pe markerii chimici din sînge ai tumorii. Acest tip de gene prezente în celulele sistemului imunitar pot indica prezenţa sau absenţa cancerului. Pentru a verifica fiabilitatea testului, cercetătorii au recrutat 44 de pacienţi cu cancer pulmonar, aflaţi în unul dintre cele trei stadii ale bolii şi 52 de persoane sănătoase. Cercetătorii au luat în calcul factori precum vîrsta, sexul, rasa, dependenţa de fumat. Cercetătorii au utilizat apoi mai multe caracteristici genetice pentru a determina cele mai bune ţinte pentru detectarea prezenţei cancerului pulmonar. Autorii studiului au identificat 15 gene ce pot indica prezenţa unui cancer în stadiu incipient în 87% din cazuri. Spre deosebire de acest nou test, examenele efectuate cu un scaner permit detectarea nodulilor canceroşi în doar 20 - 60% din cazuri. Nivelul ridicat de rezultate pozitive false ce se pot obţine în urma testelor actuale obligă adesea pacientul să se supună unei serii mari de analize medicale neplăcute, precum biopsiile.



12