Bolnavii, în pericol să rămână fără tratamente!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără o viziune pe termen lung Aşteptare şi presiune mare pe rectificarea bugetară!

Bolnavii, în pericol să rămână fără tratamente!

Sănătate 24 Iulie 2013 / 00:00 478 accesări

Pacientul din România, mult prea stresat pentru o ţară care se vrea a fi dezvoltată, membră UE, a ajuns să stea cu inima cât un purice de la o zi la alta, în contextul în care nimic nu este stabil şi sigur în sistemul sanitar. „Noi nu avem siguranţă şi întotdeauna trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce e posibil să ne lovească peste noapte, fie din cauză că a terminat spitalul banii, fie că Ministerul Sănătăţii (MS) schimbă lista de medicamente, fie că se schimbă programele de sănătate. Din păcate, în România încă nu e o viziune pe termen lung în Sănătate şi asta nu e... sănătos”, susţine vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Iulian Petre, prezent ieri la Constanţa, la dezbaterea cu tema „Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale”.

FĂRĂ SIGURANŢĂ Se încearcă de ani buni, din răsputeri, ca lucrurile să se aşeze, bolnavii să aibă o siguranţă, însă, deocamdată, mai este de aşteptat. Grav este că sunt mulţi bolnavi care au ajuns să se roage pentru ca spitalele să le poată oferi tratamentele de care au nevoie, mai ales dacă viaţa lor depinde de unele medicamente. Andreea are 41 de ani, iar la 36 de ani a aflat că suferă de o cumplită maladie: cancer. Iniţial, vestea a dărâmat-o şi a spus un „nu” hotărât vieţii. Pur şi simplu, nu a vrut să mai trăiască. Cunoştea prea bine problemele cu care se confruntă Sănătatea din România. Între timp, însă, viziunea sa s-a schimbat, astfel că a ales să lupte până la capăt. În ciuda tuturor şedinţelor de chimioterapie, a suferinţei cumplite prin care a trecut, dar şi a lipsurilor din sistem de care s-a „lovit” de nenumărate ori, supravieţuieşte. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns prin câte a trecut şi trece, recunoaşte că are mari emoţii atunci când merge la controale, se gândeşte cu groază să nu i se spună că tratamentul nu poate continua, în lipsa unor medicamente... „Pacienţii dintr-o altă ţară UE sunt mai relaxaţi pentru că au o mai mare stabilitate şi credibilitate, lucru care nu se poate spune şi despre pacienţii noştri”, adaugă vicepreşedintele COPAC.

Asociaţiile de pacienţi din România nu cedează şi luptă pentru a alcătui un front comun cu autorităţile, astfel încât şi pacientul român să-şi câştige drepturile pe deplin, să aibă siguranţa zilei de mâine. Întrebat care sunt mecanismele de comunicare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi, în prezent, Iulian Petre s-a arătat încântat de startul cu noua componenţă ministerială. „Suntem implicaţi în discuţii, consultări, tot felul de dezbateri pe proiecte legislative. Sperăm şi aşteptăm să concretizăm aceste lucruri. Vrem ca ceea ce noi am susţinut şi promovat să se regăsească în legislaţia care va apărea. Este o relaţie mult mai bună cu actuala formulă a Ministerului Sănătăţii, anul acesta, faţă de acum doi ani, când am scris proiectul. Ne bucură, ne responsabilizează”, a declarat, pentru ziarul „Telegraf”, Iulian Petre, care speră să facă faţă provocării pentru că e nevoie şi de o anumită pregătire tehnică, mai ales că şi reprezentanţii pacienţilor trebuie să vină cu soluţii concrete şi argumentate. Până acum, apreciază vicepreşedintele COPAC, dialogul cu autorităţile s-a dovedit a fi unul constructiv, care face bine ambelor părţi.

FINANŢAREA PROGRAMELOR DE SĂNĂTATE, ÎN AER În prezent, teama cea mai mare a reprezentanţilor pacienţilor din România e legată de finanţarea programelor de sănătate. „În 1 aprilie s-a început cu până într-o jumătate din bugetul necesar pentru 2013. Acum, este o aşteptare foarte mare legată de rectificarea bugetară. E nevoie de 800 milioane de euro numai pentru programele de sănătate, ca să ajungem în decembrie 2013 cu tratamentele bolnavilor şi ceea ce presupun aceste programe. E o sumă mare, ne sperie, nu a fost niciodată o aşteptare atât de mare pe rectificarea bugetară, nu înţelegem de ce nu au fost alocaţi banii când s-a făcut bugetul statului, asta e teama principală”, a declarat Iulian Petre. Problema este că, şi în prezent, din teritoriu sunt numeroase semnale din partea asociaţiilor de pacienţi. „E nevoie de tratament, accesul la servicii trebuie asigurat mult mai coerent, sunt programe în care se vine cu bani de pe o lună pe alta, ceea ce nu este în regulă, sunt probleme care ţin de nevoia stringentă a pacientului, de accesul la servicii şi tratament”, a subliniat el.

COPAC, DAR NU NUMAI, ÎNCEARCĂ O IMPLICARE ŞI ÎN POLITICA DE SĂNĂTATE, DAR PÂNĂ ATUNCI, BOLNAVII AU NEVOIE DE TRATAMENT.

TOŢI PACIENŢII SUNT EGALI De ani buni, reprezentanţii pacienţilor din România solicită tratamente moderne pentru bolnavi, aşa cum beneficiază şi cei din alte ţări UE, dar nu numai. „Avem nevoie, totodată, şi de medicamente moderne, dar şi de tratamente generice. Nu vrem numai medicamente de ultimă oră, vrem ca pacienţii să aibă tratamentul în momentul respectiv, atunci când au nevoie. Şi, da, cerem să fie reactualizată lista de compensate, cerem să se elimine listele de aşteptare pe unele patologii”, a declarat vicepereşedintele COPAC. Nu în ultimul rând, el a vorbit şi despre necesitatea ca MS să vină cu mecanisme transparente de prioritizare şi selectare a pacienţilor, să arate pe ce criterii fac selecţiile, cum au acces pacienţii la unele tratamente moderne. „Probabil că ţara nu-şi permite să ajute toţi pacienţii, dar în mare parte ar fi bine să asigure nevoile stringente şi pe care pacienţii nu şi le pot asigura din resurse proprii”, a adăugat el.

Dezbaterea de la Constanţa cu tema „Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007 - 2013, derulat de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/HIDA (UNOPA) în parteneriat cu COPAC, s-a finalizat prin dorinţa ONG-urilor şi asociaţiilor de a întocmi o listă cu necesităţi, planuri, proiecte ce ar putea fi puse în practică prin atragerea unor fonduri europene. Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, prezent la întrunire, dr. Daniel Verman, şi-a arătat disponibilitatea de a colabora în acest sens. Totodată, ei vor avea la bază şi protocolul de colaborare semnat între MS, UNOPA şi COPAC, încă din aprilie 2013. Asociaţia „Alături de Voi” Constanţa, prin reprezentantul său, director Mirela Ivan, şi-a arătat intenţia să colaboreze în diferite consultări, la fel şi colegul său de la Asociaţia Regională de Scleroză Multiplă Constanţa, Ion Dorian: „Pentru a putea duce o viaţă cât de cât normală, avem nevoie de tratamente moderne. Sperăm să avem şi noi şanse egale cu ale pacienţilor din alte ţări”.



12