„Bulgaria şi România, ţapi ispăşitori pentru problemele ţărilor UE”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plevneliev ia atitudine

„Bulgaria şi România, ţapi ispăşitori pentru problemele ţărilor UE”

Externe 25 Martie 2013 / 00:00 484 accesări

”Bulgaria şi România sunt folosite mereu, din nefericire, drept o scuză convenabilă pentru problemele interne ale partenerilor europeni”, a declarat preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, într-un interviu acordat revistei germane ”Focus”. Plevneliev susţine că trebuie analizate date concrete, înainte de lansarea unor astfel de acuzaţii. ”Dintre cei 20.000 de romi români şi bulgari care s-ar fi mutat în Franţa, doar 600 sunt din Bulgaria şi doar 80 dintre ei stau în Franţa ilegal”, a subliniat el. Preşedintele bulgar recunoaşte că există o problemă cu romii, dar subliniază că aceasta trebuie definită foarte clar. ”Bulgaria nu are milioane de romi, numărul lor exact este de 300.000. Ei reprezintă mai puţin de 5% din populaţie”, subliniază el. Comentând amânarea, din nou, a aderării Bulgariei la Schengen, el cere o recunoaştere a eforturilor ţării sale de a păzi graniţele externe ale UE. El subliniază că Bulgaria a investit în total 100 de milioane de euro în acest domeniu şi că graniţa sa este sigură. \"Sunt doar 200 de intrări ilegale pe an pe la graniţa bulgaro-turcă\", în timp ce în Italia şi Grecia numărul depăşeşte 20.000\", adaugă el.

NOI LEGI Guvernul britanic vrea să introducă noi legi în privinţa imigraţiei, limitând accesul la locuinţe sociale, introducând plata la medicul generalist şi a unor permise de rezidenţă biometrice pentru români şi bulgari, care să includă amprentele şi imaginea facială, relatează presa britanică. Ministerul de Interne a analizat modalităţile prin care să se interzică imigranţilor din România şi Bulgaria folosirea sistemului public de sănătate, dacă vin în Marea Britanie fără să aibă un loc de muncă. Persoanele care au locuit în Marea Britanie cel puţin un an pot primi tratament gratuit în spitale, dar cele care locuiesc de mai puţin de un an trebuie să plătească. Cu toate acestea, pacienţii străini pot avea acces gratuit la serviciile medicilor generalişti. Guvernul analizează posibilitatea ca sistemul aplicat de spitale să fie extins la medicii generalişti. Noile legi vor obliga primăriile să introducă un test de rezidenţă, înainte de a le permite familiilor să se înscrie pe lista pentru locuinţe sociale. Acestea vor trebui să aştepte cel puţin doi ani şi cel mult cinci ani pentru a se înscrie pe listă, în funcţie de disponibilitatea locuinţelor. În prezent, autorităţile locale sunt libere să impună astfel de restricţii, dar multe nu o fac. Coaliţia de guvernământ analizează, de asemenea, posibilitatea de a le cere cetăţenilor români şi bulgari permise de rezidenţă biometrice, care să arate dacă sunt îndreptăţiţi să folosească serviciile publice. Cardurile ar urma să stocheze date, inclusiv amprente şi imaginea facială. Pentru a primi un card, imigranţii vor trebui fie să meargă la un birou al UK Border Agency, fie la un oficiu poştal, unde să le fie luate amprentele, să li se facă o fotografie şi să le fie înregistrată semnătura electronică.

ETERNA POVESTE Aproximativ jumătate dintre persoanele care au încălcat noua lege privind ocuparea clădirilor nelocuite la Londra sunt români, urmaţi de polonezi, relatează ”Daily Express”. 41 de persoane din cele 92 care au încălcat noua lege, adoptată în septembrie, sunt de origine română, reprezentând 45% din total. Polonezii formează următorul grup, cu 16 persoane, în timp ce britanicii sunt în număr de 13. Aceste cifre vor spori îngrijorările privind afluxul de români şi bulgari aşteptat în Marea Britanie la sfârşitul anului, adaugă cotidianul britanic. Noile statistici, publicate de Poliţia Metropolitană în baza legii privind libertatea de informare, furnizează primele date despre respectarea legii privind ocuparea clădirilor nelocuite.



12