Bursele, în agonie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bursele, în agonie

Economie 19 Septembrie 2008 / 00:00 540 accesări

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut, ieri, cu 3,56%, declinul fiind mult mai accelerat pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au căzut cu 7,64%, şi pe titlurile BRD, care au mai pierdut 5,5%. La închiderea pieţei de la Bucureşti, majoritatea burselor europene erau în creştere uşoară, cu pînă la 1%, însă indicele Bursei din Austria nu urma trendul acestora şi era în scădere cu 1%. Acţiunile BRD au încheiat şedinţa la 11,9 lei, după ce, chiar la deschidere, cotaţia s-a prăbuşit cu 9,52% faţă de nivelul de la finele zilei anterioare, la 11,4 lei. Tranzacţiile cu acţiunile BRD au însumat 4 milioane lei. Lichiditatea Bursei a fost de 46,1 milioane lei (12,6 milioane euro), valoare cu 61% mai mare faţă de rulajul şedinţei de miercuri, cînd operaţiunile au însumat 28,7 milioane lei (7,8 milioane euro). În total, 37 de companii au marcat scăderi, în timp ce doar 10 au terminat pe plus. Radiografia bursieră a zilei de ieri mai arată că, pe pieţele europene de capital, lucrurile au fost tulburi. Cel mai rău a continuat să stea Bursa din Rusia, care nu s-a deschis deloc ieri, după ce, în ziua precedentă, îşi suspendase tranzacţiile pentru cel puţin cinci ore. Analiştii speră ca Bursa din Rusia să nu retrăiască aceeaşi criză din 1998, dacă se iau în calcul scăderile record ale celor doi indici RTS şi MICEX de 11,5%, respectiv 17,5%. Celelalte burse europene au agonizat între creşteri şi scăderi de cîteva procente influenţate de aversiunea pentru risc a investitorilor. Vom simţi şi în buzunare efectele crizei financiare internaţionale: românii vor lua credite mai scumpe, iar cei care plătesc deja rate cu dobînzi variabile, sigur vor scoate din bugetul familiei mai mulţi bani. Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a afirmat, ieri, că nu ştie cît va dura criza financiară internaţională, dar a identificat cauza ei ca fiind lăcomia bancherilor. Almunia a acuzat băncile de investiţii, a căror aviditate şi avînt în a multiplica instrumentele financiare ar fi tocmai factorii declanşatori ai crizei actuale. \"Nu putem întinde coarda la nesfîrşit ca să cîştigăm bani, închipuindu-ne că nu vor exista consecinţe“, a concluzionat Almunia. Să nu uităm nici că cea mai redusă valoare a acţiunilor celor mai mari 300 de companii europene au scăzut miercuri, apropiindu-se de nivelul din mai 2005. Dintre aceste companii, cele mai afectate au fost băncile. De asemenea, panica s-a menţinut şi pe Bursa de pe Wall Swtreet şi pe Bursa Japoneză, indicii celor două pieţe de capital coborînd pe roşu.

Euro deţine avantajul în faţa leului şi dolarului

Leul s-a reîntors, ieri, la depreciere, după ce, în ziua anterioară, cîştigase puţin peste un ban în faţa euro. Rata de referinţă afişată joi de BNR a urcat galopant cu 5,09 bani, la nivelul de 3,6897 lei/euro, nivel maxim al ultimelor şase luni. Reamintim că, în 7 aprilie, BNR anunţase un curs de schimb superior celui din 18 septembrie, situat la 3,6949 lei/euro. Pe parcursul zilei de ieri, ratele de schimb pe piaţa interbancară au trecut însă de pragul de 3,9000 lei/euro. Moneda naţională a încheiat totuşi ziua la o paritate de 3,6750 unităţi în raport cu euro. Dobînzile practicate joi de băncile comerciale pentru depozitele atrase la o zi s-au diminuat la 6,66 - 7,16%, în timp ce pentru sumele plasate de investitori pentru o perioadă de o săptămînă, instituţiile de credit au oferit dobînzi între 10,34 -10,84%. Leul s-a apreciat totuşi, ieri, dar în raport cu dolarul, pentru care BNR a publicat un curs de referinţă de 2,5540 lei/dolar, în scădere cu 0,66 bani faţă de nivelul de miercuri. În duelul euro/dolar a ieşit învingătoare, ieri, moneda unică europeană, fapt ce nu este surprinzător în contextul financiar internaţional. Paritatea euro/dolar a fost de 1,4515 unităţi, în favoare cu 1,25% pentru euro. De remarcat este faptul că dolarul a atins, ieri, minimul ultimelor trei săptămîni faţă de un coş de valute importante (yenul, francul elveţian, lira sterlina).

Aurul nu-şi pierde valoarea

Preţul aurului a continuat să crească, ieri, după majorarea record de miercuri, 90 de dolari pe uncie. La ora 10:42 GMT, aurul era tranzacţionat pe piaţa spot la preţul de 879,20/881,00 dolari pe uncie, cu 2% peste valoarea de 862,70 dolari la care a închis marţi pe piaţa din New York. Aurul este unul dintre puţinele active sigure în această perioadă, a declarat Afshin Nabavi, şef al departamentului tranzacţii la compania de brokeraj MKS Finance. \"În pofida scăderii din ultima perioadă, preţul aurului, faţă de orice altceva - petrol, platină sau alte bunuri - s-a menţinut destul de bine\", a spus el. Aurul a înregistrat o evoluţie volatilă în şedinţa de ieri, cu o marjă a variaţiilor de 40 dolari.



12