Călătorie „mediată” de imagini, prin Israel şi Palestina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„De o parte şi de cealaltă”

Călătorie „mediată” de imagini, prin Israel şi Palestina

Cultură 12 Aprilie 2011 / 00:00 784 accesări

Cei curioşi să descopere, prin intermediul imaginilor, care sunt „percepţiile unei călătorii de o săptămână în Israel şi Palestina”, sunt aşteptaţi, până pe 17 aprilie, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), pentru a urmări o expoziţie de fotografie cu un impact vizual puternic, menită să releve, fără pretenţia de obiectivitate, contradicţiile unei lumi surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat. Expoziţia „De o parte şi de cealaltă. Percepţiile unei călătorii de o săptămână în Israel şi Palestina” atrage prin mesajul său percutant. Expoziţia internaţională, organizată de Fundaţia Anna Lindh, Asociaţia Multiculti - Culturas do Mediterrâneo, se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice.

Vernisajul care a avut loc, ieri, s-a bucurat de prezenţa coordonatoarei manifestării, Ana Grandum, din partea Asociaţiei Multiculti - Culturas do Mediterrâneo din Portugalia, care, alături de colegii săi din Franţa, Polonia şi Grecia - Corinne Grassi, Katarzyna Szustow şi Stefanos Vallianatos - a călătorit, timp de o săptămână, de la Jaffa la Hebron, prin Betleem, Ierusalim şi Ramalah. Imaginile au fost imortalizate ca urmare a vizitei unei delegaţii internaţionale a Fundaţiei Anna Lindh, care a participat la acţiuni culturale în Israel şi Palestina, în septembrie 2009, în cadrul proiectului Restore Trust, Rebuild Bridges, conceput ca un răspuns la războiul din Gaza din iarna anului 2008 şi începutul anului 2009 şi la deteriorarea relaţiilor interumane dintre palestinieni şi israelieni.

„În realitate, această expoziţie nu a fost gândită ca fiind una artistică. Este o expoziţie în care există o relaţie negativă între imagini prin dialog, atitudini şi activităţi”, a spus Ana Gandum. „Am stabilit că traseul acestei expoziţii trebuie să se oprească şi la Constanţa, pentru că multe dintre aceste fotografii au o nuanţă interesantă pentru cel care vine să le vadă, din mai multe puncte de vedere: în primul rând, pentru diversitatea etnică şi culturală care este specifică şi Constanţei”, a subliniat vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice, conf. univ. dr. Florin Anghel.

La finalul vernisajului, Ana Gandum a răspuns cu plăcere întrebărilor tinerilor prezenţi la eveniment, sincer preocupaţi de fotografie. Expoziţia a mai fost prezentată la Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) în timpul Forumului Anna Lindh din martie 2010, la Parlamentul European de la Bruxelles, în decembrie 2010, dar şi la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte. După popasul pontic, urmează să fie vernisată la Tampere - Finlanda, Riga - Letonia şi Kedainiai - Lituania.



12