Calitatea apei, monitorizată de DSPJ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Calitatea apei, monitorizată de DSPJ

Sănătate 23 Martie 2010 / 00:00 468 accesări

Ieri a fost celebrată Ziua mondială a apei, apa fiind elementul primordial al apariţiei şi menţinerii vieţii pe Pământ. Pentru a putea satisface trebuinţele noastre, ale tuturor, apa trebuie să fie potabilă. În natură există un circuit al apei, circuit ce poate fi ameninţat prin activitatea de zi cu zi a omului. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pun accent deosebit pe calitatea apei potabile, cât şi pe asigurarea necesarului zilnic al acesteia pentru fiecare locuitor al planetei albastre.

LA ADULT, APA REPREZINTĂ 60% DIN GREUTATEA CORPORALĂ

Cu cât organismul este mai tânăr, cu atât cantitatea de apă conţinută de el este mai mare. La omul vârstnic cantitatea de apă ajunge la 50-55% din greutatea corporală. Cea mai mică cantitate de apă este conţinută în ţesutul adipos şi osos, iar cea mai mare cantitate, în lichidele biologice. Nevoia de apă pe 24 ore a unui adult este de aproximativ 2,5 litri, iar pierderile de apă ale organismului uman pe 24 ore se cifrează tot la aproximativ 2,5 litri (pierderi pe cale renală, piele, pulmon şi tub digestiv). Menţinerea echilibrului hidric are la bază un mecanism complex neuro-hormonal în care intervin hipofiza, glandele suprarenale şi hipotalamusul, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. În anumite condiţii pot apărea situaţii în afara celor patologice, când se realizează fie un aport crescut, fie o pierdere mărită de apă. Primul caz, denumit bilanţ hidric pozitiv, se întâlneşte în perioada de creştere şi dezvoltare, în graviditate şi în convalescenţă după boli grave, iar cel de-al doilea, bilanţul hidric negativ apare în cazul muncii fizice intense sau al unui climat excesiv de cald.

SURSELE DE POLUARE. Medicii DSPJ spun că poluarea apei constă în schimbarea calităţilor sale naturale ca urmare a primirii unor elemente din afară, într-o astfel de măsură încât nu mai poate servi în scopurile la care era folosită anterior. Poluarea poate fi consecinţa unor fenomene naturale, dar cel mai frecvent apare ca urmare a activităţii omului. Sursele de poluare ale apei pot fi împărţite în două categorii: surse organizate - reprezentate de reziduurile lichide (apele reziduale) ale diferitelor colectivităţi şi sunt reprezentate de apele reziduale comunale sau menajere şi apele reziduale industriale. Principala caracteristică a apelor reziduale comunale este încărcarea lor microbiană şi cu substanţe chimice utilizate în gospodării (detergenţi). Sursele neorganizate de poluare a apei sunt reprezentate de reziduurile solide depozitate pe malul râurilor, de apele de irigaţie reîntoarse, de apele meteorice care spală solul etc. DSPJ Constanţa realizează monitorizarea calităţii apei potabile conform legislatiei în vigoare (Legea 458/2002, Legea 311/2004 şi HG 974/2004), asigurând în acest fel protecţia sănătăţii tuturor locuitorilor din judeţ.

Taguri articol


12