Cancelarul austriac Karl Nehammer: Austria nu este de acord cu aderarea României și a Bulgariei la Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cancelarul austriac Karl Nehammer: Austria nu este de acord cu aderarea României și a Bulgariei la Schengen

Politică 17 Septembrie 2023 / 08:53 584 accesări
Foto: facebook, Karl Nehammer

Foto: facebook, Karl Nehammer

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că va susține în continuare vetoul împotriva aderării României la spațiul Schengen, relatează presa de la Viena.

Nehammer a reiterat că Austria nu este de acord cu aderarea țării noastre și a Bulgariei la spațiul Schengen în contextul în care alte țări deja participante se confruntări cu un val masiv de migranți, cum este cazul Italiei.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a declarat Nehammer.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, într-un interviu pentru publicația austriacă Ser Standard că va apela la Curtea Europeană de Justiție pentrua cere despăgubiri dacă țara noastră nu va fi primită în zonă de circulație liberăîn Europa.

Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a reiterat vineri preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen,transmite agenţia austriacă APA.

'Vetoul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează', a declarat vineri Karoline Edtstadler, răspunzând unei solicitări a APA.

Ministrul austriac a arătat totuşi înţelegere faţă de poziţia Bucureştiului.

'Respectăm poziţia şi înţelegem intereselor partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect', a subliniat ea.


Într-un interviu apărut vineri în cotidianul austriac Standard, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că, 'în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de ne-aderare', a spus Ciolacu. Potrivit premierului, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB.

Ministrul de interne austriac Gerhard Karnera reacţionat indicând spre numărul în prezent în creştere al migranţilor în Europa:

'Într-un asemenea moment, mi se pare că nu are niciun sens să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe, nu de mai puţine controale', a afirmat el.

Europarlamentarii români Eugen Tomac şi Vlad Botoş au transmis miercuri o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O'Sullivan, în care cer Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei.12