Cancerul pulmonar, cel mai mare ucigaş!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie de informare “Câştigă timp! Îţi poate fura timpul”

Cancerul pulmonar, cel mai mare ucigaş!

Sănătate 16 Noiembrie 2013 / 00:00 697 accesări

Reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) informează că mai multe organizaţii din domeniul medical derulează, până pe 30 noiembrie, o campanie de informare asupra riscului cancerului pulmonar. “Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire... Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie”, a atenţionat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

MESAJUL FABC, LIGII ROMÂNE DE CANCER, SOCIETĂŢII NAŢIONALE DE ONCOLOGIE ŞI SOCIETĂŢII DE PNEUMOLOGIE: “CÂŞTIGĂ TIMP! CANCERUL PULMONAR ÎŢI POATE FURA TIMPUL”

“Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori”, a declarat vicepreşedintele Ligii Române de Cancer, dr. Iustina Fusu. La rândul său, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, pneumologul Dorin Vancea, susţine că mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate: la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar.

FUMATUL… Numeroase cercetări au demonstrat că o cauză principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

SIMPTOMELE CANCERULUI PULMONAR: TUSEA, SPUTĂ CU SÂNGE, DISPNEE, DURERE, PNEUMONII SAU BRONŞITE REPETATE, OBOSEALĂ, LIPSA POFTEI DE MÂNCARE ŞI SCĂDERE ÎN GREUTATE, RĂGUŞEALĂ, TRANSPIRAŢII ALE FEŢEI ŞI GÂTULUI

La Constanţa, medici ai Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare atrăgeau atenţia, încă din anii trecuţi, că tot mai mulţi pacienţi ajung la unitatea sanitară mult prea târziu. „Vin în faze finale, când nu prea mai avem ce să facem“, spunea directorul medical al Spitalului, dr. Elena Danteş, adăugând: “Le sunt administrate tratamentele paleative, care sunt extrem de scumpe… Dacă boala era depistată la început, se putea interveni poate chirurgical, existând chiar posibilitatea de vindecare”. La Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare se menţine statistica de un cancer la trei zile.

Taguri articol


12