Când arta iese în stradă, betonul prinde... culoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vernisaj inedit

Când arta iese în stradă, betonul prinde... culoare

Cultură 10 Octombrie 2012 / 00:00 1264 accesări

Chiar dacă strălucirea cromatică... naturală a oraşului îşi mai pierde din intensitate, în faţa temperaturilor scăzute, există locuri în Constanţa unde „culoarea” promite să dăinuie odată cu venirea iernii. Un astfel de loc este şi parapetul din beton de 170 mp, ce face legătura între Strada Traian şi Prelungirea Traian. În urma unui proiect public-privat încheiat între Primăria Municipiului Constanţa şi Clubul „Doors”, griul betonului a prins... culoare şi o poveste proprie, care poate fi „citită” de oricine are timp să se oprească şi să privească. Parapetul a fost acoperit cu grund şi „pictat” cu vopsele primite din partea sponsorilor, pentru a se integra... estetic în peisajul urban.

„Această iniţiativă, un proiect încheiat între Primăria Constanţa şi Clubul Doors, este o atenţionare civică, un exemplu că în Constanţa se poate păstra curăţenia şi înfrumuseţa mediul înconjurător”, a spus organizatorul de evenimente al clubului Doors, Florentina Simion.

Vernisajul ineditei expoziţii în aer liber a avut loc, ieri, în prezenţa tinerilor autori ai picturii „power flower”, Şirin Ismail şi Claudiu Zaharia, a unor elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, coordonaţi de prof. Eugenia Leca Botezatu, dar şi a voluntarilor care au dorit să rămână în anonimat. Marele absent al manifestării a fost maestrul Ion Tiţoiu, autorul mozaicului care redă spaţiului dobrogean şi conştiinţei publice două figuri emblematice, faimosul „Gânditor de la Hamangia” şi... perechea sa.

„Ni s-a spus să plecăm de la o temă muzicală şi ni s-a dat mână liberă. Am pornit de la o prismă, un cover de album al celor de la Pink Floyd. A fost mult de muncă, dar nu a fost greu. Am lucrat aproximativ două săptămâni şi jumătate”, a spus constănţeanca Şirin Ismail, studentă în anul al IV-lea la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

„Ne-am pus creativitatea la încercare. Acesta este primul proiect de o aşa amploare. Am mai... exersat şi la mine acasă”, a spus celălalt autor al picturilor, Cătălin Zaharia, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Pedagogia Artelor Vizuale şi Decorative.



12