Cartea, vedetă a unui triplu eveniment cultural

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cartea, vedetă a unui triplu eveniment cultural

Cultură 20 Iunie 2016 / 16:50 750 accesări

Un triplu eveniment cultural, în centrul căreia se află cartea și autoarea ei, Oana Cătălina Bucur, va avea loc, marți, 21 iunie, de la ora 18.00, la Art Gallery din Tomis Mall Constanța. Este vorba despre lansarea volumului de versuri „Transmutatio Mundi”, apărut la Editura „Ex Ponto”, prezentarea cărții-obiect cu același nume, vedetă a unei serii de cărți unicat, pictate în diferite tehnici și vernisajul unei expoziții care cuprinde fragmente din carte transformate în tablouri/ obiecte de artă de sine stătătoare.

Cel de-al treilea volum de versuri al profesoarei de științe socio-umane Oana Cătălina Bucur va fi prezentat de prof. dr. Anastasia Dumitru, iar vernisajul va fi susținut de muzeograful Geta Deleanu de la Muzeul de Artă Constanța.

SINCERITATE ȘI SPONTANEITATE

„Este o bucurie a privirii fiecare pagină pictată în culori simple, parcă pusă direct din tub, fără modelare, în tușe fine, suave, descriind un grafism sincer, spontan, direct, sincer, suav și pur. De altfel și poezia este tot la fel de sinceră, spontană chiar dacă profundă și gândită, aprofundată. Ea pare simplă, dar nu este decât prima impresie. Această simplitate este simțită și gândită, şlefuită precum un diamant prețios. Pentru mine, ca cititor de poezie, această carte a Oanei este fără îndoială un eveniment editorial rar”, apreciază muzeograful Geta Deleanu, referindu-se la demersul Oanei Cătălina Bucur de a transforma cartea și filele ei în opere de artă.

O FERICITĂ OSMOZĂ ÎNTRE CUVÂNT ŞI CULOARE

„Volumul „Transmutatio Mundi” este un proiect inedit, abordând interferenţele dintre text şi imagine, dovadă că esteticul îşi propune surprinderea inefabilului şi a irepetabilului, că opera de artă scapă tuturor încorsetărilor şi rigorilor. Cartea impresionează prin osmoza dintre cuvânt şi culoare, prin puterea mare de sugestie, prin trimiterile semantice spre spaţiile tăcerii revelatoare, amintind de esenţa haiku-ului şi a tehnicii haiga, din Orientul Îndepărtat... Oana Cătălina Bucur este o împătimită a artei, care mânuieşte cu măiestrie atât peniţa, cât şi penelul, oferind un experiment original şi memorabil”, subliniază prof. dr. Anastasia Dumitru.

Autoarea și-a mai pus semnătura pe: „Alb în verde de Damasc” (Editura „Neliniști metafizice”, Constanța, 2006) și „Pașii de prin cenușă” (Editura „Tribuna”, Cluj-Napoca, 2008).

„UN ALT MOD DE A LECTURA OPERA DE ARTĂ”

Cuvinte de apreciere referitoare la demersul scriitoricesc și artistic al autoarei are și lect. univ. dr. Gheorghe Caruțiu: „Prin ceea ce ne propune Oana Cătălina Bucur ne aflăm în fața unui orizont de cunoaștere complet schimbat, a unei alte paradigme, pe care subiectul angrenat în real trebuie cumva să-l manifeste, altfel spus să-l exprime. (...) Parcurgând acest „sinopsis” al curentelor avangardiste, a apărut un număr impresionant de mișcări de avangardă care revoluționează ansamblul de coduri culturale, prin chiar problematizarea conceptului de „artă”. Lucrările, plastice și literare în același timp, pun în dificultate reflexele obișnuite de a citi un text și de a privi un tablou. În acest sens, Oana Cătălina Bucur prezintă poemul într-o formă vizuală originală, încearcă să inventeze un alt mod de a lectura opera de artă”.

BIOGRAFIE

Oana Cătălina Bucur este profesor de științe socio-umane. A absolvit Colegiul Pedagogic Național „Constantin Brătescu”, Constanța, secția învățător-educator în anul 2000. Ulterior s-a licențiat în filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a terminat Masteratul de Educație vizuală prin studiul peisajului și figurii din cadrul Universității „Ovidius”. În prezent urmează cursurile Facultății de Pedagogie a Artelor Plastice și Decorative din cadrul Universității „Ovidius”

O parte din poezii sale au fost traduse în limba italiană şi incluse în antologiile „Dedicato a.. Poesie per ricordare”, Alleti Editore, 2009 și „Il Federiciano - libro blu”, Aletti Editore, 2010.

În 2008 a fost distinsă cu Premiul „Victor Corcheș” pentru proză și poezie, oferit de Fundația „Sorin Tudor” din Constanța, fondată de scriitorul și sociologul Costache Tudor.

Oana Cătălina Bucur publică articole, eseuri, proză, poezie în diferite reviste și publicații („Agora”, „InterArtes”), dar și pe blogul personal (www.oanacatalinabucur.blogspot.com).

Până acum, scriitoarea a participat la expoziții colective începând cu anul 2014: „Bio-Art” - Universitatea „Ovidius”, „Ovidiana” - Art Gallery, Constanța, „Ex-libris Brâncuși” - 2016.

Citește și:

Aură de... „Lumină“ și culoare la Universitatea „Ovidius“



12