Ceață densă în legislația privind localurile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ISU poate închide spaţiile care pun în pericol viaţa oamenilor

Ceață densă în legislația privind localurile

Eveniment 03 Noiembrie 2015 / 19:21 697 accesări

A fost nevoie să moară 32 de persoane (până în prezent) și să fie rănite grav alte 180 pentru ca autoritățile statului să-și dea seama că este putred ceea ce se întâmplă în cluburi, pub-uri și restaurante și că administratorii multora dintre acestea își desfășoară activitatea în zona gri. A fost nevoie de o mare tragedie pentru ca autoritățile statului să conștientizeze faptul că cei care conduc localurile de distracție fentează legea, în timp ce-și umplu buzunarele. Pe principiul „merge și așa”, mulți dintre patronii de club ignoră cele mai elementare măsuri de siguranță. Ce-i drept, nici legislația nu este foarte clară, permițând antreprenorilor să facă ce-i taie capul, fără să aibă nevoie de autorizații, ci doar de simple declarații pe propria răspundere. Iar această situație nu se regăsește - de ieri, de azi - doar în localurile de distracție, ci este una generalizată, în fiecare domeniu existând activitate la negru sau la gri.

PUTERI SPORITE PENTRU ISU Nenorocirea de la clubul „Colectiv“ a determinat Guvernul să dea puteri mai mari Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), care va putea, la fel ca Agenția Națională de Administrare Fiscală, să închidă localurile care nu respectă normele de siguranță. „Adoptăm Ordonanța de Urgență prin care dăm putere direct celor de la ISU - nu autorităților locale, nu altcuiva - să verifice aceste localuri în care au loc acțiuni care implică foarte multă lume, să le verifice din punctul de vedere al respectării condițiilor privind protecția împotriva incendiilor și a catastrofelor și să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilării, până la momentul la care își îndeplinesc condițiile”, a declarat premierul Victor Ponta. În baza noii reglementări, ISU poate închide pe loc, cu sigiliu, orice unitate economică pentru nerespectarea legislației în materie, până la remedierea situației. "Nimeni nu vrea să închidă localurile, însă vrem să oprim cluburile și discotecile care au potențial de a deveni cimitire, cum s-a întâmplat vineri seara”, a spus premierul.

LACUNE Măsura adoptată marți de Guvern nu va rezolva problemele din sistem, în condițiile în care în România cluburilor și concertelor este o ceață legislativă. ISU are personal suficient pentru a monitoriza activitatea tuturor localurilor? Puțin probabil! Vorbind despre legislație ambiguă, nu putem să nu amintim de faptul că, în cazul unei autorizații de funcționare eliberate de Primărie, unui club, spre exemplu, nu-i trebuie decât un certificat de constatare de la Registrul Comerțului - care se obține în baza unei declarații pe propria răspundere -, acordurile proprietarilor imobilelor limitrofe, dovada deținerii legale a spațiului și o declarație pe propria răspundere că respectă domeniul de activitate și destinația imobilului. În rest, nimic. Din când în când, doar Poliția Locală are misiunea de a controla dacă sunt respectate cerințele impuse în autorizația de funcționare. Problema se schimbă atunci când agentul economic modifică destinaţia respectivului spaţiu. În acest caz, pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, la dosar trebuie să se afle autorizația de construcție, care presupune și un aviz de la pompieri și, implicit, un Scenariu de Securitate la Incendiu. În rest, nimeni nu verifică în ce mod a fost decorat clubul și ce riscuri de producere a unor catastrofe există!

De ce nu sunt prezenți pompierii și medicii la concertele din cluburi?

Una dintre cele mai mari lacune din legislație vizează organizarea evenimentelor culturale, sportive și artistice. Potrivit legislației, orice activitate deschisă publicului necesită, obligatoriu, Autorizație pentru Securitate la Incendiu, cu atât mai mult dacă populația depășește 200 de persoane, iar spațiul aferent este mai mic de 4 mp de persoană. Luând un exemplu, în cazul evenimentelor sportive, unde participă, de regulă, mii de persoane, legea prevede prezența obligatorie a pompierilor și a cadrelor medicale. La fel se întâmplă și la marile concerte. Regula nu pare a fi valabilă și pentru spectacolele și petrecerile la care participă câteva sute de persoane. Câte concerte din cluburi au astfel de autorizații? Umblă vorba prin târg că niciunul.

Materiale proaste și ieftine

O altă neclaritate din legislație face referire la dotarea localurilor și așezarea mobilierului. În acest caz, pentru că legea nu îl obligă pe patron cum și cu ce să își doteze unitatea, fiecare face după cum îi taie capul și... buzunarul. Cert este că mulți, din zgârcenie, folosesc materiale ieftine și care sunt, de cele mai multe ori, de proastă calitate. Așa s-a întâmplat la clubul „Colectiv“, unde buretele de pe tavan și de pe stâlpi era din cel mai ieftin. De menționat însă că NIMENI nu l-a obligat pe patron să folosească alt fel de burete. Nimeni nu i-a impus folosirea de materiale rezistente la foc, deci în acest caz autoritățile poartă mare parte din vină.

Afacerile ilegale, „protejate” de vidul legislativ

Poate cea mai mare lacună din legislație vizează nespecificarea în Codul CAEN a obiectului de activitate. Concret, un agent economic care își deschide o afacere în domeniul alimentar obține un Cod CAEN de la Registrul Comerțului, în care este trecut doar faptul își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, indiferent că el vinde cartofi și ceapă sau comercializează băuturi în baruri sau cluburi. Directorul adjunct al Poliției Locale Constanța, Ionuț Pripiși, a declarat că a găsit situații în stațiunea Mamaia unde patronii unor terase au închiriat spații în care se comercializau, fără autorizație, porumb fiert, gogoși sau pop-corn. Pripiși a punctat faptul că, deși a aplicat amenzi cu nemiluita, comercianții și-au văzut în continuare de treabă. În concluzie, dacă ești necinstit, poți să faci bani fără probleme, iar dacă respecți legea, riști să ajungi să-ți închizi afacerea. Dacă permiteți o paralelă, este la fel ca în mijloacele de transport în comun, unde țiganii care nu au acte de călătorie și nici de identitate scapă fără nicio amendă, iar restul „fraierilor” sunt amendați.

Verificarea cluburilor din Constanța, în așteptare

Deși au trecut mai bine de patru zile de la tragedia din clubul „Colectiv“, nici până la această oră nu a demarat ancheta în cluburi și restaurante anunțată duminică, 1 noiembrie, de Prefectura Constanța. Asta în condițiile în care autoritățile din mai multe județe ale țării au anunțat deja primele rezultate după ce au luat la bani mărunți, chiar din prima zi (sâmbătă, 31 octombrie) după tragedia de la Club „Colectiv“, discoteci, cluburi, baruri de noapte și restaurante, pentru a verifica dacă acestea respectă, printre altele, normele de siguranță. Revenind la Constanța, conducerea Prefecturii a anunțat că, în cazul în care, în urma controalelor, care vor fi intreprinse în perioada imediat următoare, se vor identifica administratori sau conducători de unităţi fără autorizaţii sau avize de securitate la incendiu, aceştia riscă amenzi într-un cuantum cuprins între 30.000 lei şi 100.000 lei şi oprirea funcţionării unităţii (conf. art. 44, cap. 6 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor).

Citește și:

Cea mai mare tragedie de după Revoluţie – omor calificat!



12