Cimpanzei din Camerun, sursă naturală a maladiei SIDA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cimpanzei din Camerun, sursă naturală a maladiei SIDA

Monden 27 Mai 2006 / 00:00 2578 accesări

La 25 de ani de la descoperirea virusului care produce maladia SIDA, cercetătorii au identificat o subspecie de cimpanzei din Camerun ca sursă naturală a HIV, arată concluziile unui studiu publicat în revista americană "Science".

Cimpanzeii din subspecia "Pan troglodytes troglodytes" sînt purtători sănătoşi ai virusului SIVcpz (virusul imunodeficienţei simiene), echivalentul maladiei SIDA la maimuţe şi înrudit cu HIV-1, virusul responsabil pentru pandemia SIDA. Aceasta este concluzia cercetătorilor francezi, americani şi englezi de la universităţile din Alabama, Montpellier-1 şi Nottingham, care au participat la acest studiu. Pentru a studia prevalenţa acestui virus la cimpanzeii sălbatici, echipa internaţională de cercetători a analizat excrementele acestor primate care trăiesc în pădurea tropicală cameruneză. Ei au constatat că virusul SIVcpz este foarte răspîndit printre membrii acestei subspecii. Virusul se transmite la oameni prin vînătoarea şi consumul animalelor de savană infectate. Cercetătorii sînt de părere că este posibil să existe şi alte mutaţii ale virusului SIVcpz la alte grupuri de maimuţe, care ar putea da naştere unui alt tip de HIV, acesta putînd să infecteze omul.

Cercetătorii trebuie să mai descopere motivul pentru care localizarea acestei surse naturale a acestei boli este diferită de zonele geografice unde au apărut primele cazuri de SIDA. Primul caz uman de infecţie cu HIV a fost un bărbat din Kinshasa, capitala actualei Republici Democrate Congo. S-au prelevat probe de sînge de la acest om, cu zeci de ani înainte ca cercetătorii să decopere existenţa virusului. În lumea întreagă, virusul care provoacă SIDA a ucis deja 26 de milioane de oameni şi a infectat alte 40 de milioane, mai ales în Africa. Pînă în prezent nu s-a descoperit nici tratament şi nici vaccin eficient pentru această boală.



12