CJC sprijină cinematografia naţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CJC sprijină cinematografia naţională

Cultură 21 Ianuarie 2014 / 00:00 825 accesări

FESTIVALUL NAŢIONAL DE FILM ROMÂNESC Dacă Mamaia şi-a câştigat pe bună dreptate, în ultimii ani, titlul de cea mai fashion staţiune de la malul Mării Negre, devenind capitala modei şi a distracţiei estivale, Constanţa, la rândul ei, tinde să se transforme într-un oraş cu însemnat potenţial cultural. Indiferent de anotimp, efervescenţa culturală a vechiului Tomis şi-a găsit un loc important pe harta culturală naţională, graţie eforturilor susţinute ale Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), mereu implicat activ şi susţinător financiar a numeroase manifestări de anvergură, ca principal organizator, precum şi ca partener alături de diferite instituţii de cultură. Agenda proiectelor culturale ale CJC din ultimii ani cuprinde o multitudine de evenimente cu caracter cultural-educativ, de care s-a bucurat un public de toate vârstele: constănţeni şi turişti veniţi la malul mării din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare. Menţionăm: vernisaje, lansări de carte, concerte, spectacole, festivaluri ale muzicii şi dansului sau deja tradiţionalul Festival „Elena Roizen”, desfăşurat încă din 2007, la Centrul Cultural Ovidiu, în memoria vocii de aur a folclorului dobrogean, la iniţiativa preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. Desigur, lista exhaustivă a evenimentelor culturale susţinute de CJC este imposibil de cuprins într-un singur material, însă toate aceste manifestări au fost mediatizate pe larg de-a lungul anilor şi se află în arhiva cotidianului „Telegraf”, precum şi a altor instituţii de presă locale şi naţionale. Articolul de faţă îşi propune să readucă în atenţie doar un singur moment din lunga serie de evenimente de care au beneficiat iubitorii de cultură, în organizarea CJC: Festivalul Naţional de Film Românesc.

CONSTANŢA - CAPITALA ESTIVALĂ A FILMULUI AUTOHTON De trei veri, capitala estivală a filmului autohton s-a mutat, fără doar şi poate, la malul mării, festivalul dedicat cinefililor avându-l ca principal organizator pe CJC, împreună cu Fundaţia Fantasio, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Fiecare ediţie a adus, timp de câte o săptămână, numeroase proiecţii gratuite pentru cinefili, atât în aer liber, în Mamaia, cât şi în cinematografe sau la Pavilionul Expoziţional, beneficiari fiind mii de iubitori ai filmului de toate vârstele. Nu au lipsit invitaţii de marcă şi nici premiaţii ediţiilor. Dacă în 2011, la prima ediţie, venea la malul mării să-şi ridice premiul marele regizor Sergiu Nicolaescu, distins cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, în 2012, Marele Premiu era câştigat de maestrul Dan Piţa, iar Premiul de Excelenţă îi era decernat, pentru întreaga activitate, regizorului Geo Saizescu. Ediţia de anul trecul, dedicată memoriei regretatului cineast Sergiu Nicolaescu, l-a premiat pe unul dintre regizorii aflaţi pe val, autorul multipremiatului lungmetraj „Poziţia copilului”, Călin Peter Netzer. Festivalul a însemnat mai ales întâlnirea publicului cu actori de astăzi şi de altădată, prin intermediul capodoperelor filmului autohton rulate pe ecranele festivalului şi al peliculelor din secţiunea de concurs, dar şi în cadrul conferinţelor.

„Acest festival şi această caravană a filmului românesc sunt o iniţiativă minunată a CNC, dar trebuie să fim recunoscători şi Consiliului Judeţean Constanţa, pentru că, în pofida crizei economice, a găsit fonduri pentru a readuce marele public în faţa filmului românesc, omagiind o mare personalitate a cinematografiei noastre, Sergiu Nicolaescu”, spunea criticul de film dr. Manuela Cernat şi preşedinte al juriului festivalului la ediţia de anul trecut. Apreciatul critic de film a mai declarat ieri, pentru cotidianul „Telegraf”: „Cred că este binevenită ideea reînnodării unei vechi tradiţii, de a avea un festival naţional al filmului la malul mării, la Mamaia, după ce o asemenea competiţie a fost interzisă de Nicolae Ceauşescu, la sfârşitul anilor ’60, după doar câteva ediţii ale festivalului. Este un prilej fericit de a oferi ocazia celor care vin la malul mării, în vacanţă, dar şi constănţenilor să vadă filme româneşti care, din păcate, nu ajung întotdeauna pe ecrane din cauza lipsei de cinematografe; foarte multe săli de cinematografe din ţară s-au închis, au căpătat o altă destinaţie. Este, aşadar, o foarte bună iniţiativă a autorităţilor locale de a organiza acest festival naţional al filmului şi sper din toată inima că şi în această vară vom avea ocazia de a beneficia de o nouă ediţie”.

Festivalul se înscrie în seria proiectelor culturale care fac obiectul anchetelor DNA în cadrul cărora ofiţerii judiciari l-au ridicat din parcarea din faţa CJC, săptămâna trecută, pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.



12