Clinicile medicale fără un robot, excluse de pe piaţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicina viitorului…. Roboţi “da Vinci”

Clinicile medicale fără un robot, excluse de pe piaţă!

Sănătate 05 Iulie 2010 / 00:00 523 accesări

Unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotică medicală din Italia şi din Europa, director adjunct al Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia), prof. univ. dr. Victor Matei Deliu, atrage atenţia că unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot “da Vinci” în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani. Profesorul susţine că pacienţii cer să fie operaţi cu robotul, iar clinicile care dispun de robot “da Vinci” au un avantaj. “Dar mâine, cine nu-l va avea va fi foarte dezavantajat. Este o aşa de mare presiune, iar beneficiile sunt atât de mari, încât pacienţii optează pentru acest tip de operaţie, mai ales în cancerul de prostată. Este deja un flux al pacienţilor spre clinicile dotate cu roboţi da Vinci”, a declarat Deliu, aflat zilele trecute la un curs de chirurgie laparoscopică şi robotică, la Secţia de Urologie a Spitalului Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

BENEFICII. Specialiştii susţin că beneficiile acestei metode sunt numeroase. De exemplu, boala cardiovasculară nu mai constituie un impediment în desfăşurarea intervenţiei. De asemenea, bolnavii pierd mai puţin sânge, astfel că nu se mai impune o transfuzie, deci scad 100% riscurile transmiterii unor afecţiuni. Spre deosebire de intervenţiile clasice, în cea de ultimă oră există mai puţine contraindicaţii, iar acestea vizează în principal persoanele care suferă de glaucom, ca urmare a opoziţiei pacientului în timpul intervenţiei, care poate mări presiunea din globul ocular. Robotul “da Vinci” nu este nici independent, nici autonom, spune profesorul, este doar un instrument de mare performanţă şi precizie care îl ajută pe medic să-şi îmbunătăţească mult calitatea mişcărilor, fineţea lor. Echipa de intervenţie chirurgicală este formată din medicul de la consolă şi un singur asistent. Acest fapt optimizează la maximum folosirea capacităţii de muncă şi a utilizării medicului specialist.

BANI PENTRU CHIRURGIA ROBOTICĂ. Chiar dacă România este membră UE şi chiar dacă medicina ar fi trebuit să fie similară ţărilor dezvoltate, spitalele româneşti abia dacă reuşesc să supravieţuiască. Bolnavii din România nu au curajul să pretindă asemenea intervenţii, când sunt spitalizaţi în condiţii mizerabile, fără medicamente şi fără materiale sanitare. Mai mult, puţinii medici cu care se mai desfăşoară activitatea medicală din ţara noastră îşi caută disperaţi de lucru în străinătate, în condiţiile în care lefurile se vor diminua simţitor. Precizăm că, la nivelul ţării noastre, fondurile alocate anul trecut pentru chirurgia robotică se ridică la aprox. 8.000 de lei, bani care urma să fie utilizaţi pentru operaţii efectuate în cele două clinici bucureştene de la Floreasca şi Fundeni, în cadrul intervenţiilor de înaltă performanţă fiind abordat recent şi cancerul de col uterin. Chirurgia robotică a mai fost utilizată la noi şi în operaţii ale rectului. Specialiştii români spun că această chirurgie, asistată robotic, a majorat numărul şi tipologia intervenţiilor minim invazive, putând fi realizate acum printr-o incizie de unul, doi centimetri. “România este stat UE, aşadar bolnavii trebuie trataţi la nivelul statelor membre. Sigur că nu putem pune un robot la fiecare uşă, dar în centrele de excelenţă ar trebui să existe o astfel de tehnologie de vîrf”, declara, la primul Simpozion Naţional de Chirurgie Robotică, profesorul Mihai Lucan, autorul primului transplant renal robotic din România. Reamintim că, încă din vara anului trecut, o comisie a Ministerului Sănătăţii (MS) – condus de dr. Ion Bazac, formată din 13 medici specialişti, începuse analiza oportunităţii achiziţionării a cinci roboţi, în valoare totală de zece milioane de euro. Intervenţiile chirurgicale robotice costă aprox. 9.000 de lei fiecare, iar cele laparoscopice, în jur de 4.000 de lei, toate operaţiile fiind suportate din bugetul asigurărilor sau de la stat, în niciun caz de către bolnavi, anunţa, anul trecut, dr. Bazac.



12