CNSAS îşi menţine verdictul: Mona Muscă a făcut poliţie politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNSAS îşi menţine verdictul: Mona Muscă a făcut poliţie politică

Politică 08 Noiembrie 2006 / 00:00 505 accesări

La aflarea veştii, fostul deputat liberal a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, dar a declarat că "deconspirarea Securităţii este compromisă de interese politice transpartinice"

Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii s-a arătat neînduplecat în cazul fostei liberale Mona Muscă şi a respins contestaţia acesteia la decizia Colegiului din luna septembrie, potrivit căreia deputatul a făcut poliţie politică. Potrivit unor surse din Colegiul CNSAS, niciunul dintre cei 10 membri ai Colegiului nu a votat pentru acceptarea contestaţiei depusă de parlamentar, voturile fiind fie de respingere, fie de abţinere. Decizia CNSAS înseamnă practic că Mona Muscă rămîne cu calitatea de colaborator al fostei Securităţi, în sensul de poliţie politică, conform primei decizii a Colegiului. Cazimir Ionescu, purtătorul de cuvînt al CNSAS, a arătat că votul exprimat la contestaţia în cazul Monei Muscă diferă de cel acordat de el anterior, întrucît de această dată nu s-a judecat fondul problemei, ci valabilitatea unui document juridic: "M-am abţinut pentru că vreau să explic oamenilor că nu CNSAS îi spală pe cei care sînt albiţi la un moment dat, ci legea şi lipsa de probe inconsistente de la servicii".

După aflarea veştii, deputatul Mona Muscă a organizat o conferinţă de presă, alături de avocatul ei, Valeriu Stoica, în care a făcut doar declaraţii de presă, fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Ea a acuzat CNSAS că a încălcat legea în cazul său, procesul de deconspirare a Securităţii fiind, în opinia sa, "compromis de interesele politice transpartinice". Deputatul independent a subliniat că, prin verdictul dat în cazul ei şi respingerea contestaţiei sale, Colegiul CNSAS a creat "un precedent periculos", a încălcat legea ori "pentru că o ignoră, ori pentru că nu o înţelege, ori pentru că refuză să o aplice". Potrivit Monei Muscă, CNSAS nu poate fi o instanţă, pentru că "membrii Colegiului - numiţi politic - au demonstrat că nu pot judeca obiectiv". "În aceste condiţii, CNSAS ar trebui să fie doar un administrator al dosarelor, iar cei care vor să rămînă în viaţa publică să-şi pună la dispoziţia cetăţenilor dosarele", a completat Muscă. Totodată, ea a arătat că va continua să lupte în justiţie pentru a-şi apăra drepturile, avertizîndu-şi adversarii: "Cei care vor să mă elimine din viaţa publică nu vor reuşi. Voi continua să lupt în justiţie pentru a-mi apăra drepturile. Nu voi renunţa la niciunul dintre proiectele mele politice şi îmi voi continua activitatea parlamentară şi comunicarea cu cei care m-au ales". La rîndul său, fostul lider PNL Valeriu Stoica a declarat că o va apăra în justiţie pe Mona Muscă, subliniind că, prin respingerea contestaţiei acesteia, CNSAS s-a discreditat ca instituţie care aplică legea imparţial şi obiectiv: "Soluţia prin care CNSAS a respins contestaţia făcută de Mona Muscă este nelegală. Mai întîi, CNSAS nu a respectat drepturile de apărare, a refuzat să admită participarea apărătorului Monei Muscă la dezbaterea care a avut loc cu ocazia discutării contestaţiei". În opinia sa, CNSAS a ignorat dispoziţiile legale care definesc noţiunea "poliţie politică" şi noţiunea "colaborator al poliţiei politice": "Cînd o instituţie a statului încalcă legea, ea se discreditează. Iau act cu tristeţe de eşecul CNSAS de a aplica legea imparţial şi obiectiv. Ca avocat, o voi apăra pe Mona Muscă în justiţie, unde sper că această decizie nelegală va fi desfiinţată”.

Reamintim că povestea "Mona Muscă - turnător la Securitate" a fost stîrnită de vicepreşedintele PIN Lavinia Şandru. Imediat, în presă au apărut informaţii privind relaţia Monei cu fosta Securitate, potrivit cărora ar fi dat informări despre studenţii străini sub numele de cod "Eva" şi "Dana", în perioada cînd era cadru didactic la Institutul de Lingvistică a Universităţii din Timişoara. Muscă a recunoscut cu greu că a furnizat anumite informaţii despre studenţii străini, însă nu Securităţii, ci conducerii instituţiei la care lucra. Ca urmare a verdictului dat de CNSAS în luna septembrie, potrivit căruia a făcut poliţie politică, Mona Muscă a fost exclusă din PNL. Ba mai mult, şi Societatea "Timişoara", organizaţie non-guvernamentală recunoscut anticomunistă şi pro-deconspirarea Securităţii, a scos-o imediat de pe lista membrilor de onoare.



Ştiri recomandate

12