Comisie publică pentru anchetarea conflictului din Liban

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretarul general al Naţiunilor Unite a anunţat Guvernul libanez că vrea ca soldaţii israelieni răpiţi de Hezbollah să fie predaţi Crucii Roşii. Kofi Annan a declarat, în cursul întîlnirii cu membrii Guvernului libanez, că îi va cere, în cursul acestei săptămîni, preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, să stabilească relaţii diplomatice cu Libanul şi să controleze partea siriană a graniţei cu această ţară.

Comisie publică pentru anchetarea conflictului din Liban

Externe 30 August 2006 / 00:00 767 accesări

Premierul israelian, Ehud Olmert, a anunţat crearea unei comisii publice de anchetă, care va investiga eşecurile războiului din Liban şi care va avea prerogative sporite. Acesta a recunoscut pentru prima dată în mod direct că în războiul din Liban s-au înregistrat şi "eşecuri", apreciind însă că bilanţul conflictului a fost în ansamblu pozitiv pentru Israel. Comisia, care va include şi un general în rezervă şi doi profesori universitari, va examina conduita Guvernului în timpul războiului şi alte aspecte pe care le va considera necesare. Premierul israelian a demarat în ultimele zile o serie de consultări intense asupra naturii juridice şi a consecinţelor creării unei comisii care să ancheteze eşecurile înregistrate în timpul campaniei împotriva grupării Hezbollah. O comisie de Stat este mai credibilă, deoarece membrii săi sînt nominalizaţi de către preşedintele Curţii Supreme, demers ce garantează independenţa sa. Abilitată să citeze martori şi să ordone percheziţii, comisia operează în maniera unui tribunal, iar recomandările sale au caracter coercitiv. Activitatea unei asemenea comisii se va desfăşura pe parcursul mai multor luni de zile, existînd astfel riscul de a destabiliza clasa politică şi militară.

Forţele speciale israeliene profită de încheierea confruntărilor cu militanţii Hezbollah pentru a identifica şi distruge reţelele de tuneluri şi buncăre construite de aceştia în sudul Libanului. Structurile subterane fortificate ale Hezbollah s-au dovedit a fi un obstacol important în cursul ofensivei israeliene, încheiată după 34 de zile, printr-un armistiţiu intrat în vigoare la 14 august. Cel puţin 12 membri ai comando-urilor israeliene au murit în timpul atacurilor asupra acestora, iar militanţii Hezbollah le-au folosit pentru a lansa, de la adăpostul acestora, atacuri asupra nordului Israelului. Israelul încă mai controlează unele zone din sudul Libanului şi intenţionează să ocupe anumite regiuni de graniţă pînă la sosirea forţei internaţionale a Naţiunilor Unite. Prima astfel de reţea descoperită, situată la 400 de metri nord de oraşul israelian Rosh Haniqra, a fost prezentată ziariştilor, înainte de a fi aruncată în aer, duminică. Imaginile înregistrate prezentau tuneluri suficient de înalte pentru a permite unui om să se deplaseze, cu sisteme de ventilaţie şi iluminare, grupuri sanitare, pereţi zugrăviţi şi tavane consolidate. Deschiderile spre exterior erau mascate de copaci şi tufişuri, iar în apropiere era disimulat un lansator de mortiere.

Dezarmarea grupării Hezbollah rămîne irealizabilă fără sprijinul comunităţii internaţionale, care trebuie să se asigure că mişcarea şiită nu va mai avea acces la armament, este de părere ministrul israelian al Afacerilor Externe, Tzipi Livni. În acest sens, un batalion format din 900 de militari francezi, dotat cu 13 tancuri Leclerc şi cu artilerie grea, se va alătura Forţei interimare a Naţiunilor Unite din Liban, la jumătatea lunii septembrie. La rîndul său, Germania ar trimite peste 1.200 de militari în Orientul Mijlociu. Forţa Intermediară a Naţiunilor Unite din sudul Libanului va patrula de-a lungul coastei libaneze, pe o porţiune de 225 de kilometri.

Taguri articol


12