Conceptul de UE, împotmolit electoral în românescul „Ba a mea-i mai mare!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conceptul de UE, împotmolit electoral în românescul „Ba a mea-i mai mare!”

17 Aprilie 2019 / 11:10 2580 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Indiferent de modul cum este stipulat de lege din punct de vedere calendaristic, campania electorală pentru scrutinul european din 26 mai a început. Și la noi, dar și la alții, în aceste zile, toate acțiunile, mesajele și discuțiile politice fiind în cheie electorală. Poate nu ar fi nimic rău în asta dacă tematica s-ar axa pe ce își propun candidații să facă în viitorul legislativ de la Bruxelles, pe cum ne vor reprezenta, pe grupurile politice din care vor face parte și pe ce își doresc ei de la Uniunea Europeană pentru cei pe care îi vor reprezenta.

Până una alta, votantul român are de ales între clișeul penelist „Să moară PSD-ul”, cel pesedist conform căruia „Mitingul nostru a fost mai mare”, cel de la USR+PLUS cu „Fără penali” ori cel dubitativ și cu echivoc de la PRO România. Dacă ești complet neinformat nici măcar nu înțelegi că e vorba despre alegeri pentru legislativul european de la Bruxelles. Ai impresia că acest ghiveci de idei și contraziceri sunt doar zgomotul de fond pentru următoarea „nuntă a unor celebri”.

Un subiect demn de o campanie electorală pentru reprezentarea europeană a României ar fi fost o discuție aplicată despre cum va arăta, din punctul de vedere al grupurilor politice, viitorul legislativ european. Un subiect esențial pentru a încerca să evităm, prin vot, desfășurarea unor scene, în viitorul Parlament European, prin care România să fie iar pusă la colț, denigrată ori amenințată cu sancționarea.

Spre exemplu,celor care se bazează pe faptul că dacă PNL va lua puține mandate, asta va contribui la slăbirea Partidului Popular European, pot să le spun că există un plan „b” prin care aportul mai slab al PNL-ului să fie suplinit. Dacă nu știați, PMP-ul lui Traian Băsescu este membru al Partidului Popular European. Și UDMR este tot acolo. Astfel, în cazul scăderii PNL în opțiunile electorale, se speră ca PMP-ul lui Băsescu și UDMR-ul să completeze mandatele ce vor lipsi din portofoliul liberalilor. Și să nu uităm - la planul „b”, unde delegația României în Grupul Popularilor Europeni va fi completată cu intrați de la PMP, la Strasbourg se vehiculează ideea că șeful delegației va fi chiar Traian Băsescu. Un fel de reuniune în forul european a vechilor pedeliști conduși chiar de cel care i-a inventat din punct de vedere politic. Traian Băsescu, Vasile Blaga, eventual Gheorghe Falcă, ori Mircea Hava, secondați de „goarna Irealității”, adică Rareș Bogdan.

O altă chestiune cu profunde implicații în viitoarea configurație a Parlamentului European este înghețarea relațiilor Partidului Socialist European cu PSD-ul și există zvonuri chiar cu privire la excluderea Partidului Social Democrat din internaționala socialistă europeană. Ei bine, și aici se pare că există un plan „b”. Planul „b” se numește Pro România al lui Victor Ponta. Tot la Strasbourg se vorbește despre faptul că socialiștii europeni, neconvenindu-le o reprezentare românească masivă în grupul politic din Parlamentul European, i-ar prefera ca membri pe viitorii reprezentanți ai Pro România. Puțini, obedienți și ascultători, așa cum a fost Ponta în relația cu Bruxelles-ul, de unde se întorcea în țară cu incredibilele „To do list”-uri. Dacă partidul lui Ponta va trece pragul electoral, vor fi aliații perfecți ai socialiștilor occidentali care nu vor să împartă prea mult din avantajele conferite de activarea la Bruxelles în grupuri politice.

Las pentru altă dată posibilul scenariu al poziționării USR+Plus. Oricum, la ei e timp pentru că încă sunt în faza grădiniței politice, unde doar învață strofe și clișee repetitive. Despre a face politică serioasă ori despre a-și pune problema în ce grup politic european să activeze, nici nu poate fi vorba...



12