CONFUZIUS - CCR, SRI şi… ardelenii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CONFUZIUS - CCR, SRI şi… ardelenii!

14 Martie 2016 / 13:29 479 accesări

Zilele care au trecut mi-au amintit de perioada descrisă în celebrele filme cu ardelenii plecaţi în State şi mai ales despre cum se scot armele... Desigur că putem să ne gândim şi la ardeleni (după locul naşterii) cum sunt preşedintele ţării, care e din Sibiu, primul-ministru, din Sălaj, şeful SRI, din Sălaj, preşedintele CCR, din Cluj, şefa DNA, din Sibiu... ca să fie cât mai realistă comparația… cu filmele!
Aşa că trebuie să spun câteva vorbe despre deja celebra hotărâre a Curţii Constituţionale pentru oamenii care vor să ştie cum stau lucrurile dintr-o perspectivă puţin mai tehnică.

Se ridică întrebarea dacă hotărârea Curţii este corectă sau nu?

Sigur că în lumina ultimilor ani, în care MCV-ul ne-a învăţat că nu este nici bine şi nici normal să comentăm o hotărâre a Justiţiei sau a CCR, trebuie să vă spun de la început că nimeni nu a respectat această recomandare în România. Culmea, nu o respectă acum mai ales aceia care au strigat cât au putut de tare până mai ieri că nu avem voie să... comentăm deciziile Curţii. Dar dacă toată lumea a comentat-o, îmi permit şi eu să spun foarte direct faptul că decizia este CORECTĂ. Nu credeam vreodată că voi ajunge să apreciez şi aşa ceva, dar azi trebuie să spun că decizia este şi CURAJOASĂ, asta din perspectiva ameninţărilor incredibile şi total nepermise făcute de unii securişti din presă, dar şi de către instituţii care au uitat pur şi simplu că nu mai suntem în statul lui Ceaşcă!

Dacă această decizie afectează dosare aflate pe rolul instanţelor?

Răspunsul este evident DA, doar că se impun aici mai multe precizări. CCR a declarat neconstituţional un text de lege care este în vigoare din februarie 2014, aşa că declararea neconstituţionalităţii va afecta acele interceptări făcute de SRI în dosarele penale de drept comun, începând cu februarie 2014 şi nesoluţionate definitiv până în prezent. Nu scapă niciun terorist, niciun spion sau trădător pentru că aceste interceptări, din aceste dosare, se fac pe o procedură specială prevăzută de Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională, lege care e în vigoare şi care nu este afectată de decizia Curţii. De aceasta aţi auzit zilele astea pe unii spunând că judecătorul va stabili care interceptări vor fi anulate ca probe şi care nu. Aşadar, cele pe siguranţa naţională rămân valabile, iar cele pe drept comun rămân valabile dacă sunt mai vechi de februarie 2014.

Dacă pot să facă cereri de revizuire condamnaţii în baza deciziei CCR?

Răspunsul este evident clarificat deja de către CCR, care a precizat chiar în cuprinsul unui comunicat propriu, dar şi în cadrul deciziei, că revizuirea nu este admisibilă decât dacă în dosarul respectiv a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol. Şansele ca astfel de dosare să existe sunt de genul de 1 la 2 milioane!

Dacă Justiţia din România este pe marginea prăpastiei?

Exact acolo eram, pe marginea prăpastiei! Iar decizia CCR abia ne îndepărtează puţin de marginea prăpastiei! Păi vă daţi seama că de fapt SRI ascultă neconstituţional de 2 ani în toate dosarele? Asta e cel mai mare pericol într-un stat democratic! Este un moment extraordinar din punctul de vedere al democraţiei, când o instituţie (CCR) apără cu adevărat democraţia! Doar oamenii cu mare deficit de cultură juridică şi democratică pot să gândească altfel, iar Monica Macovei se înscrie cu brio în fruntea listei (a se vedea declaraţia stupefiantă privind limitarea drepturilor omului sau cea cu privire la necesarul de 1 miliard de euro pentru investiţii în tehnica de ascultare).

Dacă lupta anticorupţie se năruie?

Evident că răspunsul este negativ şi că doar manipulatorii plătiţi ai Serviciilor sau cei care nu înţeleg nimic din ce se întâmplă într-un dosar penal pot să emită astfel de aserţiuni. Problema este doar că lupta anticorupţie trebuie să fie dusă cu mijloace legale şi constituţionale, pentru că altfel nu mai există stat de drept, or, obiectivul luptei anticorupţie e chiar statul de drept. Pe înţelesul doamnei Macovei, cea cu drepturile omului, avem exemplul din epoca sa, adică dacă te ia de pe stradă şi îţi dă o bătaie bună, apoi te pune să semnezi că recunoşti că ai dat sau luat mită, nu se cheamă că ai stat de drept, ci dictatură. Sigur că pentru doamna respectivă e doar o încălcare normală a drepturilor omului, justificată de lupta anticorupţie, încălcare pe care personal nu are decât să și-o dorească, dar apoi să ascultăm părerea ei de procuror comunist, aşa cum tocmai a definit-o un colaborator mai vechi, preşedintele Traian Băsescu.



12