Constanţa, primul oraş din ţară care şi-a achitat datoriile faţă de veteranii de război

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa, primul oraş din ţară care şi-a achitat datoriile faţă de veteranii de război

Administrație 31 Ianuarie 2007 / 00:00 609 accesări

Municipiul Constanţa este primul oraş din România care a acordat veteranilor de război, văduvelor şi familiilor acestora toate drepturile care li se cuvin prin lege. Consiliul Local Municipal (CLM) a votat ieri, în unanimitate, 22 de proiecte de hotărîri iniţiate de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi consilierul local Dănuţ Moisoiu, prin care au fost împroprietăriţi tot atîţia veterani de război. Fiecare beneficiar al hotărîrilor adoptate ieri de CLM a primit un lot de teren de 250 de metri pătraţi, situat în intravilanul municipiului Constanţa. „Toate cele 983 de cereri ale veteranilor de război, ale invalizilor, ale văduvelor veteranilor au fost rezolvate. Fuseseră soluţionate cîteva sute de cereri şi înainte, iar cu hotărîrile de acum nu mai există veteran de război în Constanţa care să nu îşi fi primit drepturile prevăzute de lege şi sîntem singurul oraş din România care a realizat acest lucru. Sînt oameni care au luptat pentru ţara asta şi merită respectul nostru”, a declarat Radu Mazăre după încheierea şedinţei CLM. Veteranii împroprietăriţi ieri au primit cîte 250 de metri pătraţi în loc de 500 de metri pătraţi, cît s-a alocat pînă acum. „Primăria are destul de puţine terenuri. S-a discutat individual cu fiecare dintre beneficiari şi au fost de acord să primească această suprafaţă. Au renunţat la jumătate din suprafaţă, declarîndu-se mulţumiţi de ceea ce au primit, în loc să nu primească nimic, aşa cum se întîmplă în majoritatea oraşelor din România”, a explicat primarul motivele care au stat la baza alocării acestor terenuri pentru veteranii de război.

Cluburile pensionarilor, deschise în maximum două luni

O altă hotărîre adoptată ieri de CLM vizează închirierea a 10 spaţii în oraşul Constanţa pentru amenajarea mult aşteptatelor cluburi ale pensionarilor, anunţate de primarul Constanţei pentru anul 2007. „Consiliul Local a votat în unanimitate închirierea a 10 locaţii pentru a putea realiza cluburile pensionarilor despre care se vorbeşte destul de mult şi care ştiu că sînt foarte aşteptate de vîrstnici. În aprox o lună şi jumătate ele vor funcţiona la parametrii optimi”, a anunţat primarul. Locaţiile închiriate de municipalitate au spaţii care variază între 100 şi 300 de metri pătraţi şi vor fi dotate cu televizoare cu plasmă şi table de remi şi şah. „Vîrstnicii vor avea zilnic la dispoziţie, gratuit, cafea, ceai, apă, ziare şi tot ce trebuie ca oamenii să se simtă bine. Ele vor fi amplasate în tot oraşul şi, pe măsura posibilităţilor, dacă vom mai găsi spaţii, vom mai face şi alte cluburi. Cei care au ieşit la pensie pot să se întîlnească să joace un şah, o tablă, sau să se uite la televizor. Am pornit acest proiect considerînd că, din tot ce are oraşul acesta, se poate lua puţin să-i ajutăm pe vîrstnici”, a mai spus Mazăre.

Încă două nave amplasate în Constanţa

Tot în şedinţa de ieri s-a adoptat o hotărîre privind preluarea, de la Poliţia de Frontieră, a altor două corpuri de nave militare de mici dimensiuni, de genul celor postate la principalele intrări în oraş. Primarul Constanţei a declarat că ambele nave vor fi recondiţionate, maţagonite şi vopsite, urmînd a fi amplasate în municipiu. „Una va fi amplasată pe o limbă de pămînt la gară, iar cealaltă, la intrarea în staţiunea Mamaia”, a precizat Mazăre. Înaintea şedinţei, consilierii locali i-au dat cuvîntul profesorului Traian Lazarovici, prezentat ca fiind singurul om care s-a încumetat să realizeze un tratat al operelor complete ale poetului Ovidius. Prof. Lazarovici a ţinut să-i mulţumească primarului Mazăre şi Consiliului Local pentru sprijinul acordat în realizarea tratatului. „Nu aţi lăsat să treacă data de 20 martie 2007, la care aniversăm 2050 de ani de la naşterea marelui poet, în uitare şi indiferenţă. Mulţumesc primarului Mazăre şi Consiliului pentru sprijinul acordat pentru acest eveniment spiritual capital pentru oraşul nostru”, a spus profesorul. El a afirmat, de asemenea, că pînă acum s-au făcut prea puţine în memoria lui Ovidius, în afara unei statui şi a faptului că unele instituţii de cultură şi învăţămînt îi poartă numele, fiind necesară înfiinţarea unei case memoriale „Ovidius”. „Vă mulţumesc în numele oraşului pentru toată activitatea desfăşurată ca latinist de mare recunoaştere şi valoare. Ne-aţi dat o idee privind casa memorială, la care ne vom gîndi”, a spus, la rîndul lui, primarul Mazăre. În finalul discuţiei, primarul i-a înmînat profesorului o plachetă şi albumul oraşului.

Taguri articol


12