Constanţa, vitrina benzii desenate româneşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanţa, vitrina benzii desenate româneşti

Cultură 26 Octombrie 2009 / 00:00 904 accesări

Cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate, eveniment găzduit de Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, în perioada 23-25 octombrie, a ajuns la final. Timp de trei zile, bedefililor li s-au pregătit lansări speciale de reviste şi de albume, ateliere de bandă desenată, expoziţii de calitate. Totodată, participanţii au avut ocazia de a se întîlni cu editori din ţară şi străinătate: Jean-Pierre Dirick, Jean-Paul Boizard, Paul Laffont - Franţa, Roland Francart - Belgia, Pierpaolo Rovero - Italia şi Veronica Solomon - România. „Anul acesta, au venit foarte mulţi copii la Salonul de Bandă Desenată, poate datorită faptului că această ediţie a fost organizată la Colegiul de Arte. Pentru prima dată la acest eveniment au fost prezente mai multe publicaţii de benzi desenate româneşti: AH BD şi Vlady din Craiova şi Otaku Magazin din Bucureşti, realizate special pentru această manifestare”, a afirmat Dodo Niţă, preşedinte Asociaţiei Bedefililor din România. Deoarece în România nu există librării de bandă desenată, manifestarea de la Constanţa constituie, anual, un prilej deosebit pentru bedefili de a-şi achiziţiona albume şi reviste care promovează această artă complexă.

Premii speciale pentru tinerii creatori

Închiderea oficială a festivalului a fost precedată de numirea laureaţilor Concursului Naţional de Bandă Desenată, adresat tinerilor sub 25 de ani. Din juriul prezidat de Jean Pierre Dirick au făcut parte invitaţii străini care au apreciat creativitatea participanţilor. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Bedefililor din România, Dodo Niţă, în concursul naţional de bandă desenată au fost selectaţi 20 de concurenţi, fiind acordate şase premii şi patru menţiuni, constînd în albume de bandă desenată şi serigrafii. Liviu Nicolae Romaniţan a obţinut Premiul pentru culoare, iar Premiul pentru originalitate i-a revenit lui Alin Alexandru Ivan. Un premiu special a fost cîştigat de Ioana Copotă. Cel mai bun scenariu a fost realizat de Andrei Corbet Nits, iar cel mai bun desen a fost cel semnat de Raluca Moldovan. Marele Premiu al Salonului Benzii Desenate i-a fost acordat lui Cristian Romeo Prandra. Cu menţiuni au fost distinse: Maria Alexandra Stoica, Sonia Tibacov, Alexandru Modol şi Andra Cristina Anghel. Jean-Paul Boizard, co-organizator al Festivalului de Bandă Desenată de la Sollies-Ville, le-a oferit tinerilor Andrei Corbet Nits şi lui Alin Alexandru Ivan două serigrafii foarte preţioase, semnate în original de către autorul lor. De asemenea, invitatul francez, Jean-Paul Boizard, a acordat organizatorilor - directorul Alianţei Franceze (AF) din Constanţa, Aneta Puşcaşu şi preşedintelui AF, Ileana Meheleanu, două premii speciale.

Pentru sprijinul acordat în realizarea celei de-a XIX-a ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate, au fost distinşi cu premii directorul Colegiului de Arte, Nicoleta Heroiu şi profesorul Constantin Grigoruţă. Elevii care au participat, sîmbătă, la atelierul de bandă desenată, coordonat de graficianul Florin Petcu, au primit cîte o revistă „Spirou”. „La acest moment, Salonul de la Constanţa este vitrina benzii desenate româneşti”, a subliniat Dodo Niţă.

Manifestarea cu tradiţie la malul mării, care, la anul, va ajunge la ediţia aniversară cu numărul 20, este organizată de Alianţa Franceză din Constanţa, Asociaţia Bedefililor din România şi Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, în colaborare cu Ambasada Franţei, Delegaţia Walonnie-Bruxelles din Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.



12