Constantinescu, arestat în loc să fie amendat!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arestare preventivă anulată în procesul controlului Curții de Conturi

Constantinescu, arestat în loc să fie amendat!?

Eveniment 27 Noiembrie 2014 / 00:00 1582 accesări

După ce a petrecut trei săptămâni în spatele gratiilor pentru o acuzație cel puțin aberantă - că nu a plătit o factură telefonică la Centrul Militar Zonal - ieri, președintele ales al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, s-a aflat la Tribunalul Constanța, unde a început judecarea pe fond a procesului. Asta după câteva luni în care procurorii nu au contenit să ceară arestarea preventivă a șefului CJC, chiar dacă, spun avocații, nu ar fi existat niciun temei pentru care să se aplice o asemenea măsură. Cu toate astea, de când s-a întors din SUA, judecătorii au decis că el ar trebui să stea după gratii în timpul procesului. Așa se face că, ieri dimineață, Nicușor Constantinescu a fost adus la Constanţa de la Spitalul Penitenciar Rahova pentru a se prezenta la proces, unde a fost așteptat de întreaga familie, de colegi și prieteni. „Vin la instanță a cincea oară în ultimele trei săptămâni, de când sunt arestat abuziv de către poliția politică a DNA. Problema este că nu știu de ce sunt arestat, din moment ce am venit singur din America, sunt aceleași acuzații și nu este niciun fel de argument împotriva mea. Sunt bolnav de cancer, dar nu sunt tratat. Sunt arestat ca și cum aș fi cel mai periculos infractor al României. Sunt acuzat că nu am plătit o factură telefonică. Mare acuzație! Față de tot ce vedeți că se întâmplă în România - furturi de miliarde și miliarde ai căror autori sunt în libertate, eu sunt arestat că nu am plătit o factură de aproape 4.000 de lei, în regimul Băsescu“, a declarat președintele ales al CJC la intrarea în sediul Tribunalului.

PRONUNȚARE AMÂNATĂ La termenul de ieri, Nicușor Constantinescu a cerut din nou înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar sub cauțiune, având în vedere că, săptămâna viitoare, expiră cele 30 de zile din mandatul de arestare preventivă, în timp ce procurorul DNA a solicitat menținerea măsurii. „Am nevoie să continui radioterapia pentru a minimiza șansele de recidivă a cancerului de prostată, iar în România nu există aparatura necesară care să mă ajute în tratarea acestei forme grave și agresive de cancer. Trebuie să merg în Turcia pentru asta și de aceea solicit înlocuirea arestării preventive cu cea a controlului judiciar“, a spus Constantinescu în fața instanței. În această privință, judecătorul a amânat pronunțarea pentru 2 decembrie. Rămâne de văzut ce va hotărî instanța constănțeană și dacă va lua în calcul și decizia Curții de Apel București de anulare a mandatului de arestare preventivă emis în numele lui Constantinescu în dosarul certificatelor de urbanism și al controlului Curții de Conturi. Nu ar fi o surpriză prea mare ca șeful CJC să poată petrece sărbătorile acasă, dacă luăm în considerație faptul că magistrații constănțeni au decis că el ar trebui să fie arestat preventiv după ce instanța de la București a emis pe numele lui Constantinescu un mandat de arestare în lipsă.

OCALE DIFERITE Revenind la procesul de ieri, Marius Mocanu, avocatul lui Constantinescu, a cerut instanței posibilitatea de a pregăti apărarea. „Clientul meu dorește să dea o declarație în acest dosar, să studieze dosarul și rechizitoriul. Din motive obiective, nu a putut face aceste lucruri până acum. Din acest motiv avem nevoie de o perioadă de timp pentru a putea discuta și pregăti apărarea“, a declarat Mocanu. Altceva este însă mai important. Avocatul Marius Mocanu a invocat la termenul de ieri „autoritatea lucrului judecat“. Mai exact, faptul că Judecătoria Constanța a decis în septembrie, într-o speță similară, că acuzațiile ce i se aduc lui Constantinescu nu sunt de natură penală, ci, cel mult, contravențională. „În 2011, prefectul de atunci, Claudiu Palaz, a formulat o plângere penală pentru abuz în serviciu pentru aceleași fapte. Atunci, față de Nicușor Constantinescu s-a dispus de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța soluția neînceperii urmăririi penale, apreciindu-se că acea faptă nu-i poate fi imputată lui Constantinescu, ci CJC. În momentul la care el fusese trimis în judecată în acest dosar, nu se parcurseseră toate etapele contestării rezoluției Parchetului și speța nu putea fi invocată în acest dosar. Acum există o soluție pronunțată de Judecătoria Constanța în 10 septembrie 2014 prin care se confirmă că Nicușor Constantinescu nu este vinovat și că orice faptă care se reține acolo este una de natură contravențională și nu penală“, a declarat Mocanu. El a adăugat însă că acest lucru nu va duce la suspendarea procesului, dar că este bine ca instanța să ia act de hotărârea Judecătoriei atunci când va decide menținerea sau anularea mandatului de arestare preventivă.

Având în vedere că la termenul de ieri au fost făcute mai multe solicitări, procesul nu a durat foarte mult, iar judecătorul a anunțat că următorul termen va avea loc în 17 decembrie. Constantinescu a mai rămas preț de câteva ore în clădirea instanței, timp în care a dat declarația referitoare la proces și a verificat rechizitoriul procurorilor. La plecarea spre Penitenciarul Rahova, șeful CJC a spus că, în continuare, nu sunt probe care să justifice arestarea sa. „Sper să găsesc și eu un judecător în România care să vadă că nu există nicio probă împotriva mea, că sunt ținut abuziv și să mă elibereze, pentru că am venit din SUA, liber și nesilit de nimeni, după ce SUA au refuzat extrădarea mea. Mircea Băsescu a fost eliberat după ce a furat fier vechi și cine știe câți bani a luat, în schimb eu trebuie să fiu arestat pentru că sunt primul om al județului Constanța, ales de sute de mii de cetățeni“, a declarat Constantinescu.

Puteți citi în continuare minuta judecătorilor Curții de Apel București, prin care admite contestaţia formulată de Nicuşor Constantinescu în dosarul controlului Curţii de Conturi.

Minuta judecătorilor Curții de Apel București

„În baza art. 206 alin. 1 C.p.p, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei inculpatului formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie. Admite contestaţia formulată de inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu împotriva încheierii din 6 noiembrie 2014 a Tribunalului Bucureşti-secţia I penală, pe care o desfiinţează, în sensul că: În baza art. 231 alin. 7 C.p.p. dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată împotriva inculpatului prin încheierea din 23 iulie 2014 a Tribunalului Bucureşti, cu măsura controlului judiciar prevăzută de art. 211-215 C.p.p. Potrivit art. 215 alin. 1 C.p.p., pe toată durata controlului judiciar, inculpatul va respecta următoarele obligaţii: se va prezenta la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; va informa de îndată organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; se va prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, anume la Poliţia municipiului Constanţa, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat. Potrivit art. 215 alin. 2 C.p.p., inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu nu va putea părăsi teritoriul ţării fără încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 215 alin. 7 C.p.p., privind înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive, în cazul în care inculpatul va încălca cu rea credinţă, obligaţiile stabilite sau în cazul în care va exista o suspiciune rezonabilă cu privire la comiterea cu intenţie a unei noi infracţiuni. În baza art. 231 alin. 7 C.p.p. dispune punerea de îndată, în libertate a inculpatului, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 3/CP/23.07.2014, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Potrivit art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26 noiembrie 2014.“



12