Construcţia unităţilor 3 şi 4 ale CNE, în aşteptare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Construcţia unităţilor 3 şi 4 ale CNE, în aşteptare

Administrație 26 Aprilie 2014 / 00:00 860 accesări

SEMNARE Termenul scrisorii de intenţie pe care compania China General Nuclear (CGN) Power Group o are cu Societatea Naţională Nuclearelectrica, în perspectiva construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Electrice (CNE) de la Cernavodă, a fost prelungit. Actul semnat vineri de cele două părţi este valabil până în 31 decembrie, precedenta înţelegere expirând în 25 mai. “Prelungirea duratei de valabilitate a scrisorii de intenţie confirmă interesul China General Nuclear Power Corporation pentru proiectul unităţilor 3 şi 4 ale CNE, dar şi pentru fezabilitatea tehnică şi economică a proiectului“, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache. În luna noiembrie a anului trecut, conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei CGN o scrisoare de intenţie pentru colaborarea în vederea construcţiei reactoarelor 3 şi 4. Nuclearelectrica a anunţat, atunci, că societatea chineză a solicitat, ca o condiţie pentru participarea la investiţie, implicarea autorităţilor române în proiect. Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcţiune, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

CONSORŢIU Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a început în 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situaţie considerată de unii investitori “incompatibilă cu evaluările iniţiale”.

În 2007, consorţiul care urma să construiască reactoarele 3 şi 4, EnergoNuclear, a plecat de la principiul că niciun acţionar nu va deţine participaţia majoritară. În 2010, însă, Guvernul a decis că Nuclearelectrica va deţine 51% din investiţie, ceea ce a nemulţumit investitorii care deja erau cooptaţi în firma de proiect. În prezent, în proiect nu mai este implicat niciun partener privat. După retragerea tuturor investitorilor selectaţi în 2007 să realizeze acest proiect, ArcelorMittal, Enel, CEZ, Iberdrola, GDF Suez şi RWE, statul a ajuns să deţină integral compania special creată pentru această investiţie. Nuclearelectrica este operată de stat, prin Ministerul Economiei, care controlează 81,27% din capital.



12