Consumul de mezeluri creşte riscul de accident vascular

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consumul de mezeluri creşte riscul de accident vascular

Sănătate 19 Mai 2010 / 00:00 469 accesări

Consumul de carne şi mezeluri, zilnic, creşte riscul de boli cardiovasculare cu 42%, potrivit unui studiu ştiinţific publicat pe site-ul Circulation. De menţionat că studiul realizat la Facultatea de Medicină Harvard nu indică aceeaşi legătură cu consumul de carne proaspătă, de vacă, porc sau miel. Cercetarea s-a bazat pe analiza a 1.600 de studii, desfăşurate pe circa 1,218 milioane de persoane din zece ţări. Studiul arată că ingerarea zilnică a 50 g de mezeluri, de exemplu, un hot-dog, câteva felii de salam sau de costiţă afumată, duce la creşterea cu 42% a riscului de a face o boală cardiovasculară şi cu 19% a riscului de diabet. Se ştie că sarea contribuie la creşterea presiunii sanguine, unul din principalii factori care declanşează bolile cardiace. S-a stabilit, în cadrul studiilor pe animale, că ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor mari) este favorizată de conservanţii pe bază de nitraţi, care scad toleranţa la glucoză, deschizând astfel calea diabetului, arată autorii studiului.



12