Coreeni și constănţeni au prejudiciat statul cu zece milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cercetați în libertate

Coreeni și constănţeni au prejudiciat statul cu zece milioane de lei

Eveniment 25 Septembrie 2014 / 00:00 1826 accesări

După luni la rând în care au lucrat la foc continuu, ofiţeri specializaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au reușit anihilarea unei complexe grupări infracționale. Potrivit anchetatorilor, din rețea fac parte 32 de persoane fizice și juridice. Zece dintre persoanele fizice - un coreean și nouă români, dintre care opt constănţeni, cu domiciliile în Mangalia, Pecineaga, şi un călărăşan - au fost reținute de anchetatori și prezentate ieri cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală. Alți doi coreeni sunt căutați de anchetatori, aceștia reușind să fugă din țară în momentul în care au fost demarate cercetările. Potrivit unor surse, singurul coreean reținut a fost şi el depistat în timp ce încerca să părăsească țara. Magistrații Tribunalului Constanța au decis ca cei zece indivizi care au ajuns în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă, să fie cercetați în libertate.

Marți dimineață, anchetatorii au descins în mai multe locuințe din Constanța și Mangalia, la persoanele bănuite că au prejudiciat statul român cu peste două milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, cei reţinuţi au creat o adevărată rețea prin care au câștigat sume importante de bani. Metoda pe care aceștia au folosit-o este una cât se poate de veche, respectiv tip „suveică“, la care a apelat și Sergiu Băhăian în urmă cu câțiva ani.

METODA „SUVEICĂ” Potrivit anchetatorilor, Jong Kan Kim şi Donggyu Kim sunt asociați la SC Dec Equipment SRL Mangalia, societate subcontractoare în Şantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industry SA (DMHI). Indivizii, împreună cu un alt conațional, Su Rye Kim, au înființat societăţi comerciale, prestatoare de lucrări şi servicii către şantierul naval sau către societăţi intermediare care refacturau prestările de lucrări şi servicii către DMHI SA. Conform oamenilor legii, aceste societăţi, după ce acumulau datorii fiscale majore, erau cesionate, fictiv, către terţe persoane, devenind firme „fantomă”, toate acestea având ca scop sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, precum şi de la plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat, ascunzându-se de controale prin nefuncţionarea la sediile sociale declarate. „Au rezultat date potrivit cărora inculpaţii ar fi evidenţiat în actele contabile operaţiuni comerciale care, în cea mai mare parte, erau fictive, de regulă societăţile comerciale beneficiare de bunuri sau servicii fabricând documentele fiscale, care erau apoi contabilizate, toate aceste acţiuni fiind comise în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, constând în TVA şi impozit pe profit. Operaţiunile aveau la bază facturi fiscale cu valori totale până în 5.000 de lei şi erau însoţite de chitanţe în numerar de aceeaşi valoare, pentru a ocoli operaţiunile efectuate prin instrumente bancare“, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

CUMPĂRAU TABLOURI FALSE Audierile oamenilor legii au scos la iveală că aprovizionările fictive se făceau de la comercianţi care soseau la poarta DMHI, de la târgul săptămânal din localitatea General Scărişoreanu, de la „piaţa de la ruşi“ din Mangalia, din zona stadionului sau din alte judeţe, în locurile respective manipulându-se cantităţi mari de mărfuri şi materiale, de ordinul sutelor şi miilor de kilograme, greu de controlat fiscal. Oamenii legii spun că una dintre tehnicile folosite pentru a deduce cheltuielile legale era înregistrarea în acte a achiziției unor tablouri de foarte mare valoare, metodă prin care se justificau scoaterea banilor din bancă și însușirea în interes personal. În urma expertizării de către specialişti, procurorii au descoperit că respectivele tablouri erau false.

În urma unor articole apărute în presă, DMHI a transmis un comunicat în care neagă orice legătură: „Sc Daewoo Mangalia Heavy Industry SA sau angajații săi nu au nicio legătură cu aspectele infracționale asociate în mod total eronat numelui societății noastre în articolele publicate de o parte a mass-media locale și centrale“.



12