Corina Crețu va conduce cel mai bogat minister al UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda piedicilor băsiste Succes important la Bruxelles

Corina Crețu va conduce cel mai bogat minister al UE

Eveniment 11 Septembrie 2014 / 00:00 691 accesări

BUCURIE PENTRU UNII, DEZAMĂGIRE PENTRU CÂRCOTAȘI Este oficial: vicepreședintele Parlamentului European Corina Crețu se va ocupa de unul dintre cele mai importante portofolii în viitoarea Comisie Europeană (CE) - Politici Regionale. Este un mare succes pentru țara noastră. Cu siguranță Traian Băsescu își roade unghiile de ciudă, dat fiind că nu a avut niciun cuvânt de spus și nu-și poate aroga meritele succesului, iar pedelistul Vasile Blaga și liberalul Klaus Iohannis se simt jenați (sau nu!) că s-au dus cu pâra la forurile europene, încercând să-i pună bețe-n roate Corinei Crețu. Deși președintele nu a reacționat ieri, este greu de crezut că va accepta înfrângerea. Vă amintim că zilele trecute, ca o coincidență, Crețu a fost atacată de un fost șef al Securității ceaușiste (Mihai Pacepa), care s-a refugiat în timpul Războiului Rece în SUA!? Invitat marți seara la o emisiune televizată, Băsescu a scris pe un bilețel care crede el că va fi portofoliul pe care România îl va obține: ”Ajutor umanitar - e extraordinar!”. Țeapă! Sforile lui nu au mai funcționat de data asta. A încercat să inducă ideea că el ar fi avut un merit în desemnarea Corinei drept comisar european. Jenant. Premierul Victor Ponta este mulțumit și spune că desemnarea Corinei în calitate de comisar european pentru Politică Regională constituie un succes pentru țara noastră și o dovadă a faptului că vocea României contează pe plan european.

CORINA SE SIMTE PREGĂTITĂ Cum spuneam, președintele ales al CE, Jean-Claude Juncker, a decis că europarlamentarul român Corina Crețu merită să se ocupe de Politica Regională, un portofoliu ce beneficiază de cel mai mare buget dintre toate comisariatele. Juncker spune că nu i-a fost deloc ușor să alcătuiască echipa Comisiei, existând 64 de variante până la forma finală. Revenind la Corina, practic ea va trebui să gestioneze 351 miliarde de euro (adică o treime din bugetul UE), în perioada 2014 - 2020. Acesta este portofoliul care gestionează fondurile structurale și de coeziune, unul dintre cele mai importante din Comisia Europeană. Crețu spune însă că și-a suflecat deja mânecile și este pregătită să își asume responsabilitatea portofoliului REGIO.

CE ÎNSEAMNĂ POLITICI REGIONALE? Postul Corinei presupune colaborarea cu toți liderii decizionali din toate țările UE. Portofoliul obținut de România stimulează creșterea economică, coeziunea socială, crearea de locuri de muncă, reducerea inegalităților sociale, investițiile în infrastructură, spitale, școli, canalizare, apă, acces la energie, capitalul uman, integrarea șomerilor pe piața muncii, stimularea IMM, cercetarea și dezvoltare. Este unul dintre portofoliile cele mai vizibile în UE, fiind transmise imagini / clipuri publicitare cu obiectivele modernizate sau construite, cum sunt cele cu actorul Victor Rebengiuc, în programul REGIO. Acum urmează audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, la sfârşitul lunii septembrie, iar în octombrie, Legislativul European va vota întreaga Comisie, pentru ca aceasta să-şi poată începe activitatea la 1 noiembrie. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel că o persoană avizată negativ se poate prezenta la votul din plen, care se dă pentru întreaga Comisie, nu pe fiecare comisar în parte. Corina Creţu va fi audiată de Comisia REGIO (Dezvoltare Regională). În componenţa comisiei se află 13 europarlamentari din PPE şi 12 din PES, printre care şi Victor Boştinaru.

Lista completă a componenței viitoarei Comisii Europene

Numele și portofoliile comisarilor europeni propuși:

Vera Jourova (Cehia) - Justiție, Consum și Egalitate de Gen

Gunther Oettinger (Germania) - Economie Digitală și Societate

Pierre Moscovici (Franța) - Afaceri Economice și Financiare, Taxe

Marianne Thyssen (Belgia) - Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale

Corina Crețu (România) - Politică Regională

Johannes Hahn (Austria) - Politică de vecinătate și negocieri pentru extindere

Dimitris Avermaopoulos (Grecia) - Migrație și Afaceri Interne

Vyentis Andriukaitis (Lituania) - Sănătate şi Siguranţă Alimentară

Jonathan Hill (Marea Britanie) - Stabilitate financiară, Servicii Financiare

Elzbieta Biekowska (Polonia) - Piața Internă, Industrie și Antreprenoriat

Miguel Arias Canete (Spania) - Energie și Schimbări Climatice

Neven Mimica (Croația) - Cooperare Internațională și Dezvoltare

Margrethe Vestager (Danemarca) - Competiție

Maros Sefcovic (Slovacia) - Transporturi

Cecilia Malmstrom (Suedia) - Comerț

Karmenu Vella (Malta) - Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit

Tibor Navracsics (Ungaria) - Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie

Carlos Moedas (Portugalia) - Cercetare, Știință și Inovație

Phul Hogan (Irlanda) - Agricultură și Dezvoltare Rurală

Christas Styliandes (Cipru) - Ajutor umanitar

Prim-vicepreședinte: Frans Timmermans (Olanda) - Relații inter-instituționale și drepturi fundamentale

Vicepreședinți:

Federica Mogherini (Italia) - Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Kristalina Georgieva (Bulgaria) - Buget și Resurse Umane

Alenka Bratusek (Slovenia) - Uniune Energetică

Jyrki Katainen (Finlanda) - Locuri de muncă, creștere, investiții și competiție

Valdis Dombrovskis (Letonia) - Euro și Dialogul Social

Andrus Ansip (Estonia) - Piață unică digitală



12