Corlăţean: "Cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc să decidă"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corlăţean: "Cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc să decidă"

Politică 01 Ianuarie 2006 / 00:00 926 accesări

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică, răspunzând unei întrebări privind unirea cu Republica Moldova, că, momentan, singura soluţie fezabilă este integrarea ţării vecine în UE, dar că cetăţenii moldoveni pot decide în mod suveran ceea ce doresc. Întrebat într-o emisiune televizată dacă, după alegerile din Republica Moldova, de la sfârşitul anului, România i-ar putea întreba pe moldoveni, dacă vor sau nu să se unească, Corlăţean a declarat că această teză lansată de Băsescu a avut anumite ecouri în plan internaţional şi a dat "oxigen tovarăşului Voronin şi Partidului Comuniştilor din R. Moldova".

Pe de altă parte, Corlăţean a subliniat faptul că "cetăţenii R. Moldova în mod suveran pot decide ceea ce doresc să decidă". El a ţinut însă să precizeze că în Crimeea, în prezenţa trupelor ruse, "n-a fost o decizie nici suverană şi nici constituţională potrivit Constituţiei ucrainene şi nici potrivit Dreptului internaţional". Întrebat cum apreciază propunerea lui Băsescu de unire a României cu Republica Moldova, Corlăţean a spus că "a fost neinspirată": "Suntem cu toţii români, aproape cu toţii români şi fiecare avem sentimentele noastre, fiecare a avut poate un unchi în armata regală, undeva în Basarabia după 28 iunie, când datorită ultimatumului sovietic au trebuit să se retragă şi i-am lăsat pe ceilalţi români în partea cealaltă. Fiecare avem istoria noastră în familie şi simţim. Şi fiecare îşi doreşte să trăim împreună într-o Europă unită. Ceea ce realist astăzi este posibil e să susţinem cât se poate ca R. Moldova să devină membră a UE cât mai rapid posibil". Pe de altă parte, şeful diplomaţiei a precizat că situaţia din Ucraina a dus la "realocarea" interesului SUA pentru această zonă.

În ceea ce priveşte scrisoarea pe care aşa-zisul preşedinte al Sovietului suprem ar fi adresat-o Dumei de stat privind anexarea Transnistriei la Rusia, Corlăţean a declarat că s-au făcut verificări, guvernul moldovean a discutat cu autorităţile ruse şi "s-a confirmat faptul că nu a fost depusă, înregistrată la Dumă o astfel de chestiune". Acesta a mai spus că proiectul european va aduce prosperitate pentru toţi cetăţenii din R. Moldova, şi pentru mediul de business, unde ruşii sunt prezenţi.

Taguri articol


12