Crâmpeie de istorie la Festivalul Antic Tomis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au mai rămas două zile

Crâmpeie de istorie la Festivalul Antic Tomis

Cultură 27 August 2014 / 00:00 1251 accesări

Au mai rămas două zile până la debutul celei de-a III-a ediții a Festivalului Antic Tomis, care se va desfășura de vineri până duminică, în parcul Tăbăcărie și în stațiunea Mamaia. „Salve și Vivat Tomis! Suntem mândri că un festival tânăr, care a pornit dintr-o idee pe care a avut-o compania Groove Hour, a devenit un brand și reușește să atragă mii de vizitatori la Constanța, în cetatea Tomis”, a spus președintele Asociației pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, în deschiderea conferinței de presă dedicate festivalului, organizată ieri, la hotelul Royal din Constanța.

ULTIMA PARTICIPARE A REGINEI TOMIRIS „Așteptăm peste 20.000 de vizitatori. Am pregătit ateliere de reconstituire istorică, teatru antic, parade militare, reconstituiri ale bătăliilor antice. Ne întoarcem în timp cu peste 2.000 de ani, în istoria cetății antice Tomis, promitem tuturor un spectacol și o poveste magică și vă așteptăm să fiți alături de noi în această poveste”, a mai spus Corina Martin. Aceasta a subliniat că o va întruchipa „pentru a treia și ultima oară pe Tomiris”.

FESTIVALUL TOMIS, PE HARTA FESTIVALURILOR DE „REENACTMENT“ EUROPENE La eveniment a fost prezent și vicepreședintele primei asociații de reconstituire istorică pe temă antică din România, Terra Dacica Aeterna (TAD) din Cluj-Napoca, Cătălin Gocan, alias Caius Iulius Certus, care a făcut o prezentare a fenomenului de „reenactment“ în lume. „Este o mare plăcere și o mare onoare pentru noi să participăm la acest festival care a ajuns într-un timp-record, în trei ani, să fie cel mai mare și mai îndrăgit festival de „reenactment“ din România. Acest festival a reușit să înscrie România pe harta festivalurilor de „reenactment“ europene”, a spus vicepreședintele TAD, Cătălin Gocan.

VOLUNTARI DE LA CERCETAȘI La conferința de presă au participat președintele Asociației Danais România - Dacia Casa Noastră, Octavian Manu, îmbrăcat în get, și, în premieră, nou-înființata filială TAD din Constanța, prin Radu Covaliu, costumat într-un războinic dac. „La început am fost roman, dar acum sunt dac și dac voi rămâne până la moarte”, a spus președintele filialei Constanța a TAD, care și-a înscris în asociație soția și copiii. La eveniment au participat și Cercetașii Marini, reprezentați de coordonatorul local Irina Lițcanu și de Maria, George și Silviu, care și-au oferit serviciile de voluntariat și anul trecut. La eveniment vor mai participa Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, Gladiatorii - Ludus Apoulensis şi bulgarii din Legiunea III-a Scythica.

Bugetul festivalului este de aproximativ 35.000 de euro, un sprijin important fiind acordat de Primăria Municipiului Constanța.

„ICE BUCKET CHALLENGE” PENTRU CORINA MARTIN Conferința de presă a fost urmată de o provocare... la rece, în fața hotelului Royal. Este vorba despre hipermediatizata campanie de inspirație americană „Ice Bucket Challenge”. Protagonista acestui eveniment special a fost președinta Asociației Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, care a lansat și ea o provocare tenismanului Horia Tecău, tânărului ei coleg din turism Răzvan Pascu și vicepreședintelui TAD, Cătălin Gocan.

„Am primit provocarea de a participa la „Ice Bucket Challenge” din partea a doi colegi de la Patronatul ANAT, Dragoș Horhocea, de la Focșani, și Valeriu Ștefan, de la Pitești. Este momentul să intru în această provocare și mă alătur, în acest fel, campaniei Realitatea TV, iar donația mea va merge către Asociația bolnavilor de scleroză în plăci. Voi provoca trei persoane, în primul rând pe Horia Tecău, ambasadorul litoralului românesc, care se află la US Open Tennis New York, în acest moment. Provocarea este și un îndemn să învingă acolo, să fie cel mai bun, pentru că poate. A doua persoană către care merge provocarea mea este Răzvan Pascu, un tânăr coleg în turismul românesc și este un îndemn pentru noua generație: „O nouă atitudine în turism”. A treia persoană pe care o provoc este centurionul Caius Iulius Certus, Cătălin Gocan, pentru că promovăm împreună Festivalul Antic Tomis”, a spus președintele Asociației Litoral - Delta Dunării.

Programul festivalului

VINERI Festivalul Antic Tomis se va deschide vineri, începând cu ora 9.00. De la ora 10.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și antrenamente militare cu public. De la ora 15.00, cei mici vor urmări un spectacol cu păpuși, cu tematică antică, iar de la ora 17.00, locuitorii vechiului Tomis și turiștii vor asista la o paradă militară și civilă de neuitat, pe traseul: City Park Mall - tabăra festivalului din parcul Tăbăcărie. Ceremonia oficială de deschidere va avea loc de la ora 18.30 și va fi urmată, de la ora 19.30, de demonstrații militare și de reconstituirea luptei de la Adamclisi.

SÂMBĂTĂ Atelierele interactive de reconstituire istorică se vor desfășura și sâmbătă, între orele 10.00 - 15.00, după care cei mici sunt așteptați din nou la teatru. De la ora 17.00 vor avea loc demonstrații militare, proiecții de filme documentare, demonstrații de tir cu arcul și de gastronomie antică. De la ora 21.00 se va desfășura cea de-a doua paradă din programul Festivalului Antic Tomis, în stațiunea Mamaia, care va preceda parada Carnavalului... Ramses al II-lea.

DUMINICĂ Atelierele interactive pentru public vor continua și duminică, în ultima zi a festivalului și a lunii august. Ele vor avea loc între orele 10.00 și 13.00, după care sunt programate ceremonia de premiere a participanților, înmânarea medaliilor și diplomelor asociaţiilor de reconstituire istorică. Apoi, de la ora 17.00, turiștii și constănțenii se vor răcori cu o piesă de teatru antic, „Electra”. Premiați vor fi și cei care realizează piese de teatru de păpuși și teatru antic, de la ora 19.00.



12