Cu cardul bancar la schi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cu cardul bancar la schi

Eveniment 23 Decembrie 2011 / 00:00 467 accesări

MasterCard Europa a lansat, pe site-ul din România, o nouă secţiune de recomandări şi sfaturi practice pentru folosirea cardurilor în mai multe state europene, cum ar fi Austria, Franţa, Italia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia. După cum se poate observa, ţările în cauză sunt destinaţii clasice pentru schi, aşa că secţiunea de pe site-ul MasterCard nu se adresează chiar tuturor românilor. Totuşi, dacă vă număraţi printre cei care îşi permit o vacanţă de schi în străinătate, iată ce puteţi face cu cardul vostru în afara graniţelor.

• În Austria, cu excepţia lecţiilor de schi şi a închirierii schiurilor, un card poate fi utilizat pentru a plăti aproape orice. „De obicei, chiar şi cele mai mici supermarketuri şi cafenele au un terminal de plată. În cele mai importante staţiuni de schi sunt amplasate ATM-uri şi la urcarea cu teleschiul”, spune reprezentantul MasterCard România, Ioana Gorgăneanu. În Austria există peste 3.000 de ATM-uri disponibile pentru vizitatori, însă trebuie reţinut faptul că turiştii vor găsi cu greu un centru de schimb valutar.

• În Franţa, există deja locuri unde sunt acceptate doar plăţile cu carduri. În plus, cardurile de debit şi credit sunt acceptate în majoritatea locurilor. În staţiunile de schi şi la restaurantele apropiate, de obicei, nu este obligatoriu ca turiştii să lase bacşiş. Dacă, totuşi, au fost mulţumiţi de servire şi vor să le lase o sumă în plus, aceasta poate fi între 5 - 10%.

• În Italia, aproape toate cumpărăturile pot fi făcute cu un card bancar. În majoritatea supermarketurilor şi magazinelor există terminale de plată. În restaurantele, cafenelele şi barurile din Italia nu se lasă bacşiş. În mod normal, servirea este inclusă în nota de plată, ceea ce înseamnă că o anumită sumă de bani este alocată pentru pâine şi aranjamentul mesei.

• Hotelurile din Elveţia şi, în general, locurile de cazare de lângă staţiunile de schi (în afara hotelurilor de lux din St. Moritz) nu sunt mai scumpe decât cele din Franţa sau Italia. Bacşişul nu este obligatoriu în Elveţia, dar dacă turiştii vor să îşi exprime mulţumirea pentru servire şi plătesc cu cardul, nu trebuie decât să-i spună chelnerului să-l includă pe bonul final.

Taguri articol


12