Cui aparţin insulele Kurile?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă se discută...

Cui aparţin insulele Kurile?

Externe 14 Ianuarie 2019 / 17:17 7409 accesări

Şefii diplomaţiilor rusă şi japoneză au încercat luni la Moscova să depăşească recenta recrudescenţă a tensiunilor în jurul insulelor Kurile pentru a avansa în rezolvarea acestei dispute teritoriale care afectează relaţiile dintre Rusia şi Japonia de aproape 75 de ani, relatează France Presse, EFE şi RIA Novosti. „Aceasta este o chestiune extrem de dificilă, moştenită de la al Doilea Război Mondial”, a recunoscut ministrul de externe rus Serghei Lavrov, primindu-l pe omologul său, Taro Kono, afirmând că se aşteaptă la un dialog deschis.

Problema celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo. În noiembrie, preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au convenit în Singapore să accelereze negocierile pentru a pune oficial capăt conflictului care durează din 1945. În această perspectivă, ei au anunţat că doresc să pună pe masa discuţiilor o declaraţie comună datând din 1956, care prevedea în epocă transferul către Japonia a insulei Shikotan şi a unei serii de mici insuliţe nelocuite din lanţul Kurilelor de Sud cu condiţia ca transferul lor efectiv să se producă după semnarea Tratatului de pace. Declaraţia a fost ratificată de ambele state la 8 decembrie 1956. Acest text a fost anulat de URSS în 1960 după semnarea unui tratat de cooperare între Tokyo şi Washington.

Respectivele declaraţii optimiste au fost urmate însă de o recrudescenţă a tensiunilor, care au culminat săptămâna trecută cu convocarea ambasadorului japonez la Moscova la Ministerul de Externe al Rusiei în semn de protest faţă de denaturarea de către Tokyo a înţelegerilor convenite între Vladimir Putin şi Shinzo Abe şi dorinţa autorităţilor nipone „de a-şi impune propriul scenariu”.

Luni, Serghei Lavrov l-a invitat pe omologul său japonez „să fie respectate cu stricteţe înţelegerile dintre liderii noştri”. La rândul său, Taro Kono a îndemnat cele două părţi „să accelereze negocierile şi să se meargă dincolo de limitele poziţiilor anterioare”. Atunci când a rostit urări de Anul Nou, premierul nipon Shinzo Abe a afirmat că locuitorii ruşi din insulele disputate trebuie să se pregătească de o „schimbare de suveranitate” şi că anul 2019 va vedea semnarea unui tratat de pace, iritând Rusia.

Moscova susţine că poziţia sa rămâne neschimbată, iar Japonia trebuie să accepte consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv suveranitatea Rusiei asupra insulelor Kunashiri, Shikotan, Habomai şi Etorofu. La mijlocul lunii decembrie, Moscova a anunţat construcţia de cazărmi militare în două din insulele arhipelagului Kurile, stârnind o reacţie de indignare din partea Japoniei.

Taguri articol


12