Culisele tunului imobiliar „Grindul Chituc”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Culisele tunului imobiliar „Grindul Chituc”

Eveniment 20 Noiembrie 2009 / 00:00 4965 accesări

Raportul Corpului de Control al Guvernului privind afacerea cu terenuri de zeci de milioane de euro de la Corbu, din zona Grindului Chituc, a fost ţinut în sertar timp de doi ani de către fostul prefect, Dănuţ Culeţu. Inspectorii guvernamentali care au întocmit acel raport au ţinut cont de culoarea politică a ex-prefectului Dănuţ Culeţu şi a primarului comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, pe care i-au scos basma curată din acest dosar. Mai mult decât atât, în loc să facă demersurile necesare pentru revenirea la normalitate, fostul prefect Culeţu a continuat să acopere ilegalităţile primarului Gălbinaşu, aducându-şi partea sa de contribuţie prin semnarea a 70 de titluri de proprietate, în aceeaşi zi, 20 ianuarie 2008, pentru terenurile aflate în zona Grindului Chituc. Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a continuat ancheta în aceeaşi manieră, pentru ca, în final, să decline competenţele pentru acest dosar către Direcţia Naţională Anticorupţie.

ZONA GRINDULUI CHITUC, DECLARATĂ PATRIMONIU NAŢIONAL, A FOST VIZATĂ DE FOSTUL PREFECT, DĂNUŢ CULEŢU, PENTRU O AFACERE IMOBILIARĂ DE ZECI DE MILIOANE DE EURO

FALSURI. Afacerea cu terenuri de zeci de milioane de euro de la Corbu este departe de a fi rezolvată. Problema împroprietăririlor ilegale în zona Grindului Chituc a început încă din 2004, când o serie de persoane din Primăria Corbu au încercat, prin diverse metode ilegale, să treacă în proprietatea comunei un teren aparţinând Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD) şi disputat de Primăria Corbu şi Primăria Săcele. Toate cele trei părţi implicate în această dispută spun că deţin acte care să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului respectiv. După venirea la cârma Prefecturii Constanţa a liberalului Dănuţ Culeţu, chiar dacă exista un proces pe rol privind acele suprafeţe de teren, angajaţii Primăriei Corbu au semnat o serie de documente prin care o suprafaţă de 2.968,58 de hectare a fost trecută ilegal în proprietatea comunei. Este vorba despre o hotărâre a Consiliului Local Corbu, 48/16.12.2004, despre care, în 2007, se descoperă că avea trei variante diferite, remise mai multor instituţii ale statului. Din 2004 şi până în ianuarie 2007 nu s-a auzit nimic despre afacerea cu terenuri de la Grindul Chituc. Pe 25 ianuarie 2007, ARBDD trimite Prefecturii Constanţa adresa nr. 1261, în care precizează că în instituţie au fost înregistrate două Hotărâri ale Consliului Local Corbu, având acelaşi număr, 48/16.12.2004, dar care aveau conţinut şi anexe diferite. Prefectura trece la verificarea hotărârii pe care o primise în 2004 şi constată cu stupoare că ceea ce se afla în arhiva Prefecturii Constanţa nu corespundea cu cele două hotărâri aflate la ARBDD.

PRESIUNI. În documentul aflat în arhiva Prefecturii şi care, de fapt, este cel legal, anexa nu face referire la vreun teren aflat în Grindul Chituc. În cele două hotărîri aflate la ARBDD, anexele fac referire la Grindul Chituc - una cu o suprafaţă de 2.597,90 hectare, iar cealaltă, cu 2.300 hectare. Prefectura a sesizat Corpul de Control al Guvernului, care a constatat falsul grosolan, dar al cărui raport nu a apărut decât abia în urmă cu câteva zile. De fapt, raportul Corpului de Control al Guvernului fusese trimis încă din 2007 către prefectul Dănuţ Culeţu, care l-a ţinut în sertar, considerând că astfel va reuşi să acopere ilegalităţile primarului din Corbu, Marian Gălbinaşu. Mai mult decât atât, Culeţu şi Gălbinaşu au făcut presiuni asupra angajaţilor Prefecturii pentru a schimba documentele aflate în arhiva instituţiei cu unele ilegale. Corpul de Control al Guvernului sesizează Parchetul din Constanţa, care pune bazele dosarului penal 1531/P/2007. La un an de la începerea anchetei, procurorii solicită Prefecturii o serie de documente care să completeze dosarul primit de la Corpul de Control al Guvernului. În tot acest timp, fostul prefect Culeţu împreună cu primarul Gălbinaşu caută cele mai bune metode pentru a scăpa basma curată. De fapt, atât Culeţu cât şi Gălbinaşu au fost scutiţi de întrebările procurorilor chiar de Corpul de Control al Guvernului, care nu îi menţionează deloc în raportul lor. Era şi normal, atât timp cât, la vremea respectivă, Guvernul era condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Interesant este faptul că, din Raportul Corpului de Control al Guvernului reiese faptul că vinovaţi sunt secretarul Primăriei Corbu, Mirela Rapciuc, consilierul local Marin Cornel, în calitate de preşedinte de şedinţă, şi Aneta Raicu, şef Serviciu Urbanism. Pe anexele hotărârilor ilegale apare şi semnătura viceprimarului de la acea vreme, Marian Gălbinaşu. În ciuda faptului că el a semnat pe mai toate documentele ilegale, nici Corpul de Control şi nici Parchetul nu îl consideră vinovat de fals şi uz de fals, aşa cum spun depre Marin Cornel, semnatar al unuia dintre documentele incriminate. Mai mult decât atât, în raportul Corpului de Control, la capitolul V, se face propunerea de a efectua inventarul suprafeţelor de teren ce aparţin comunei Corbu. Ce a făcut Culeţu? Nimic. A ţinut raportul ascuns în sertar. Ba, mai mult decât atât, a continuat să susţină ilegalităţile primarului Marian Gălbinaşu. Dovadă a acestui fapt sunt cele 70 de titluri de proprietate semnate de Culeţu pe 20 ianuarie 2008, toate pentru comuna Corbu în zona Grindul Chituc.



12