Cum arată prima clasă a viitorului din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educație 2.0

Cum arată prima clasă a viitorului din Constanța

Eveniment 17 Septembrie 2014 / 00:00 2366 accesări

Imaginați-vă că, în viitor, ghiozdanele nu vor mai apăsa pe umerii elevilor, iar toate cărțile și caietele vor fi înlocuite de fișiere de date. Ghiozdanul unui elev ar putea avea dimensiunea unui portchei, de maximum 10 centimentri, elevii aducând cu ei la școală doar un stick USB pe care sunt stocate toate manualele. Mai imaginați-vă un curs într-o sală în care elevii înlocuiesc manualele și caietele cu tablete, unde tinerii pot căuta informații pe internet, pot încărca temele și răspunsurile la exerciții direct în calculatorul profesorului, iar pentru a face cursurile interactive, se pot filma în timp ce fac anumite experimente și le arată colegilor lor. La tablă, profesorul nu mai scrie cu bătrâna cretă, ci folosește degetul pentru a face demonstrații pentru elevi. Vă mai propun un singur exercițiu de imaginație: închipuiți-vă cum arată această clasă modernă, dotată cu tehnologie de ultimă generație? Cu siguranță, vă vine în minte un spațiu amplu, luminos, cu forme fluide, și sigur vă închipuiți că elevii sunt așezați în mici grupuri, unde pot să se privească direct și pot împărtăși lucrurile pe care le descoperă cu ajutorul tehnologiei. Nu-i așa că viitorul sună bine, după cum spune o reclamă a unei companii de telefonie mobilă?

VIITORUL A ÎNCEPUT DEJA Și dacă v-aș spune că o astfel de clasă există deja în Constanța și elevii pot să învețe într-un astfel de mediu care stimulează descoperirea, inovarea și experimentele? Ieri, la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB) din Constanța a fost inaugurată o clasă a viitorului, Smart Classroom, a patra din țară, unde tinerii vor putea să descopere alt mod, modern, în care se pot desfășura orele de curs. Clasa a fost amenajată de Samsung Electronics România în urma unui parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN) din 2013, prin care câteva licee din țară sunt dotate cu echipamente de ultimă generație, oferind elevilor soluții complet digitale de învățare. La Constanța, clasa este echipată hardware și software, respectiv cu tablete, o tablă interactivă, un monitor de dimensiuni mari și o imprimantă multifuncțională conectată wireless.

DIGITALIZAREA, PAS INEVITABIL ÎN EVOLUȚIA ȘCOLII Prezent la inaugurarea sălii, ministrul Educației, Remus Pricopie, a spus că introducerea tehnologiei în școli este următorul pas în educație. ”Oricât de greu ar putea să pară, digitalizarea școlilor se va întâmpla, oricum nu avem prea multe opțiuni și, dacă nu o facem noi, vor veni elevii peste noi cu telefoane mobile, cu tablete, cu lecții de pe internet pe care le învață singuri”, a precizat ministrul. La inaugurarea Smart Classroom au participat mai multe oficialități, inclusiv de la firma care a sponsorizat-o. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Cristian Darie a spus că programele de acest fel ar trebui extinse și în mediul rural. La rândul său, viceprimarul Constanței Decebal Făgădău și-a amintit de anii de liceu. ”Intrând în liceu, am crezut că mă voi întoarce în timp, dar întreaga echipă care a lucrat la echiparea acestei săli mi-a pregătit o buclă în timp și, în vreme ce eu credeam că mă întorc în trecut, mi-am dat seama că, de fapt, pășesc în viitor”, a spus Făgădău. Inspectorul școlar general, prof. Răducu Popescu, a anunțat că toți elevii din județul Constanța vor avea acces la cursuri în Smart Classroom pe baza unei programări făcute la directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară. Tinerii care au văzut sala Smart au spus că orele vor fi mai interactive, mai atractive. ”Vom putea folosi filmulețe, videoclipuri, putem găsi mult mai ușor informații pe internet. La aceste ore nu vom mai folosi caiete, pentru că temele le vom încărca de pe internet direct în tablete”, a spus Călin, elev în clasa a X-a.

În cele patru licee din țară, peste 1.200 de elevi au acces prin intermediul Smart Classroom la cursuri digitale și interactive, după cum au anunțat reprezentanții firmei de electronice. ”Soluția noastră vine în sprijinul tinerei generații în dezvoltarea aptitudinilor lor digitale atât de necesare în viitoarea lor carieră. În cadrul soluției digitale, elevii au la dispoziție două cursuri practice, interactive, foarte importante pentru a-i pregăti pentru viitor, respectiv ”Succesul profesional” și ”Comunicarea în mediul online””, a explicat coordonatorul proiectelor educație din cadrul firmei de echipamente tehnologice, Sabina Știrb.



12