Curtea Constituţională a validat prezidenţialele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie Suspiciunile de fraudă electorală, respinse

Curtea Constituţională a validat prezidenţialele

Eveniment 15 Decembrie 2009 / 00:00 1260 accesări

Curtea Constituţională a validat al doilea tur de scrutin, respingând, totodată, solicitările PSD de reluare a votului. În ciuda numeroaselor suspiciuni de fraudare a alegerilor prezentate de social-democraţi, CC a verificat doar un aspect al sesizărilor - reexaminarea voturilor declarate nule. În condiţiile în care s-a refuzat verificarea voturilor multiple prin compararea CNP-urilor înregistrate în secţiile de votare şi cercetarea numărului imens de voturi exprimate în diaspora, noul mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu, validat de CC, se va desfăşura în umbra unor grave bănuieli de furt electoral. Validarea alegerilor a generat un întreg val de negocieri între partidele politice, pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să susţină viitorul Guvern al României. PD-L vrea să deţină atât premierul cât şi numeroase ministere importante, cu susţinerea parlamentarilor independenţi, minorităţilor naţionale, UDMR şi, eventual, PNL. Liberalii, în schimb, nu intră la putere decât dacă nominalizează ei premierul. La rândul lor, social democraţii continuă să marjeze pe linia majorităţii formate cu PNL şi UDMR.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ. Verdict final privind contestaţia legată de fraudarea alegerilor. Cu toate că PSD a înaintat numeroase probe care susţineau suspiciunile de fraudare a alegerilor prezidenţiale, Curtea Constituţională (CC) a respins, ieri, cererea social democraţilor de anulare a alegerilor din 6 decembrie. De asemenea, tot ieri, CC l-a validat pe Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate. După 48 de ore de reexaminări şi renumărări ale voturilor nule atât din ţară cât şi din străinătate, Biroul Electoral Central (BEC) a constatat că din buletinele de vot declarate nule, 2.247 de buletine sunt valabil exprimate, dintre acestea 1.260 fiind în favoarea lui Traian Băsescu, iar 987, pentru Mircea Geoană. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că, din cele 863 de buletine de vot declarate nule în secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, membrii Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate au predat la BEC 861 de buletine de vot nule. În urma verificării, membrii BEC au constatat că 91 dintre acestea erau buletine de vot valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 19 pentru Mircea Geoană. Interesant este că 479 de buletine de vot declarate nule, cuprinse în procesele-verbale, nu au putut fi verificate de Biroul Electoral Central, pentru că acestea nu au fost predate de birourile electorale judeţene. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că PSD ar trebui să ceară, chiar în cursul acestei zile, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă asupra fraudelor de la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Mai mult, Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că, dacă nu se va face dreptate, PSD va recurge la CEDO.

GEOANĂ. După anunţul de validare a alegerilor prezidenţiale, liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, aseară, că acceptă decizia CC şi a ţinut să-i ureze succes în noul mandat lui Traian Băsescu. „Sper că acest nou mandat al lui Băsescu va fi exercitat cu mai mult echilibru şi cu mai puţine excese”, a spus social democratul. Geoană a adăugat că, „din păcate, probele extrem de clare prezentate de fraudare nu au fost acceptate”. Pentru împiedicarea repetării fraudelor electorale, preşedintele PSD a spus că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind corectitudinea alegerilor prezidenţiale prin intermediul căreia să fie aflat adevărul despre posibila fraudare a turului doi, confirmând ipoteza lansată de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Geoană a menţionat că va propune ca această comisie să aibă „puteri excepţionale”. El a mai spus că va continua să conducă PSD către „social democraţia modernă şi europeană.”



12