Cutremur pe scena politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cutremur pe scena politică

Eveniment 15 Septembrie 2006 / 00:00 800 accesări

Decizia preşedintelui Băsescu de a-l suspenda din funcţia de ministru al Apărării pe liberalul Teodor Atanasiu continuă să provoace reacţii, ultima dintre acestea ducînd chiar la producerea unui cutremur în viaţa politică. Grupul PNL din Camera Deputaţilor va colabora cu cel al PD doar la adoptarea legilor asumate de Alianţă pentru integrarea în UE şi din programul de guvernare. Mai mult decît atît, liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, declară că Băsescu nu-i mai reprezintă pe liberali şi că ar putea deveni chiar adversar politic dacă persistă în acţiuni împotriva PNL. În plus, Antonescu spune că Alianţa PNL-PD poate continua numai dacă PD se disociază de Băsescu. La rîndul lui, senatorul Puiu Haşotti, vicepreşedinte PNL, afirmă că partidul din care face parte ar trebui să reacţioneze cu o măsură mai radicală decît ruperea Alianţei DA. Parteneri de guvernare ai Alianţei DA, conservatorii susţin că se simte nevoia formării unei noi majorităţi parlamentare, din care democraţii să fie excluşi. “Singura variantă legitimă pentru un nou început şi o nouă guvernare sînt alegerile”, a declarat, în urma evoluţiei relaţiilor PNL-PD, liderul PSD, Mircea Geoană.

Alianţa PNL-PD, sub semnul întrebării

În urma deciziei de marţi a preşedintelui Traian Băsescu de a-l suspenda pe Teodor Atanasiu din funcţia de ministru al Apărării, mai mulţi lideri liberali s-au întîlnit, de urgenţă, cu preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu. Ieri, vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat că în respectiva şedinţă, alături de alţi colegi, şi-a susţinut punctul de vedere potrivit căruia PNL nu ar mai trebui să "tolereze" atacurile lui Băsescu la adresa PNL. De altfel, Haşotti a opinat că acesta ar fi momentul optim pentru anunţarea "divorţului" de PD. “Eu, şi nu numai eu, sînt pentru o măsură mai radicală decît ruperea Alianţei DA”, a reiterat ieri Haşotti, care, potrivit unor surse din partid, este nemulţumit de atitudinea calmă a liderului PNL în acest nou episod al războiului dintre PD-Băsescu şi PNL. Întrebat dacă măsura radicală la care se referă ar impune ieşirea de la guvernare, Haşotti nu a mai oferit amănunte. Tot ieri, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că premierul şi conducerea PNL ar trebui să aibă o discuţie serioasă cu partenerii democraţi. "Dacă programul Alianţei se bazează pe respectarea Constituţiei, Alianţa PNL-PD poate să continue, dar dacă PD dă o interpretare Constituţiei a la Băsescu, nu mai putem fi împreună. Dacă această colaborare cu PD ar însemna ca acest partid să aibă acordul lui Băsescu, atunci nu mai avem cum să colaborăm", a adăugat Antonescu. El a mai spus că "PNL trebuie să se gîndească la un alt candidat la preşedinţie în 2009". Antonescu a mai afirmat că preşedintele Băsescu nu-i mai reprezintă pe liberali şi că acesta ar putea deveni chiar un adversar politic dacă persistă în acţiuni împotriva formaţiunii liberale: “Datoria PNL este de a pune în discuţie disocierea de Traian Băsescu, încetarea oricărei relaţii politice cu acesta”. El a apreciat că primul-ministru Tăriceanu nu mai conduce şi nu mai stabileşte Guvernul, nu mai poate face remanieri, avînd în vedere acţiunea preşedintelui Băsescu de suspendare a ministrului Atanasiu. „Episodul suspendării lui Teodor Atanasiu nu mai ţine de luptele politice între partide, ci este un precedent periculos pentru sistemul democratic şi statul de drept”, a mai spus Antonescu. El a arătat că Băsescu a „descoperit şi testat o jucărie sau o armă extem de periculoasă”, astfel încît l-a suspendat pe Atanasiu fără să ţină cont de prevederile Legii răspunderii ministeriale, fără implicarea instituţiilor de drept. „Ajungem la pretenţia clară a lui Traian Băsescu de a conduce Guvernul”, a adăugat Antonescu, afirmînd, totodată, că Băsescu a dus o politică de subminare a tuturor celorlalte autorităţi fundamentale ale statului român: Parlament, Armată, Guvern. „Vreau de la primul-ministru Tăriceanu să-i arate clar lui Traian Băsescu pînă unde poate să se întindă conform Constituţiei”, a spus Antonescu.

Ca urmare a acţiunilor lui Băsescu, cum ar fi suspendarea ministrului Teodor Atanasiu, grupul PNL din Cameră îşi rezervă dreptul de a limita colaborarea cu deputaţii PD doar la adoptarea legilor asumate de Alianţă pentru integrarea în UE şi din programul de guvernare. "Considerăm că atitudinea reţinută a primului-ministru şi a conducerii PNL în legătură cu evenimentele din ultimul timp, deşi pornesc de la bune intenţii, nu mai sînt suficiente pentru a asigura echilibrul democratic şi eficienţa acului de guvernare", au precizat liderii grupului PNL într-un comunicat citit, la conferinţă, de viceliderul Gabriel Sandu.

Reacţii

PD nu este convins de fermitatea PNL

Liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a arătat ieri că anunţul liberalilor şi declaraţiile lui Crin Antonescu nu sînt atît de grave pe cît par, acestea exprimînd o “supărare personală faţă de preşedintele Băsescu". „Declaraţia lui Crin Antonescu referitoare la preşedintele Traian Băsescu şi la PD este dată în numele său personal. Afirmaţia sa reflectă cel mult poziţia conducerii grupului PNL, nicidecum a întregului grup liberal din Camera Deputaţilor, şi cu atît mai puţin nu reflectă poziţia PNL”, a precizat Rădulescu. "Eu, personal, pot înţelege că astăzi domnul Antonescu şi-a manifestat supărarea faţă de Traian Băsescu, pentru că dînsul este supărat tot timpul pe domnul preşedinte” a mai spus Rădulescu, adăugînd că, deşi înţelege această supărare a lui Antonescu faţă de Băsescu, se întreabă: „Da’ cu calul ce-a avut? Ce a avut cu PD?”. Liderul deputaţilor PD a susţinut că grupul pe care îl conduce a colaborat „bine” cu deputaţii PNL şi că atitudinea exprimată de Antonescu trebuie discutată fie într-o întîlnire a preşedinţilor PD şi PNL, sau în CNC al Alianţei.

Conservatorii susţin formarea unei noi majorităţi parlamentare, fără PD

Punctul de vedere al democraţilor nu este susţinut însă de conservatori, parteneri ai Alianţei PNL-PD, în coaliţia de guvernare. Comentînd anunţul făcut de Crin Antonescu, purtătorul de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă, a susţinut că PC a lansat de foarte multă vreme "semnale de alarmă faţă de modul cotropitor de a face politică al PD". "Nu ne-am fi dorit să mai avem în România, după 16 ani, un partid cu asemenea practici. De aceea, PC a lansat acea invitaţie de izolarea a unor asemenea practici. Iată că PD a reuşit să se izoleze singur, tratîndu-şi cu lipsă de respect partenerii din coaliţie, din Alianţă, dorind să fie un partid care să comande, foarte orgolios şi care nu acceptă dezbaterea", a mai spus Ciucă. Din punctul de vedere al conservatorilor, anunţul liberalilor care au decis limitarea colaborării cu partenerii de Alianţă este "îngrijorător". Cu toate acestea, ei au arătat că înţeleg "perfect" decizia parlamentarilor PNL. "Se pare că este din ce în ce mai acută nevoia de o nouă majoritate parlamentară", a mai spus Ciucă. El a ezitat să precizeze care dintre partidele parlamentare ar putea forma această nouă majoritate, dar a exclus PD: "Se simte, din ce în ce mai mult, necesitatea unei noi majorităţi parlamentare, lipsită de piromani, de nevoia de a da foc scenei politice şi de a rîde de pe terasa vreunui palat privind cum toată scena politică este în flăcări. Se simte nevoia unei noi majorităţi care să ştie ce înseamnă colaborare", a mai susţinut purtătorul de cuvînt al PC.

Geoană: Alegerile, necesare pentru o nouă guvernare

PSD nu va participa la formarea unei noi majorităţi parlamentare, a declarat, ieri, liderul PSD, Mircea Geoană, care apreciază că ultimele evoluţii ale relaţiilor dintre PNL şi PD arată că, după prezentarea Raportului Comisiei Europene din 26 septembrie va surveni "deznodămîntul" Alianţei DA. "Acest fapt este cu atît mai grav cu cît survine cu mai puţin de două săptămîni înaintea prezentării Raportului CE, iar instabilitatea politică, des invocată atît de unii dintre partenerii de guvernare, cît şi de oficialii europeni, indică faptul că războaiele dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria şi dintre PNL şi PD nu mai ţin cont nici măcar de un minim interes naţional", a afirmat Geoană. El a susţinut că, în aceste condiţii, clasa politică românească trebuie să se aştepte şi să fie pregătită pentru orice scenariu. "Probabil că, după verdictul Comisiei Europene în ceea ce priveşte aderarea României la UE, vom asista la sfîrşitul şi la deznodămîntul Alianţei DA", a adăugat liderul PSD. "Alianţa DA s-a format ca răspuns la guvernarea social-democrată şi dacă PNL şi PD nu mai pot sau nu mai doresc să guverneze România, atunci singura variantă legitimă pentru un nou început şi o nouă guvernare sînt alegerile", a mai spus Geoană.



12