Demisia vicepreşedintelui Parlamentului moldovean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demisia vicepreşedintelui Parlamentului moldovean

Externe 16 Februarie 2013 / 00:00 364 accesări

Vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a cerut să îi fie acceptată demisia, vineri, după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care a fost desfiinţată funcţia de prim-vicepreşedinte. ”Am fost învestit de către Alianţa pentru Integrare Europeană. Regret că această formaţiune, AIE, prin declaraţia prim-ministrului şi a votului consolidat dintre liberal-democraţi şi comunişti nu mai există. În acest caz nu văd rostul să mai stau în funcţie şi rog să-mi acceptaţi demisia”, a declarat Vlad Plahotniuc, în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat o pauză a Legislativului, timp în care Comisia juridică, numiri şi imunităţi va pregăti un proiect de hotărâre a Parlamentului cu privire la demisia lui Plahotniuc. Vlad Plahotniuc l-a îndemnat pe premierul Vlad Filat să vină în Parlament şi să-şi dea demisia.

Premierul R. Moldova a discutat, joi, cu omologul său polonez, Donald Tusk şi cu comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, despre situaţia actuală din R. Moldova. Premierul a considerat importantă finalizarea în martie a negocierilor privind Acordul de Asociere a R. Moldova cu UE şi implementarea planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în discutia pe care a avut-o la telefon cu Stefan Fule, Vlad Filat a declarat că transformările din R. Moldova trebuie să continue, pentru a crea un stat cu instituţii europene moderne în serviciul cetăţenilor. În convorbirea cu premierul polonez, Donald Tusk, Filat a apreciat caracterul ascendent al relaţiilor moldo-poloneze, afirmând că Polonia este un partener important al R. Moldova. Stefan Fule şi premierul Poloniei au declarat că vor susţine R. Moldova în procesul de aderare la UE, apreciind, totodată, progresele atinse în acest scop.

Pe de altă parte, directorul Inspectoratului Fiscal din R. Moldova, Nicolae VIcol, a fost reţinut sub acuzaţia de corupţie, abuz în serviciu şi interceptări ilegale. Agenţii anticorupţie au descins vineri în casa şi la biroul lui Nicolae Vicol. Acesta respinge acuzaţiile şi le califică drept ”o tentativă de intimidare din partea unor companii-fantomă care ar aparţine unor demnitari”. Nicolae Vicol consideră că aceste acţiuni au ca scop intimidarea sa şi a instituţiei pe care o conduce.



12