Dezbatere televizată intensă pe tema independenţei Scoţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezbatere televizată intensă pe tema independenţei Scoţiei

Externe 07 August 2014 / 00:00 409 accesări

Liderii taberelor pro şi contra referendumului privind independenţa Scoţiei s-au confruntat marţi seară, la Glasgow, într-o dezbatere televizată animată, cu şase săptămâni înaintea votului, în condiţiile în care susţinătorii independenţei se menţin la un nivel scăzut în sondaje.

Premierul scoţian, Alex Salmond, susţinător al independenţei, şi Alistair Darling, preşedintele campaniei Better Together (Mai bine împreună), care susţine menţinerea Scoţiei în cadrul Marii Britanii, s-au confruntat două ore pe scena Conservatorului Regal din Scoţia, în faţa unui public de 350 de persoane, într-o dezbatere transmisă în direct de postul de televiziune scoţian STV. Premierul Alex Salmond, care i-a cerut în mai multe rânduri, dar fără succes, premierului britanic, David Cameron, să participe la o dezbatere televizată, a încercat să-şi impună carisma în faţa fostului ministru britanic de Finanţe, prezentat drept un vorbitor mai slab. Liderul taberei care se pronunţă împotriva referendumului privind independenţa Scoţiei s-a dovedit însă foarte ofensiv şi a dominat dezbaterea, potrivit unui sondaj realizat la finalul discuţiilor, care a arătat că 56% dintre persoanele intervievate au apreciat intervenţia sa ca fiind mai bună decât cea a premierului.

Alistair Darling a marcat puncte în problema monedei. Susţinătorii independenţei doresc să păstreze lira sterlină, dar au fost acuzaţi de Alistair Darling că nu au un plan B, în timp ce Londra pune sub semnul întrebării o eventuală uniune monetară. ”Uneori e mai bine să spui „nu“. Dacă Scoţia iese din cadrul Marii Britanii, revenirea nu va mai fi posibilă, nu va exista o a doua şansă. Să spui „nu, mulţumesc“, aceasta nu înseamnă că nu va avea loc o schimbare”, a adăugat Darling, reluând promisiunea unor noi prerogative pentru Scoţia, în cazul respingerii independenţei la referendumul din 18 septembrie. Cu câteva ore înaintea dezbaterii, liderii principalelor partide din Parlamentul de la Londra - conservatorii, liberal-democraţii şi laburiştii, care se opun independenţei Scoţiei, s-au angajat să ofere prerogative extinse Parlamentului scoţian, în special în domeniul fiscalităţii. Angajamentul, prezentat pe scurt sub îndemnul ”Descentralizare, mai degrabă decât separare”, a mai fost lansat în ultimele luni de filiale din Scoţia ale celor trei partide britanice. ”Vreau să văd Scoţia prosperând şi nu noi bariere sau frontiere”, a mai afirmat Alistair Darling, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu îmbătrânirea populaţiei scoţiene şi cu eventuala epuizare a resurselor de hidrocarburi din Marea Nordului.

La rândul său, premierul Alex Salmond a insistat asupra dorinţei de a înfiinţa ”o Scoţie mai prosperă şi mai dreaptă”. Pus în dificultate în privinţa monedei, el a contraatacat şi i-a cerut lui Alistair Darling să răspundă cu „da“ sau „nu“ la întrebarea dacă Scoţia poate fi o mică ţară care reuşeşte, însă, în pofida unor încercări repetate, fostul ministru britanic de Finanţe a refuzat să răspundă. De asemenea, premierul Alex Salmond a reamintit că Scoţia a votat în cele mai multe cazuri, în ultimii ani, pentru stânga, pentru ca, în final, un Guvern conservator să preia puterea la Londra. De altfel, liderul partidului naţionalist SNP a provocat amuzamentul publicului, după ce a afirmat că la grădina zoologică din Edinburgh se află mai mulţi urşi panda decât conservatori scoţieni în Camera Inferioară a Parlamentului de la Londra. ”Devenind independenţi, vom avea Guvernul pentru care am votat. Nimeni nu va face o treabă mai bună pentru Scoţia decât cei care locuiesc aici”, a insistat el, în condiţiile în care un sondaj comandat cu ocazia dezbaterii televizate a arătat o uşoară creştere a susţinătorilor independenţei, deşi aceştia se află, cu 40% din intenţiile de vot, cu mult în urma celor care ar spune „nu“ - 54%, în timp ce 6% dintre persoanele intervievate s-au declarat indecise în privinţa referendumului. În plus, datele compilate de cotidianul ”Financial Times” arătau la sfârşitul lunii iulie că 48% dintre cei patru milioane de alegători ar vota pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii, faţă de 36% care s-ar pronunţa în favoarea independenţei.

Cea de-a doua dezbatere televizată pe tema independenţei Scoţiei va avea loc la 25 august şi va fi retransmisă de postul de televiziune BBC.

Taguri articol


12