Dezbaterea de la “Ovidius”, momente tensionate şi amuzante

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Luni, 12 mai, se votează rectorul

Dezbaterea de la “Ovidius”, momente tensionate şi amuzante

Eveniment 10 Mai 2014 / 00:00 4875 accesări

Un pas - atât mai are cea mai reprezentativă universitate de stat din Dobrogea - Universitatea „Ovidius” Constanţa (UOC) - până la startul unei noi etape de dezvoltare, de relansare, dar şi de spălare a imaginii, cu o nouă echipă. Trei mari profesori, cu CV-uri impresionante, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, prof. univ. dr. Ana Rodica Stăiculescu şi prof. univ. dr. Sorin Rugină (ordinea menţionării lor fiind cea a depunerii candidaturilor), sunt decişi să facă totul pentru ca UOC să ajungă pe cele mai înalte culmi ale unităţilor de învăţământ de prestigiu din ţară, dar şi din străinătate, depunându-şi candidaturile la funcţia de rector. Iar UOC are resurse, are cadre didactice care au demonstrat, chiar şi în momente grele, că pot câştiga proiecte importante, că pot forma studenţi, viitori specialişti în domenii de bază, care să contribuie la dezvoltarea societăţii. Pe perioada campaniei, cei trei candidaţi la funcţia de rector şi-au prezentat proiectele, au avut întâlniri cu reprezentanţii tuturor facultăţilor, au ascultat sugestiile. Toţi au luat în calcul inclusiv propunerile studenţilor.

ULTIMUL CUVÂNT! Campania a luat sfârşit vineri, iar ultimul cuvânt al candidaţilor a fost rostit la dezbaterea ce a fost organizată în Aula Magna a UOC, în prezenţa unui public însemnat: studenţi şi cadre didactice. Sala a fost arhiplină, semn că, de această dată, interesul pentru cel care va conduce universitatea este cu mult mai mare faţă de precedenta dezbatere, înainte de alegerea fostului rector Tiberius Epure, judecat pentru luare de mită încă din vara anului trecut (în prezent fiind în arest la domiciliu). Perioada campaniei nu a fost criticată de candidaţi şi nici nu au fost semnalate incidente. În deschiderea întâlnirii de vineri, cei trei profesori au avut un timp limitat la dispoziţie pentru a-şi expune, din nou, motivele pentru care doresc să devină rector şi cum vor să conducă UOC. Cei trei candidaţi îşi doresc acelaşi lucru: o universitate cu care constănţenii să se mândrească!

PROGRAMELE MANAGERIALE, CV-URILE, LISTELE CU LUCRĂRI ŞTIINŢIFICE, DAR ŞI ALTE DATE ALE CANDIDAŢILOR POT FI CONSULTATE LA ADRESA http://www.univ-ovidius.ro/pagini/alegeri-pentru-functia-de-rector-al-universitatii-ovidius-din-constanta-2014

Dezbaterea a fost presărată cu momente tensionate, dar şi de relaxare, chiar amuzante, pe alocuri. Acestea au venit atunci când candidaţilor li s-au citit câteva dintre întrebările (puse sub anonimat) adresate de cei prezenţi în sală. Una dintre întrebările care au stârnit râsete a fost cea adresată prof. dr. Doina Catrinoiu. „Sunteţi un reputat specialist în boli de nutriţie. Faţă de afirmaţiile făcute de contracandidatul dvs. Sorin Rugină, referitoare la un organism bolnav - Universitatea Ovidius, în organele care acţionează anapoda, care este diagnosticul dvs. diferenţial?” este întrebarea pe care, cu greu, a descifrat-o profesorul care a moderat dezbaterea. Răspunsul candidatului prof. dr. Catrinoiu a fost în ton: „Problema cu organismul bolnav cred că nu este tocmai potrivită în situaţia de faţă. Eu nu cred că UOC este un organism bolnav, cred că UOC este o instituţie normală care, la un moment dat, a avut o problemă. Însă problema unui singur om nu trebuie să planeze asupra întregii universităţi. În specialitatea mea, lucrul cel mai important este optimizarea stilului de viaţă. Eu aş vrea, din perspectiva de specialist, să optimizez stilul de viaţă al universităţii. Poate fi mai riguros. Modificarea este foarte dificilă. Albert Einstein spunea că e mai uşor să dezintegrezi atomul decât să schimbi stilul de viaţă”, a răspuns profesorul. Ea are convingerea că alături de colegi va putea să dezintegreze atomul, să schimbe stilul de viaţă, percepţia faţă de UOC. La rândul său, prof. univ. dr. Sorin Rugină a completat că, de fapt, „Universitatea este un organism care suferă de o boală infecţioasă dar care se vindecă; trebuie văzut ce se poate recupera şi ce trebuie eliminat”. “Puteam face o comparaţie cu un aparat, dar nu sunt inginer“, a spus prof. univ. dr. Sorin Rugină. Întrebările adresate prof. univ. dr. Rodica Stăiculescu au vizat, în principal, latura financiară. Unii curioşi au cerut lămuriri vizavi de venitul său, considerat mult prea mare, precum şi de declaraţia sa de avere. O întrebare extrem de dură la adresa ei a făcut referire la luarea unor sume în vederea favorizării unor studenţi la diferite examene. La toate întrebările, mai puţin la ultima, profesorul a avut explicaţii pertinente. “Niciuna dintre deplasările mele în străinătate nu a fost plătită de UOC. Am fost bursier al Guvernului francez”, a spus candidatul. Cât priveşte atacul la adresa sa privind primirea unor sume de bani de la studenţi, Stăiculescu a răspuns: „Cred că este o glumă această întrebare sau cu rea intenţie. Nu cred că ar putea face obiectul unei discuţii. Cine pune o asemenea întrebare nu face parte din mediul nostru academic. Continui să cred că am supărat pe multă lume, pentru că nu am negociat cu nimeni. Nu am promis nimic şi am considerat că dvs., toţi, puteţi face parte din echipele mele. Mai ales cei care au venit să negocieze cu mine funcţii şi poziţii, dar trebuie să ne menţinem la nivelul academic”.

VENIŢI LA VOT! Alegerile pentru funcţia de rector se vor desfăşura pe 12 mai 2014, la Cantina UOC din bd. Mamaia nr. 124, între orele 8.00 şi 20.00. Alegerile sunt validate dacă participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele de votare. Votanţii se vor prezenta la urne cu buletinul de identitate.



12