Dezgheţ în relaţiile ruso-moldovene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dezgheţ în relaţiile ruso-moldovene

Externe 01 Decembrie 2006 / 00:00 613 accesări

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că relaţiile cu Rusia se vor îmbunătăţi, după reuniunea Comunităţii Statelor Independente, de la Minsk. În timpul convorbirilor pe care Vladimir Voronin le-a avut în Belarus cu omologul rus, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin a fost de acord să anuleze restricţiile la importurile de vin şi carne din Republica Moldova. Cei doi lideri au fost de acord să reia şi negocierile pe tema crizei din provincia separatistă Transnistria. "Dacă lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie, vom face paşi importanţi spre rezolvarea crizei transnistrene", a subliniat liderul de la Chişinău. În timpul întîlnirii, Vladimir Voronin şi Vladimir Putin au discutat şi despre metodele de stabilizare a preţului gazelor naturale exportate de Rusia în Republica Moldova.

Un prim semnal de detensionare a relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău este şi realuarea circulaţiei trenului de pasageri între cele două capitale, suspendată în urmă cu o lună de autorităţile ruse. Trenul ar putea cirula din 15 decembrie şi nu oricum, chiar şi prin Transnistria. În acest sens, un protocol de intenţii a fost semnat la Kiev, în cadrul unei întrevederi a administraţiilor căilor ferate din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, contrar afirmaţiilor anterioare ale autorităţilor de la Chişinău, conform cărora trenurile de pasageri nu vor trece prin regiunea transnistreană. Trenul 65/66 Chişinău-Moscova va intra în regiunea transnistreană prin punctul de frontieră Cuciurgan, trecînd prin gările de la Tiraspol şi Tighina. Ministerul Transporturilor din Republica Moldova a anunţat că a fost semnat şi un protocol de intenţii ce prevede reluarea circulaţiei integrale a trenurilor marfare în nordul Republicii Moldova, prin punctul vamal de la frontiera cu Ucraina, Valcinet - Moghiliov - Podolsk.

Despre relaţiile Republicii Moldova cu vecinii săi, Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen din Chişinău a efectuat un sondaj. Potrivit acestuia, Republica Moldova are relaţii bune şi foarte bune cu România, consideră 74,7% dintre persoanele intervievate. Majoritatea respondenţilor sînt de părere, de asemenea, că Republica Moldova are relaţii bune cu Ucraina (69,8 procente) şi cu Statele Unite (61,4 procente). În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, 43,2% dintre cei chestionaţi le consideră nefavorabile, iar 19,3% foarte nefavorabile. 41,3% apreciază că o tensionare a relaţiilor moldo-ruse, similară cu cea dintre Rusia şi Gruzia, este posibilă într-o măsură mare şi foarte mare. Cauza unui eventual conflict ar putea fi recunoaşterea referendumului din regiunea transnistreană de către Federaţia Rusă (39,7 procente), scumpirea gazelor ruseşti în viitorul apropiat (23,4 procente) sau politica de orientare pro-europeană a Republicii Moldova (14,3 procente).

În cazul organizării unui referendum, 68,4% din populaţie s-ar pronunţa pentru aderarea la Uniunea Europeană. Totuşi, numai o treime dintre cei chestionaţi cred că Republica Moldova are şanse să se integreze în Uniune în următorii zece ani, iar 12,8% cred că acest lucru nu se va întîmpla niciodată. Principalul stat care poate ajuta cel mai mult Republica Moldova în procesul de aderare este România, consideră 54,6% dintre respondenţi. Cele mai mari obstacole în calea integrării europene sînt situaţia economică (33 de procente), corupţia (22 de procente), incapacitatea administraţiei de a face faţă situaţiei (17 procente) şi conflictul transnistrean (16,4 procente). Sondajul a fost realizat în perioada 5-17 noiembrie, pe un eşantion de 1.150 de persoane din 85 de localităţi, avînd o marjă de eroare de plus sau minus 2,9%.



12